Anneke Van Giersbergen @ Θέατρο Κήπου, Θεσσαλονίκη, 03/10/22

Μαγευτική για ακόμα μια φορά η αγαπημένη τραγουδίστρια

Από τον Γιάννη Βόλκα, 06/10/2022 @ 14:51

Υπήρξε μια εποχή που για έναν ανεξήγητο λόγο ορισμένοι κοροϊδευαν τους Scorpions για τις εμφανίσεις τους σε διάφορες επαρχιακές πόλεις. Ίσως να θεωρούσαν «ξεπεσμό» του αγαπημένου συγκροτήματος, να εμφανίζονται κάπου αλλού εκτός Αθήνας/Θεσσαλονίκης. Ίσως απλά να ήθελαν να πουν κάτι ενώ στην πραγματικότητα δεν είχαν να πουν τίποτα. Με τα χρόνια τα πράγματα άλλαξαν και πολλά συγκροτήματα άρχισαν να πραγματοποιούν mini ελληνικές περιοδείες δίνοντας έτσι πολιτιστική πνοή και ζωντάνια σε μικρότερες πόλεις στις οποίες υπήρχε κοινό που «διψούσε» να παρακολουθήσει ένα αγαπημένο ξενόφερτο συγκρότημα χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύει άπειρο χρόνο και χρήμα.

Anneke Van Giersbergen

Η Anneke Van Giersbergen έχει επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές τη χώρα μας και έχει τιμήσει με την παρουσία της αρκετές διαφορετικές πόλεις. Φέτος καλλιτέχνης και διοργάνωση για ακόμα μια φορά υπερέβαλλαν εαυτούς σχεδιάζοντας ένα τουρ το οποίο περιλαμβάνει εννιά διαφορετικές πόλεις. Να θυμίσουμε ότι κάτι αντίστοιχο σχεδόν είχε συμβεί και το 2015.

Μια ήσυχη φθινοπωρινή Δευτέρα στο Θέατρο Κήπου, ένα αμφιθεατρικό venue στο κέντρο της πόλης και το κοινό πραγματοποιεί ρεκόρ εισιτηρίων σε οποιαδήποτε solo εμφάνιση της αγαπημένης Ολλανδής τραγουδίστριας στην πόλη. Τα ακουστικά shows της Anneke παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού αφενός ο απογυμνωμένος ήχος δίνει τεράστιο περιθώριο να ακουστεί όλο το μεγαλείο της φωνής της, αφετέρου κάθε εμφάνιση μπορεί να περιέχει πολλές εκπλήξεις αφού η ίδια ενσωματώνει καθημερινά νέα τραγούδια στις setlists της.

Anneke Van Giersbergen

Δειλά δειλά κάλυψε το έδαφος για να σταθεί μοναχή της απέναντι μας με μοναδικά εργαλεία την κιθάρα και φυσικά τη φωνή της. Αρχή με το "Beautiful One" από την πρώτη της solo προσπάθεια με τους Agua De Annique και συνέχεια με το "Love You Like I Love You", τελευταίο κομμάτι του περσινού "The Darkest Skies Are The Brightest". Ακούγοντας για ακόμα μια φορά τις σαγηνευτικές της ερμηνείες, διάφορες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου οι οποίες αφορούσαν κυρίως το τι θα επιθυμούσα να ακούσω τη συγκεκριμένη βραδιά. Ο τελευταίος δίσκος "μεγάλωσε" μέσα μου τον τελευταίο χρόνο και έμοιαζε ιδανικός για τέτοιου είδους βραδιές. Έτσι το "Agape" που ακολούθησε αποτέλεσε μια από τις πολλές αγαπημένες στιγμές ενώ ο δίσκος τιμήθηκε με έξι συνθέσεις στο σύνολό του.

Ανάμεσα στα τραγούδια η πάντα γλυκιά και συμπαθέστατη Anneke προλόγιζε την εκάστοτε σύνθεση με χαρακτηριστική άνεση και ευρηματικότητα. Από τον τρόπο που εμπνεύστηκε τραγούδια με ελληνική λέξη μέχρι το πόσο συχνά συναντά συμπατριώτες μας σε οποιοδήποτε live του εξωτερικού, με κάθε μικρή ιστορία προκαλούσε τα χαμόγελα και τα ένθερμα χειροκροτήματα του κοινού.

Anneke Van Giersbergen

Από τη μακροχρόνια καριέρα της ακούσαμε μονάχα ένα κομμάτι από το παρελθόν της με τους Gathering και συγκεκριμένα το "Saturnine". Φυσικά όλοι μας θα επιθυμούσαμε παραπάνω και για να είμαστε ειλικρινείς μονάχα αν η κάθε της εμφάνιση διαρκούσε ένα τετράωρο θα φεύγαμε απολύτως ικανοποιημένοι. Πολύ όμορφο και δυναμικό το "Mental Jungle" με την Anneke να τραγουδά με άψογο τρόπο και τα τουρκικά μέρη του Hayko Cepkin. Από την άλλη πλευρά συγκινητικά και ανατριχιαστικά τα "My Mother Said" και "Circles" ενώ από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς δεν θα μπορούσε να λείπει το "Valley Of The Queens" από τη συνεργασία της με τους Ayreon.

Πολλές και οι διασκευές οι οποίες από τη μια στέρησαν την ευκαιρία να ακούσουμε περισσότερα δικά της κομμάτια αλλά από την άλλη δημιουργούν ένα πιο οικείο και διασκεδαστικό κλίμα δίνοντας και μεγαλύτερη ευκαιρία στο κοινό να συμμετέχει. Επίσης γίνεται ξεκάθαρο ότι η Anneke έχει την απίστευτη ικανότητα να κάνει «δικό» της με ότι καταπιάνεται. Από το "Wish You Were Here" της καλύτερης μπάντας του κόσμου (όπως η ίδια ανέφερε) μέχρι το "Wasted Years" των Iron Maiden και από το πολυεπιτυχημένο "Running Up That Hill" της Kate Bush μέχρι το "Like A Stone" των Audioslave (με ξεχωριστή αναφορά για τον αδικοχαμένο Chris Cornell) οι διασκευές κάλυπταν όλο το φάσμα του rock ήχου. Για να μην αφήσουμε κανέναν παραπονομένο να μην παραλείψουμε το "Hallelujah" του θρυλικού Leonard Cohen και τη μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη που αποτέλεσε το "I Want To Know What Love Is" των Foreigner.

Anneke Van Giersbergen

Συμπερασματικά η Anneke Van Giersbergen κατάφερε για ακόμα μια φορά να μαγέψει όλους τους παρευρισκόμενους είτε την παρακολουθούσαν για πρώτη είτε για πολλοστή φορά. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να συμβεί διαφορετικά και μακάρι να συμβεί πολλές ακόμα φορές. Αν λοιπόν βρίσκεστε σε μια από τις υπόλοιπες πόλεις της περιοδείας, ξέρετε πολύ καλά τι να κάνετε.

Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

SETLIST

Beautiful One (Agua De Annique song)
Love You Like I Love You
Agape
My Mother Said
Losing You
Running Up That Hill (Kate Bush cover)
Saturnine (The Gathering cover)
Low And Behold
Hallelujah (Leonard Cohen cover)
Wish You Were Here (Pink Floyd cover)
Mental Jungle
Valley Of The Queens (Ayreon cover)
I Saw A Car
Circles
I Want To Know What Love Is (Foreigner cover)
Wasted Years (Iron Maiden cover)
Like A Stone (Audioslave cover)
Hurricane

  • SHARE
  • TWEET