Οι Levellers καταφθάνουν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Κερδίστε προσκλήσεις!

18/11/2011 @ 10:36
Ένας ζωντανός θρύλος σε Θεσσαλονίκη και Aθήνα, στην επέτειο συμπλήρωσης 20 χρόνων από την κυκλοφορία του "Levelling The Land", του πιο επιδραστικού δίσκου όλων των εποχών για τη βρετανική folk punk σκηνή. Το συγκρότημα που έχει μείνει στην ιστορία ως το συγκλονιστικότερο headline act στην ιστορία του Glastonbury Festival, με την επική του εμφάνιση το 1994, έρχεται στα μέρη μας για να μας δώσει επιτέλους λίγο rolling anarchy, αυτό το εκρηκτικό χαρμάνι που μπλέκει ιδανικά τη βρετανική folk με την ωμότητα του punk rock.

Πάνω από 20 χρόνια ιστορίας, κι όμως οι πλάτες τους δεν έχουν βαρύνει καθόλου και εξακολουθούν να ηχογραφούν αδιάλειπτα το ένα δισκογραφικό διαμάντι μετά το άλλο, χωρίς ποτέ να παραλείπουν να δίνουν ξεσηκωτικές συναυλίες, είτε σε δεκάδες χιλιάδες fans που τους ακολουθούν σε μεγάλα festivals σε όλο τον κόσμο, είτε σε μικρές pub στην γενέτειρα τους, το Brighton.

Στην πανέμορφη αυτή πόλη του βρετανικού νότου σχηματίστηκαν πριν από δύο δεκαετίες, όταν ο Jeremy Cunningham συνάντησε τον Mark Chadwick και προσπάθησε να του πουλήσει το μπάσο του. Σύντομα όμως συνειδητοποίησαν ότι, εκτός από την κοινή τους αγάπη για το αλκοόλ και τις αριστερές -σχεδόν αναρχοαυτόνομες- πολιτικές τους πεποιθήσεις, τους ένωνε και η μουσική. Σύντομα ακολούθησε η προσθήκη του drummer Charlie Heather και μόλις ένιωσαν την ανάγκη για κάτι ξεχωριστό στον ήχο τους μπήκε στο σχήμα ο βιολιστής Jon Sevink, κουνιάδος του Mark. Συχνά-πυκνά πάνω στη σκηνή τους πλαισιώνει ο Stephen Boakes, παίζοντας didgeridoo, και μαζί με τον Matt Savage στα keyboards και τον Simon Friend στην κιθάρα ολοκληρώνουν το συγκρότημα που έχει αφήσει ιστορία με τις εκρηκτικές του live εμφανίσεις.

Κάτι αντίστοιχο θα ζήσουμε στο Gagarin τo Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, όταν θα ακούμε ζωντανά κομμάτια-ύμνους, όπως τα "One Way", "15 Years", "Carry Me", "Dirty Davey", "100 Years Of Solitude", "What A Beautiful Day", "Dog Train", "Come On" και φυσικά το cult classic ορισμό του folk-punk, "Riverflow". Την προηγούμενη μέρα, Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, η διοργανώτρια εταιρία Self Preservation Society παρουσιάζει τους Levellers στη Θεσσαλονίκη, στο Block 33.

Κάτι που ο πολύς κόσμος αγνοεί είναι ότι οι Levellers έχουν περισσότερες πωλήσεις δίσκων από οποιοδήποτε άλλο βρετανικό συγκρότημα τη δεκαετία του '90. Και το οξύμωρο είναι ότι το πέτυχαν χωρίς να έχουν ποτέ καλές σχέσεις με το μουσικό τύπο ή την τηλεόραση. Αυτό που μάγευε πάντα όμως στην αύρα τους είναι αυτές οι μικρές ανέκδοτες ιστορίες που τους συνοδεύουν, όπως οι Happy Hitchers (ένα group φανατικών οπαδών που έκανε πάντα ωτοστόπ μέχρι την επόμενη συναυλία τους) ή η εθελούσια φυγή του Alan Miles (harmonica/mandolin/guitar) το 1990, απηυδισμένος από την κομμουνιστική τους προσέγγιση σε οικονομικά θέματα (συγκέντρωναν όλα τα έσοδα σε ένα κοινό ταμείο, από το οποίο το κάθε μέλος μπορούσε να προμηθεύεται μόνο ένα πενιχρό ποσό κάθε μέρα, ενώ σημαντικά ποσά διοχετεύονταν σε φιλανθρωπικές και οικολογικές οργανώσεις).

Πήραν το όνομά τους από τη ριζοσπαστική σέκτα που αναφέρει ο Oliver Cromwell στο βιβλίο του "New Model Army" και το 1991 έκαναν το όνομα τους να ακουστεί σε όλα τα εναλλακτικά και προοδευτικά «αυτιά», κυκλοφορώντας έναν από τους σημαντικότερους δίσκους στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής, το "Levelling The Land". Ακολούθησε σωρεία εξαιρετικών δίσκων που πάντοτε ακροβατούσαν με επιτυχία στα νοερά όρια μεταξύ folk και rock. Κάτω από τις οδηγίες του θρυλικού Phil Nelson κατόρθωσαν να κάνουν τη μία μετά την άλλη επιτυχία, με αμέτρητα #10 singles, ενώ την ίδια στιγμή ζούσαν στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο Metway, μαζί με τους φίλους τους Crass και Zounds.

Παρά την τεράστια εμπορική τους επιτυχία, παραμένουν μέχρι και σήμερα πιστοί στις αξίες τους και στηρίζουν κάθε αξιόλογη μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ εδώ και χρόνια διοργανώνουν το δικό τους Beautiful Days Festival, δίνοντας βήμα σε ανερχόμενες εναλλακτικές μπάντες. Ηχογραφούν ασταμάτητα, αλλά πάντα βρίσκουν χρόνο να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα αλλά και αγαπούν περισσότερο: να παίζουν ζωντανά και να μοιράζονται τις απόψεις τους με τον κόσμο.

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 - Block 33, Θεσσαλονίκη
Opening acts: Daytime Thief, Big Sleep Acoustic
Προπώληση internet: 15 ευρώ
Προπώληση: 22 ευρώ - Ταμείο: 25 ευρώ

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011 - Gagarin 205, Αθήνα
Opening act: Ορέστης Ντάντος
Προπώληση: 28 ευρώ - Ταμείο: 33 ευρώ

Το Rocking.gr, χορηγός επικοινωνίας των δύο εμφανίσεων των Levellers στη χώρα μας, εξασφάλισε για τους αναγνώστες του 3 μονές προσκλήσεις για το live της Αθήνας και 2 μονές προσκλήσεις για το live της Θεσσαλονίκης.

Για να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό μας και να διεκδικήσετε μία από αυτές δεν έχετε παρά να μας στείλετε ένα e-mail στο contest@rocking.gr, συμπληρώνοντας στο θέμα του "Levellers - πόλη" (όπου πόλη η πόλη στην οποία σκοπεύετε να παρακολουθήσετε τους Levellers, δηλαδή Θεσσαλονίκη ή Αθήνα) και στο κυρίως μέρος τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας), μέχρι την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου στις 21:00.

Οι πέντε συνολικά νικητές, οι οποίοι θα προκύψουν από κλήρωση, θα ενημερωθούν μέσω e-mail την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου.

Καλή τύχη!
  • SHARE
  • TWEET