Δικαστικό «χαστούκι» στην ΑΕΠΙ για τα πνευματικά δικαιώματα

Δικαιώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης διοργανωτής συναυλιών, στη δικαστική του διαμάχη με την Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας

09/10/2014 @ 11:56
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκη απήλλαξε από την κατηγορία της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων οργανωτή μουσικών εκδηλώσεων, για συναυλία που οργάνωσε με τους ίδιους τους δημιουργούς των μουσικών κομματιών που επιχείρησε να προστατέψει η ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας).

Η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης και το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος και ότι δεν χρειαζόταν την έγγραφη άδεια της ΑΕΠΙ, που υπέβαλε τη μήνυση. Συνεπώς δεν καταπάτησε το νόμο που ισχύει για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της συναυλίας του σουηδικού συγκροτήματος The Haunted, που πραγματοποιήθηκε στο πολυχώρο Block 33, στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Οκτωβρίου 2011.

Ο κατηγορούμενος δεν παρέστη στο δικαστήριο και δια πληρεξουσίου υπέβαλε στο δικαστήριο τους ισχυρισμούς του, λέγοντας ότι επικοινώνησε με μέλη του συγκροτήματος τον Μάρτιο του 2011, με σκοπό τη διοργάνωση δύο συναυλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τον νόμιμο εκπρόσωπο και τα μέλη του συγκροτήματος που είναι και εκτελεστές-δημιουργοί των μουσικών έργων που παρουσιάστηκαν στον κόσμο.

Για την συναυλία της Θεσσαλονίκης καταβλήθηκε αμοιβή ύψους 7.000 ευρώ και επιπλέον χρήματα για αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή, σίτιση, μετακίνηση, υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Επίσης ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι οι εκτελεστές-δημιουργοί δεν διεκδικούν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, στην προκειμένη περίπτωση, όπως διαβεβαίωσαν με επιστολή του νόμιμου εκπροσώπου τους και μέλους του συγκροτήματος, Jonas Bjorler.

«Νέο χαστούκι δέχτηκε η ΑΕΠΙ με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία όταν στις συναυλίες εκτελεστές είναι οι πνευματικοί δημιουργοί δεν οφείλουν οι διοργανωτές να πληρώνουν το γνωστό «χαράτσι» στην ΑΕΠΙ», δήλωσε στη Voria.gr ο δικηγόρος Χαράλαμπος Αποστολίδης, που εκπροσώπησε τον κατηγορούμενο στο δικαστήριο.

Πηγή: Μάρκος Γεωργίου / www.voria.gr
  • SHARE
  • TWEET