Ο Iommi εξηγεί πώς επινόησε το riff του "Iron Man"

Ο θρυλικός κιθαρίστας διηγείται την ιστορία πίσω από τη δημιουργία του κλασικού τραγουδιού

02/03/2021 @ 10:56

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Songfacts, ο Tony Iommi κλήθηκε να απαντήσει ποιό θεωρεί το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι των Black Sabbath εποχής Ozzy.

Ο κιθαρίστας απάντησε σχετικά:

«Πάντα καταλήγω στο "Black Sabbath" και στο "Iron Man". Πολύς κόσμος διαλέγει το "Paranoid" αλλά αυτό το τραγούδι γράφτηκε ως filler για τον δίσκο, δεν προοριζόταν ποτέ για κάτι περισσότερο. Έγινε όμως single επειδή ήταν σύντομο. Επειδή κατέληξε να γίνει αυτό που είναι σήμερα, περισσότερος κόσμος μας ξέρει από το "Paranoid"».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Iommi αποκάλυψε πως επινόησε το διάσημο riff του "Iron Man":

«Ήμουν σε ένα προβάδικο και ο Bill (Ward) άρχισε να βαράει τα τύμπανα. Τότε, αφού ξεκίνησε να το κάνει, άρχισα να παίζω λίγο με τις χορδές και κατέληξα με το riff και σκέφτηκα πως ήταν cool. Ο Bill συνέχισε να παίζει και εγώ επανέλαβα το riff.

Τα περισσότερα riffs μου τα σκέφτομαι επί τόπου, και αυτό είναι μια τέτοια περίπτωση. Απλά μου ήρθε. Πήγαινε με τον ρυθμό που έπαιζε ο Bill στα τύμπανα. Το έκανα εικόνα στο μυαλό μου ως κάτι που επεκτείνεται πάνω σου αργά, και ηχούσε ακριβώς όπως το riff μου. Στο κεφάλι μου, το άκουγα ως ένα τέρας, και έτσι κατέληξα σε αυτό».

  • SHARE
  • TWEET