Devin Townsend: «Τα κέρδη από τις περιοδείες είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτα»

O μουσικός μίλησε εκτεταμένα για το κόστος της επιστροφής σε συναυλίες

06/12/2022 @ 15:57

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Metallerium, o Devin Townsend μίλησε για την πραγματικότητα των περιοδειών έπειτα από την άρση των lockdown.

Συγκεκριμένα, ο πολυπράγμων μουσικός σχολίασε εκτεταμένα τα υψηλά κόστη γύρω από κάθε σκέλος μιας σειράς εμφανίσεων, εξηγώντας πως πλέον η δυνατότητα των μουσικών ενός συγκεκριμένου βεληνεκούς να βγάλουν χρήματα από αυτές έχει σχεδόν εξαλειφθεί:

«Έχει χειροτερέψει πολύ. Δεν θεωρώ βασικά πως είναι καθόλου καλύτερα. Με τον πληθωρισμό και την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου... Συνυπολόγισε πως κατά την πανδημία έκλεισαν πάρα πολλοί καλοί συναυλιακοί χώροι. Θεωρώ πως περίπου το 50% του απασχολούμενου προσωπικού γύρω από τις περιοδείες έχει πλέον αποχωρήσει. Διότι, τι θα κάνει ένας τεχνικός κιθάρας για δύο χρόνια; Θα πρέπει να ψάξει να βρει δουλειά. Συνεπώς, όσοι έμειναν, όχι απλώς έχουν ήδη συνεννοηθεί με άλλες μπάντες, αλλά έχουν διπλασιάσει και την αμοιβή τους.

Είδα τις προάλλες πως το Live Nation κρατάει το 30% από τις πωλήσεις merch σε μερικά venues. Τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν αυξηθεί. Συνεπώς, για καλλιτέχνες του επιπέδου μου τουλάχιστον, τα κέρδη από τις περιοδείες είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτα

Οπότε ναι, άνοιξαν κανά, αλλά είναι 10 φορές πιο ακριβά. Ακόμη και μικρά πράγματα όπως τα ξενοδοχεία ή το φαγητό έχουν γίνει πιο ακριβά. Συνεπώς, στο τέλος της ημέρας για ποιό λόγο περιοδεύεις; Το κάνεις εν τέλει γιατί θες να παρουσιάσεις τη δουλειά σου σε άτομα που ενδιαφέρονται για αυτή, και για εμένα αυτό έχει αξία. Απλώς θέλω να πω πως όποιος θεωρεί πως είναι εύκολο πλέον, θα ήταν καλύτερο να το ερευνήσει πρώτα, διότι προσπαθώ να στήσω περιοδείες για το επόμενο έτος και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να κρατήσω το κόστος εντός λογικών πλαισίων

Αν όμως εμφανιστείς σε ένα club χωρίς τον εξοπλισμό που είχες κατά νου, το κοινό θα πει πως δεν ήταν καλή συναυλία. Συνεπώς, όπως το αντιλαμβάνομαι, η επιλογή πολλών μουσικών είναι εν τέλει να μην περιοδεύσουν και να μείνουν σπίτια τους». 

Υπενθυμίζεται πως ο Devin Townsend κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο το "Lightwork"

  • SHARE
  • TWEET