Shirley Manson: «Εκτός από εξαιρετική τραγουδοποιός, πρέπει να είσαι όμορφη και ...διαθέσιμη»

Η τραγουδίστρια των Garbage στρέφεται εναντίον των πατριαρχικών δομών του rock 'n' roll

12/03/2018 @ 13:01

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η τραγουδίστρια των Garbage, Shirley Manson, ρωτήθηκε για ποιο λόγο ο αριθμός των γυναικών στη rock και στη metal μουσική, είναι μικρός.

«Ο λόγος είναι ότι όλο το παιχνίδι του rock σχεδιάστηκε και εγκαθιδρύθηκε πάνω σε πατριαρχικές δομές. Έτσι, λοιπόν, εφόσον οι κανόνες διαμορφώθηκαν από τους άντρες, αυτόματα ο ρόλος της γυναίκας γίνεται δύσκολος, καθώς πρέπει να παίξει σε ξένο γήπεδο. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η γυναίκα δεν αντιμετωπίζεται ως ισότιμος δημιουργός. Για παράδειγμα, δεν είναι αρκετό να είσαι μια εξαιρετική τραγουδοποιός. Πρέπει, επίσης, να είσαι όμορφη και …διαθέσιμη, έτσι ώστε η δισκογραφική να δείξει ενδιαφέρον για σένα».

Και συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο:

«Νέα, όμορφα κορίτσια με φανταχτερά ρούχα, έτοιμα για όλα και, μερικές φορές, με εξαιρετικές φωνές γίνονται δεκτά στο παιχνίδι αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων όταν φτάνουν τα 25 τους χρόνια αποβάλλονται με τα όνειρά τους κατεστραμμένα και τις τσέπες τους άδειες»

Καταλήγοντας:

«Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο rock 'n' roll της εποχής μας είναι εντελώς συντηρητική και ξεπερασμένη. Για μένα το rock είχε πάντα να κάνει με επανάσταση και ελευθερία λόγου και έκφρασης. Όταν, λοιπόν, έχεις να κάνεις με γέρους άντρες οι οποίοι υπαγορεύουν χαζούς, πατριαρχικούς κανόνες, τότε τα πράγματα είναι τραγικά».

  • SHARE
  • TWEET