Πέθανε ο Sixto Rodriguez του "Searching For Sugar Man"

Η απίθανη ιστορία του τραγουδοποιού που γνώρισε τεράστια επιτυχία εν αγνοία του και κέρδισε Βραβείο Όσκαρ

09/08/2023 @ 20:09

Έφυγε εχθές από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Sixto Rodriguez, σύμφωνα με μια λιτή ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Γεννημένος στο Detroit στις 10 Ιουλίου 1942, κυκλοφόρησε τα άλμπουμ "Cold Fact" και "Coming From Reality" το 1970 και το 1971 αντίστοιχα, χωρίς να γνωρίσει επιτυχία.

Ωστόσο, με το πέρασμα των ετών, έγινε εν αγνοία του ιδιαίτερα γνωστός στην Νότια Αφρική και την Αυστραλία, ενώ κυκλοφορούσαν φήμες πως είχε σκοτωθεί επί σκηνής στα '70s.

Στην Νότιο Αφρική η μουσική του αποτελούσε ανεπισήμως το soundtrack διαμαρτυριών των νέων ενάντια στο απαρτχάιντ, με την κόρη του Eva να ανακαλύπτει την μεγάλη απήχηση στην χώρα μόλις το 1997.

Ακολούθησε σύντομα η πρώτη περιοδεία στην Νότιο Αφρική, με τον Μεξικανοαμερικανό κιθαρίστα και τραγουδιστή να εμφανίζεται σε αρένες ενώπιον χιλιάδων οπαδών του, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλα sold-out.

Η ιστορία του Rodriguez αποτέλεσε το 2012 το θέμα του "Searching For Sugar Man", ντοκιμαντέρ που κέρδισε Βραβείο Όσκαρ την επόμενη χρονιά.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει την αναζήτηση του τραγουδοποιού από δύο Νοτιοαφρικανούς οπαδούς του και τον ίδιο να ανακαλύπτει εν τέλει την φήμη του πολύ μακριά από την χώρα του.

Ως αποτέλεσμα, τα δύο άλμπουμ του 1970 και του 1971 γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία μετά από τέσσερις δεκαετίες και ο Rodriguez συνέχισε τις ζωντανές εμφανίσεις, συμμετέχοντας σε φημισμένα φεστιβάλ όπως το Coachella και Glastonbury.

  • SHARE
  • TWEET