Κυκλοφόρησε η συλλογή βινυλίων όλης της δισκογραφίας των Queen

15 άλμπουμ. 18 δίσκοι; Ποιά είναι η ιστορία;

21/10/2015 @ 11:33
"Queen: The Studio Collection"
Special Edition Vinyl Box
Κυκλοφόρησε στις 25 Σεπτεμβρίου

Τα 15 hit στούντιο άλμπουμ με πηγή αναφοράς τα original master tapes mastered από τον Bob Ludwig, half-speed χάραξη στα Abbey Road Studios, τυπωμένα σε heavyweight 180 Gram έγχρωμα βινύλια με ένα αφειδώς εικονογραφημένο 108 σελίδων hardback βιβλίο.

Τα LP είναι επίσης διαθέσιμα ξεχωριστά σε 180 Gram μαύρο βινύλιο.

Όλα τα box sets περιέχουν download codes για υψηλής ποιότητας ψηφιακές εκδοχές. 320 kbps MP3.

Κάπως πρέπει να δημιουργήσουμε αυτή την σημαντική εξέλιξη του βινυλίου!

Λονδίνο -16 Ιουλίου 2015- Οι Queen σε βινύλιο: Έτσι άκουγαν αρχικά οι ακροατές τους πλέον θρυλικούς Queen στα '70s όταν το βινύλιο ήταν η επικρατέστερη μορφή της ηχογραφημένης μουσικής. Τον Σεπτέμβριο οι Queen έφτασαν στην κορυφή ενός ήδη μαζικού κύματος -της παγκόσμιας αναγέννησης του βινυλίου και των πικάπ- με το απόλυτο set από vinyl LP, την πλήρη συλλογή των στούντιο άλμπουμ των Queen, re-mastered με τα υψηλότερα στάνταρ ποιότητας τόσο στον ήχο όσο και στο artwork.

Η μπάντα και το label τους, Universal Music, ανακοίνωσαν το "Queen: The Studio Collection", μία 18 disc έγχρωμων βινυλίων συλλογή που κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου.

15 άλμπουμ. 18 δίσκοι; Ποιά είναι η ιστορία;

Οι Queen πάντα είχαν μία ιδιαίτερη αγάπη για το βινύλιο, το μέσο στο οποίο άρχισαν πρώτα να δημιουργούν γύρω στο 1970. Ως θέμα αρχής, κάθε Queen στούντιο άλμπουμ διατίθεντο τότε στην αυθεντική του κυκλοφορία σε βινύλιο, ακόμα και στην εποχή που τα CD είχαν αναλάβει τα πρωτεία στις επιλογές του κοινού. Ωστόσο, τα τελευταία δύο άλμπουμ, "Innuendo" και "Made In Heaven", ήταν στη πραγματικότητα διαμορφωμένα έχοντας το στον νου τους το CD, με μεγαλύτερη διάρκεια, έτσι ώστε το περιεχόμενο έπρεπε να τροποποιηθεί προς τα κάτω για να χωρέσει στις δύο πλευρές ενός άλμπουμ βινυλίου. Τώρα, ειδικά για αυτή την έκδοση, για πρώτη φορά, αυτά τα δύο άλμπουμ έχουν κοπεί στην πλήρη τους διάρκεια ως διπλά άλμπουμ βινυλίου -τέσσερις πλευρές το καθένα- δημιουργώντας ένα vinyl set που είναι πλήρες με κάθε τρόπο.

Το box-set προσφέρει πολλά άλλα special χαρακτηριστικά. Πιο εμφανές είναι το έγχρωμο βινύλιο: σχεδιασμένο για συλλέκτες, κάθε άλμπουμ έχει διαφορετικό χρώμα, σύμφωνα με τα αυθεντικά εξώφυλλά τους. Οι έγχρωμοι δίσκοι έχουν προσαρμοστεί και παραχθεί ειδικά για αυτό το set, χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία (και υλικό) που εξασφαλίζει την απαράμιλλη ποιότητα του ήχου.

Υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις στο box set; Το "Queen II" αρχικά δεν οριζόταν σε «A side» ή «B side» - αλλά «Side White» και «Side Black». Για αυτή τη νέα έκδοση, το άλμπουμ έχει τυπωθεί σε δύο διαφορετικούς δίσκους, μαύρο και άσπρο, το κάθε ένα με το αντίστοιχο χαρακτικό στην πίσω πλευρά, ένα θαυμάσιο δώρο για συλλέκτες.

Η συλλογή χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Καθ' όλη την διάρκεια, η ομάδα παραγωγής των Queen εργάστηκε εκτεταμένα σε όλα τα στάδια αυτής της διεξοδικής διαδικασίας mastering. Το πρώτο βήμα ήταν η έρευνα των tapes, εντοπίζοντας και επιβεβαιώνοντας  τις σωστές εκδόσεις και τις καλύτερες πηγές για όλα τα κομμάτια. Ειδικά το "Under Pressure", καθώς και πέντε κομμάτια από το άλμπουμ "Innuendo", βελτιώθηκαν σημαντικά μετά την ανακάλυψη καλύτερων πηγών κατά την περίοδο αυτή. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις αρχικές κυκλοφορίες για να εξασφαλιστεί ότι τίποτα δεν έχει χαθεί ή αλλάξει προς το χειρότερο από την επιστροφή σε παλαιότερες πηγές.

Mastering: Για να διασφαλιστεί η βέλτιστη ποιότητα στο mastering της μουσικής, η ομάδα των Queen ζήτησε από κάποιους εκ των γνωστότερων mastering engineers να παραδώσουν τις καλύτερες προσπάθειές τους σε τρία τραγούδια (τα ίδια για όλους), όπου μετά από double-blind συγκριτικές δοκιμές, η δουλειά του Bob Ludwig ήταν σαφής νικητής, και του ζητήθηκε να κάνει το mastering σε ολόκληρο το κατάλογο για αυτό το project. Ο Ludwig είναι ενδεχομένως ο πιο φημισμένος mastering engineer στο κόσμο. Η επιδεξιότητά του, συνδυασμένη με το τέλειο ακουστικό περιβάλλον και τον καλύτερο αναλογικό και ψηφιακό εξοπλισμό στο Gateway Mastering στο Portland, USA, του επέτρεψε να επιδείξει απαράμιλλη ποιότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Η ομάδα των Queen ευχαριστημένη επιβεβαίωσε την φήμη του, καθώς επίσης εκπλήρωσε και τις δικές τους αυστηρές απαιτήσεις.

Το αρχικό πλάνο ήταν να γίνει το master κατευθείαν από τις αναλογικές mix tapes, όπου αυτές ήταν διαθέσιμες. Αλλά στη πραγματικότητα οι περισσότερες από τις κασέτες, που έχουν υποφέρει από τις συνέπειες του χρόνου, είχαν ανάγκη από κάποια μορφή αποκατάστασης. Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν περιλαμβάνουν λάθη στη ταχύτητα, απολεσθέντα μέρη ήχου, νέα αναπτυσσόμενα κλικ και άλλους ανεπιθύμητους θορύβους. Έτσι πάρθηκε η απόφαση να δημιουργήσουν νέα super-high ποιότητας ψηφιακά masters, χρησιμοποιώντας 24 bit και sampling rate στα 96 kHz. Όλη η αποκατάσταση στη συνέχεια εκτελέστηκε στο ψηφιακό πεδίο, και το βινύλιο κόπηκε από αυτά τα τελειοποιημένα αρχεία. Όλη η αποκατάσταση έγινε με το «ελαφρότερο» άγγιγμα, με ένα βαθύ σεβασμό για τα πρωτότυπα, και τα προκύπτοντα masters είναι αναμφίβολα καλύτερα από ποτέ.

Η κοπή βινυλίου: Φυσικά, με την διαδικασία του βινυλίου, όλα εξαρτώνται από το τελικό στάδιο -την κοπή- ένα συνεχές διαμορφωμένο ελικοειδές αυλάκι σε κάθε πλευρά, που μεταφέρει όλες τις έγκυρες πληροφορίες που θα φτάσουν τελικά στα αυτιά μας.

Για αυτή την διαδικασία, υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος στο «καρέ»: o Miles Showell στα φημισμένα Abbey Road Studios, στο Λονδίνο, που έχει τελειοποιήσει την τεχνική να χαράζει τα βινύλια σε μισή ταχύτητα. Ο Showell τρέχει το αρχείο / source file και το χάραγμα στο 50% της κανονικής ταχύτητας, πράγμα που σημαίνει διπλή ακρίβεια στην κοπή του αυλακιού, με αποτέλεσμα την ανώτερη αναπαραγωγή της μουσικής μέσω της βελόνας στο πικάπ σας. Ο Showell χρησιμοποιεί ένα όμορφα διατηρημένο Neumann VMS80 λειαντή που επαίρεται ενισχυμένους cutter-head εξοπλισμένους με ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα RIAA. Αυτά τα φίλτρα έχουν αξιοποιηθεί για τον πολύ καθαρό ήχο. Ο Showell ξεκίνησε με την χάραξη των άλμπουμ σε δίσκους από διαφανές πλαστικό για να ελέγξει τη διαδικασία σε κάθε κομμάτι, και μόνο αφότου αυτός είχε διορθώσει κάθε «σφύριγμα» ή άλλα ειδικά προβλήματα, έκοψε τα βερνίκια που έστειλε στο εργοστάσιο παραγωγής.

Αρκετές δοκιμές διεξήχθησαν πριν τελικά αποφασιστεί να κατασκευαστούν στο Optimal στη Γερμανία. Στο Optimal έχουν μια αξιοζήλευτη φήμη για την audiophile ποιότητα χαράγματος, καθώς και την απαράμιλλη ικανότητα για την εκτύπωση και την κατασκευή όλων των στοιχείων που περιέχονται στο box set. Η ομάδα των Queen συνεργάστηκε στενά με τους τεχνικούς στο Optimal σε ένα διεξοδικό πρόγραμμα ελέγχου ποιότητας όπου test-pressings για κάθε δίσκο, σε μαύρο και έγχρωμο βινύλιο, ελέγχθηκαν για την ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων θορύβων. Τελικά, τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις αρχικές εκδόσεις των LP, σε κορυφαίας ποιότητας σύγχρονο πικάπ, για να απαντήσουν στην ερώτηση: «όλα αυτά άξιζαν τον κόπο;».

Αληθινή ως προς τα τελευταία λόγια του τραγουδιού: «Ναι, ήταν μια πολύ αξιόλογη εμπειρία!»

Το 18 vinyl LP box set έρχεται με ένα πλούσια εικονογραφημένο 12" x 12" 108 σελίδων hardback βιβλίο που περιλαμβάνει παρουσίαση του κάθε άλμπουμ, quotes των Queen, χειρόγραφους στίχους, σπάνιες φωτογραφίες, αναμνηστικά και πληροφορίες για τα single και τα video - όλα εφικτά χάρη στην απεριόριστη πρόσβαση στα αρχεία των Queen και τα προσωπικά αρχεία των Brian May, Roger Taylor και κάποιων γενναιόδωρων fans. Τους ευχαριστούμε όλους.

The Queen Studio Collection:
Queen
Queen II *
Sheer Heart Attack
A Night At The Opera
A Day At The Races
News Of The World
Jazz
The Game
Flash Gordon
Hot Space
The Works
A Kind Of Magic
The Miracle
Innuendo
Made In Heaven

* 2 disc special edition αποκλειστική για το box set. 1 disc standard edition διαθέσιμη ξεχωριστά.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Queen: The Studio Collection

Για περισσότερες πληροφορίες: studiocollection.queenonline.com.

Σημείωση:
Κάθε εβδομάδα το uDiscovermusic.com θα δημοσιεύει ένα αποκλειστικό editorial παρουσιάζοντας την ιστορία πίσω από κάθε ένα από τα 15 άλμπουμ, ξεκινώντας με το "Queen", την οποία μπορείτε να διαβάσετε τώρα στο udiscovermusic.com.

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET