Το Rocking.gr ταξιδεύει... The Gathering live στο Amsterdam

Από τον Γιάννη Βόλκα, 13/06/2005 @ 20:01
Η είδηση είχε σκάσει σα βόμβα πριν από αρκετούς μήνες. Ο πολύς κόσμος ακόμα δεν το γνώριζε αλλά αυτοί που παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις της μπάντας από το Oss (περιοχή κοντά στο Nijmegen της Ολλανδίας) άρχισαν από νωρίς τα σχέδια. Η απόφαση πάρθηκε στιγμιαία... Πάμε όλοι μαζί... σε μια Ολλανδία! Οι μήνες πέρασαν σα δευτερόλεπτα, αεροπορικά και συναυλιακά εισιτήρια κλείστηκαν, το ίδιο και τα δωμάτια του ξενοδοχείου τα οποία θα φιλοξενούσαν 18 από τους πιο πιστούς οπαδούς των The Gathering.

23/05/05, Paradiso, Amsterdam

Πλήθος είχε μαζευτεί από νωρίς το μεσημέρι έξω από το Paradiso για το ορεκτικό της μεγάλης μέρας. Ένα fan meeting με περιορισμένη είσοδο (170 άτομα) είχε οργανωθεί από το επίσημο site και forum του συγκροτήματος στο οποίο οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να παρακολουθήσουν μια ταινία μικρού μήκους με πλάνα από πρόσφατη εμφάνιση της μπάντας στη Μόσχα και να συμμετάσχουν σε κλήρωση με μικρά και μεγάλα δώρα (από αφίσες και t-shirts μέχρι ένα φόρεμα της Anneke και ένα πιατίνι από την εποχή του "Always").


Η ώρα είχε πλησιάσει τις επτά και εμείς με γεμάτες τις τσάντες από το merchandise stand έχουμε καθήσει στις θέσεις μας για την πρώτη από τις δύο εμφανίσεις. Ένας ευγενικός και κωμικός τύπος μας ενημερώνει ότι το bar δε θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας αλλά θα υπάρξει διάλειμμα και έτσι δε θα χρειαστεί να πεθάνουμε της δίψας. Επίσης, μας ζητά να μη βγάζουμε φωτογραφίες με φλας οι οποίες θα καταστρέψουν την βιντεοσκόπηση και μας παρουσιάζει τους The Gathering.

Τα μέλη ανεβαίνουν στη σκηνή για να αντιμετωπίσουν την πιο ενθουσιώδη υποδοχή που έχουν ζήσει στην 15χρονη πορεία τους. Οπαδοί από 30 χώρες (!), από όλοκληρο τον πλανήτη, έχουν έρθει για να δουν την αγαπημένη τους μπάντα. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία, Περού κ.α) μέχρι την Κίνα, και από κάθε ευρωπαϊκή χώρα (εκ των οποίων παραπάνω από 20 Έλληνες - το τονίζω γιατί είναι σημαντικό, δημιουργήσαμε πανικό). Άτομα που τους έβλεπαν για πρώτη φορά και άτομα που τους έχουν δει ζωντανά και 30 φορές, ήταν όλοι παρόντες στο γεγονός αυτό.


Άνοιγμα με το "The Big Sleep" όπως και στο "Superheat-live" album τους που ηχογραφήθηκε στο ίδιο μέρος το '99. Απόλυτη σιγή στο κοινό, όλοι αποσβολωμένοι κοιτούν τη σκηνή. Όλα είναι, χωρίς υπερβολή, τέλεια. Το Paradiso, ως πρώην ναός έχει καταπληκτική ακουστική, ενώ τα βιτρό δένουν άψογα με τα ψυχεδελικά slides που εναλλάσσονται ανάλογα με το κάθε κομμάτι. Συνέχεια με τα "Rescue Μe" και "Amity". Όλα ακούγονται πεντακάθαρα. Η κάθε νότα, το κάθε όργανο, το κάθε έφε. Σα να ακούς studio album σε ένα στερεοφωνικό με ηχεία που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. Το "Broken Glass" είναι το πρώτο από τα 4 κομμάτια του τελευταίου studio album "Souvenirs", ενώ ακολουθούν τα "Locked Away" και "Red Is A Slow Colour" από το "How To Measure A Planet?", δίσκο της μεγάλης αλλαγής της μπάντας.

Η Anneke Van Giersbergen ντυμένη στα λευκά δε διαφέρει σε τίποτα από άγγελο. Η πρόσφατη γέννηση του υιού της, τής δίνει γαλήνη και ευτυχία την οποία μεταδίδει στο κοινό, κερδίζοντας τον καθένα μας ξεχωριστά. Τέλος του πρώτου μέρους με τα "Saturnine" και "Like Fountains" και εικοσάλεπτο διάλειμμα για να διαπιστώσουμε ότι ο χρόνος είχε απλά σταματήσει την ώρα της συναυλίας.


Επιστροφή με το "Golden Grounds" και συνέχεια με τη μεγάλη έκπληξη. Το "A Life All Mine" το οποίο η μπάντα παίζει για πρώτη φορά ζωντανά και μας κάνει να ψάχνουμε πότε θα κάνει την εμφάνιση του ο Garm (ή Trickster G) των Ulver για να συνοδεύσει την Anneke στα φωνητικά, κάτι που δυστυχώς δε συνέβη. Δεύτερη έκπληξη το "Alone", ένα ολοκαίνουριο κομμάτι που θυμίζει τις πιο βαριές στιγμές του "Souvenirs" και αυξάνει την ανυπομονησία μας για την κυκλοφορία νέου δίσκου. Επιστροφή στα φυσιολογικά, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητα, με το ομώνυμο "Souvenirs" και... εκπλήξεων μέρος τρίτο... ο Rene και η Marjolein αλλάζουν όργανα για τη νέα έκδοση του "Kevin's Τelescope". Κλείσιμο με τα "In Μotion pt. 2", "Marooned" και, φυσικά, το "Travel" που δε θα μπορούσε να λείπει από μια συναυλία των Τhe Gathering, πόσο μάλλον από μια ζωντανή ηχογράφηση. Οι φωνές και τα χειροκροτήματα του κοινού ήταν κυριολεκτικά ασταμάτητα, αναγκάζοντας το συγκρότημα να βγει για δεύτερο encore με το "Herbal Μovement".

Η επόμενη εμφάνιση της ολλανδικής μπάντας θα γινόταν... μια ώρα αργότερα! Ελάχιστες αλλαγές στο κοινό, το ίδιο playlist ώστε το συγκρότημα να έχει τη δυνατότητα να διαλέξει την καλύτερη από τις δυο εκτελέσεις. Μετά την σοκαριστική πρώτη εμφάνιση, πιο χαλαροί πλέον και γνωρίζοντας τι θα ακολουθήσει απολαύσαμε την κάθε στιγμή του live. Κάποιοι προσπάθησαν μάταια να κάνουν συγκρίσεις. Προσωπικά δεν ένοιωσα αυτή την ανάγκη και έτσι απόλαυσα την επόμενη 1 ώρα και 40 λεπτά που σε μερικούς μήνες θα κυκλοφορήσει σε DVD και έχει ήδη βαπτιστεί "A Sound Relief".


Υ.Γ.: Ευχαριστώ τα μέλη από το "Ελληνικό Δωμάτιο" του Official forum of The Gathering για τις φωτογραφίες, αλλά πολύ περισσότερο που μοιραστήκαμε όλοι μαζί αυτή την εμπειρία ζωής. Thanx brothers and sisters...

  • SHARE
  • TWEET