Βραβείο Mercury: Θα γίνει απόψε ο David Bowie ο πρώτος μετά θάνατον βραβευμένος καλλιτέχνης;

...ή από ποιον θα «χάσουν» για πέμπτη φορά οι Radiohead;

15/09/2016 @ 16:47

Ο David Bowie, που πέθανε αυτόν τον Ιανουάριο, πιθανότατα θα γίνει σε λίγες ώρες και ο πρώτος καλλιτέχνης που θα του απονεμηθεί το Βραβείο Mercury μετά θάνατον.

Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν τα στοιχηματικά σωματεία, που τον βάζουν να προηγείται σημαντικά έναντι των υπολοίπων υποψηφίων για την διάκριση και του αποδίδουν πιθανότητες μέχρι και 4/7! Παρ’ όλα αυτά, οι επαγγελματίες του στοιχήματος δεν έχουν καλό ιστορικό σχετικά με το συγκεκριμένο βραβείο, αφού μόνο μία φορά κατάφεραν να μαντέψουν σωστά τον νικητή του.

Ο ηθοποιός Michael C Hall –πρωταγωνιστής των αγαπημένων σειρών "Dexter" και "Six Feet Under", αλλά και του μιούζικαλ "Lazarus" που φέρει την σφραγίδα του εκλιπόντα αστέρα- θα παρουσιάσει ζωντανά ένα tribute στον Bowie, στην αποψινή τελετή απονομής που θα λάβει χώρα στο Eventim Apollo του Λονδίνου.

Την διάκριση που συνοδεύεται από το ποσό των 25.000 λιρών Αγγλίας διεκδικούν, μεταξύ άλλων, και οι Radiohead, οι Bat For Lashes, οι Savages και η Anohni.

Το νέο άλμπουμ των Radiohead, "A Moon Shaped Pool", είναι και πέμπτη υποψηφιότητα του σημαντικού alt συγκροτήματος, που όμως δεν δείχνει να τα πηγαίνει καθόλου καλά με το συγκεκριμένο βραβείο που αναδεικνύει τον καλύτερο δίσκο κάθε χρονιάς για την Βρετανία και την Ιρλανδία. Τους Radiohead έχουν αφήσει στο παρελθόν πίσω οι Roni Size, PJ Harvey, Dizzee Rascal, αλλά και οι Elbow με το αριστουργηματικό "The Seldom Seen Kid".

Αν και οι κριτές του Mercury Prize τείνουν να ευνοούν τα ντεμπούτα, μόνο ένα υπάρχει τελικά στην φετινή λίστα των υποψηφιοτήτων: το "Channel The Spirits" του Λονδρέζικου jazz τρίο The Comet Is Coming. Φέτος, επίσης, είναι η πρώτη χρονιά που δόθηκε η δυνατότητα στον κόσμο να εκφράσει την προτίμησή του. Το Βραβείο Mercury πέρυσι κέρδισε ο Benjamin Clementine.

Ιδού σε αλαφαβητική σειρά όλοι οι φετινοί διαγωνιζόμενοι:

  1. Anohni - Hopelessness
  2. Bat For Lashes - The Bride
  3. David Bowie - Blackstar
  4. Jamie Woon - Making Time
  5. Kano - Made In The Manor
  6. Laura Mvula - The Dreaming Room
  7. Michael Kiwanuka - Love and Hate
  8. Radiohead - A Moon Shaped Pool
  9. Savages - Adore Life
  10. Skepta - Konnichiwa
  11. The 1975 - I Like It When You Sleep...
  12. The Comet Is Coming - Channel The Spirits

Σημαντικές παραλείψεις που πιθανότατα παρατηρήσατε, όπως το "25" της Adele και το "A Head Full Of Dreams" των Coldplay, που είναι και τα δύο εμπορικά πιο επιτυχημένα άλμπουμ της χρονιάς, δεν τα κατάφεραν λόγω της ημερομηνίας κυκλοφορίας τους και μόνο.

Παρακολουθείστε μέσω του BBC Four και του BBC Music News LIVE την αποψινή τελετή απονομής αλλά και όλα όσα θα γίνονται στα παρασκηνία. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος η απολαυστική Lauren Laverne. Ο νικητής αναμένεται να ανακοινωθεί πριν τα μεσάνυχτα.

  • SHARE
  • TWEET