Ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων δίσκων βινυλίου κατά την φετινή Ημέρα Δισκοπωλείου

Στην κορυφή της λίστας με τις πωλήσεις singles βινυλίου οι Nirvana

29/04/2014 @ 10:45
Η καθιερωμένη εδώ και μερικά χρόνια Ημέρα Δισκοπωλείου (Record Store Day) γιορτάστηκε φέτος στις 19 Απριλίου και σύμφωνα με τις πωλήσεις που προέκυψαν αποδείχτηκε εμπορικά η πιο επιτυχημένη μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Billboard που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε σχέση με την περσινή Ημέρα Δισκοπωλείου οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου αυξήθηκαν κατά 58%, ενώ οι πωλήσεις μέσω των ανεξάρτητων δισκοπωλείων αυξήθηκαν φέτος σε σχέση με την εβδομάδα πριν από την Ημέρα Δισκοπωλείου κατά 91% (πέρυσι είχαν αυξηθεί κατά 59% και το 2008, πρώτη χρονιά του θεσμού είχαν αυξηθεί κατά 0,9%).

Παρατηρήθηκε ακόμη ότι τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία είχαν κατά την εβδομάδα που τελείωσε στις 20 Απριλίου το υψηλότερο μερίδιο στις πωλήσεις δίσκων σε φυσική μορφή (πάνω από 19%) από το 1991 που λειτουργεί το σύστημα καταγραφής πωλήσεων Nielsen SoundScan.

Επίσης, από τα άλμπουμ που πωλήθηκαν σε ανεξάρτητα δισκοπωλεία περισσότερα από τα μισά ήταν δίσκοι βινυλίου, ενώ οι ειδικές κυκλοφορίες για την Ημέρα Δισκοπωλείου αλλά και οι καινούριες κυκλοφορίες σε βινύλιο κατείχαν τη μερίδα του λέοντος στη αντίστοιχη λίστα με τις υψηλότερες πωλήσεις.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στις εβδομαδιαίες πωλήσεις, 68 διαφορετικοί τίτλοι δίσκων βινυλίου ξεπέρασαν το όριο των χιλίων κομματιών σε πωλήσεις (πέρυσι συνέβη το ίδιο για 17 τίτλους), ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι συνολικές πωλήσεις δίσκων βινυλίου αυξήθηκαν κατά 36%.

Οι δίσκοι και τα singles βινυλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σύμφωνα με το Billboard για την εβδομάδα που τελείωσε στις 20 Απριλίου έχουν ως εξής:

Billboard's Top Vinyl Albums:

1. Childish Gambino, Because the Internet
2. Afghan Whigs, Do to the Beast
3. Notorious B.I.G., Life After Death
4. Bruce Springsteen, American Beauty
5. Jimi Hendrix, Live at Monterey
6. Grateful Dead, Live at Hampton Coliseum
7. Tame Impala, Live Versions
8. Joy Division, An Ideal For Living
9. Flaming Lips, 7 Skies H3
10. Ramones, Meltdown With the Ramones

Billboard's Top Vinyl Singles:

1. Nirvana, "Pennyroyal Tea"
2. Flaming Lips and Devo, "Gates of Steel"
3. The Cure and Dinosaur Jr, "Just Like Heaven"
4. David Bowie, "1984"
5. Love and Rush, "7 and 7 Is"
6. Frank Zappa, "Don't Eat the Yellow Snow"
7. Pantera and Poison Idea, "The Badge"
8. Paramore, "Ain't It Fun"
9. Fleetwood Mac, "Dragonfly"
10. Garbage, "Girls Talk Shit"
  • SHARE
  • TWEET