Aφανίζονται τα ιστορικά clubs του Λονδίνου

Κίνηση για την σωτηρία τους καλεί σε διάσωση της μουσικής σκηνής της πόλης

21/10/2015 @ 11:28
Μια ομάδα ιδιοκτητών των μικρών και ιστορικών μουσικών clubs του Λονδίνου, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να διασώσει όσα μαγαζιά έχουν μείνει ανοιχτά.

Τα στοιχεία κάνουν λόγο για λουκέτο σε 50 venues, δηλαδή το 1/3 επί του συνόλου της πόλης που, για πολλούς, φιλοξενεί τη σημαντικότερη μουσική σκηνή της Ευρώπης.

«Χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις. Η μουσική βιομηχανία πρέπει να εμπλακεί άμεσα και δυναμικά» τονίζει ο Jeff Horton, μάνατζερ του 100 Club για τρεις δεκαετίες. «Είναι μέρος της κουλτούρας μας, της ιστορίας μας, για αυτό τα αγαπά ο κόσμος. Σε ένα βράδι μπορείς να διαλέξεις από 80 νέα ονόματα σε 60 μαγαζιά. Είναι φτηνά και είναι στην πόλη σου. Θέλουμε πίσω τους θεατές. Αλλιώς οι νέες μπάντες, το νέο αίμα, δεν θα έχει πλέον στέγη.»

Οι αιτίες του κλεισίματος αλλά και της μετακόμισης, είναι τα υψηλά ενοίκια των νέων ιδιοκτητών, το γκρέμισμα για ανέγερση σύγχρονων κατοικιών, τα συνεχή παράπονα για θόρυβο, οι αυστηροί νέοι κανόνες για ανανέωση άδειας. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει ιστορικά μέρη όπως τα Madame Jojo’s και το Marquee Club, στην σκηνή του οποίου έπαιξαν οι Jimi Hendrix, David Bowie, Cream, Pink Floyd, Led Zeppelin μέχρι τους Clash, Police, Cure, Joy Division και Sex Pistols.

H δημαρχία στηρίζει, όπως λέει, την κίνηση σωτηρίας και ήδη έχει κατατεθεί πρόταση στην κυβέρνηση.
  • SHARE
  • TWEET