Φυλετικοί και εθνοτικοί διαχωρισμοί στα φεστιβάλ του Ηνωμένου Βασιλείου

Έρευνα αποδεικνύει πως τα headline acts αποτυγχάνουν να αποτυπώσουν την πολυμορφία της βρετανικής μουσικής

20/06/2017 @ 13:14

Μια έρευνα που εστίασε στα φεστιβάλ μουσικής του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε πως η επιλογή των headline acts αποτυγχάνει να αποτυπώσει την πολυμορφία της μουσικής της χώρας. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως σχεδόν έξι στους επτά headliners είναι συγκροτήματα γένους αρσενικού, ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα που προέκυψε είναι πως μόνο το 1/3 των headliners έχουν στις τάξεις τους έναν –τουλάχιστον- μαύρο, Ασιάτη και γενικότερα μέλος εθνοτικής μειονότητας μουσικό, παρά το γεγονός πως το 50% των Νο.1 singles του 2017 προέρχονται από μουσικούς της παραπάνω «κατηγορίας».

Συνοπτικά, από τα 321 headline acts των μεγαλύτερων φεστιβάλ των τελευταίων δέκα χρόνων στο Ηνωμένου Βασιλείου, μόλις 89 συμπεριελάμβαναν ένα –τουλάχιστον- μέλος εθνοτικής μειονότητας και μόνο 47 είχαν γυναικεία μέλη ή έστω μια μόνο γυναίκα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το 80% των headliners του Glastonbury, την τελευταία δεκαετία, αποτελούνταν από άντρες και το 70% από λευκούς.

  • SHARE
  • TWEET