The Twilight Singers, His Majesty The King Of Spain @ Gagarin 205, 15/04/11

Από τον Γιάννη Κοτζιά, 19/04/2011 @ 10:00
H χαμηλή προσέλευση σε μια συναυλία ευτυχώς δε συνεπάγεται πάντοτε και ξενέρωτες καταστάσεις. H ιστορία και η βαρύτητα των The Twilight Singers του Greg Dulli σίγουρα άξιζε κάτι παραπάνω από ένα μισογεμάτο Gagarin 205 και αν κρίνω από φίλους και γνωστούς που (ξανά)συνάντησα εκεί την Παρασκευή το βράδυ, τείνει να παγιωθεί το κοινό που ακολουθεί στην Ελλάδα τέτοια ονόματα. Με ένα νέο καταπληκτικό άλμπουμ στις αποσκευές τους ("Dynamite Steps"), οι The Twilight Singers ήρθαν να μας διηγηθούν τις ιστορίες τους και ο Dulli να μας θυμίσει γιατί θεωρείται τεράστια μορφή του εναλλακτικού rock.

Πολύ λίγος κόσμος βρισκόταν στο συναυλιακό χώρο όταν ο His Majesty The King Of Spain, Νεκτάριος Κουβαράς, άνοιξε τη βραδιά με τη μπάντα του. Μέσα σε περίπου μισή ώρα παρουσίασε πτυχές τις δουλειάς του, που χαρακτηρίστηκε από όμορφα ενορχηστρωμένες pop / folk στιγμές, οι οποίες τολμούσαν να «ξεφύγουν» και λίγο παραπέρα. Ενδιαφέρον το project του His Majesty The King Of Spain, προσωπικά μου έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθώ παραπάνω με τη δουλειά του.

Oι The Twilight Singers ανέβηκαν στη σκηνή εν μέσω αποθέωσης από τους παρευρισκομένους, οι οποίοι, πριν καν ακουστεί η πρώτη νότα από το εναρκτήριο "Last Night In Town", ήταν σίγουροι ότι δε θα έμεναν απογοητευμένοι από το τι θα ακολουθούσε. Μόνο και μόνο η αρχοντική και ταυτόχρονα ταπεινή παρουσία του Greg Dulli αποτελούσε την καλύτερη εγγύηση. Πράγματι, η προσωπικότητα του Dulli, συνεπικουρούμενη από τους υπόλοιπους αξιόλογους μουσικούς της μπάντας, μας έδωσε μια βραδιά να θυμόμαστε.Η δισκογραφία των The Twilight Singers αποτελείται από αρκετά «διαμάντια» και, πλέον, ενισχυμένη από το "Dynamite Steps", συντέλεσε σε ένα σύντομο μεν, αλλά συναρπαστικό set, που για ογδόντα λεπτά μας οδήγησε σε μια άλλη διάσταση, σε μια ρομαντική και ουσιώδη πλευρά της rock μουσικής. Το κοινό, όπως προείπαμε, λίγο, αλλά 100% συνειδητοποιημένο, έκανε την ατμόσφαιρα του live «οικογενειακή» με τη θετική -συναυλιακή- έννοια του όρου.

Για τον Greg Dulli τι να πρωτοπεί κανείς; Τι μια στιγμή ρόκαρε με απαράμιλλο στυλ και cool attitude σε κομμάτια όπως το "I'm Ready" και το "Teenage Wristband", ενώ την άλλη, πίσω από τα πλήκτρα, έβγαζε τον πιο ευαίσθητο συνθετικό του εαυτό, καθηλώνοντας το ακροατήριο με τη χάρη της ερμηνευτικής του ικανότητας, σε στιγμές όπως το "Love" και τη διασκευή στο "Don't Call" των Desire. Από τις καλύτερες στιγμές της συναυλίας ήταν μια άλλη διασκευή, αυτή στο "Too Tough To Die" της Martina Topley-Bird, όπου ο Dulli κάποια στιγμή τραγουδούσε άνευ μικροφώνου.Στη συνέντευξη που είχε δώσει στο Rocking.gr, ο frontman των The Twilight Singers είχε εκφράσει το θαυμασμό του για το "My Beautiful Dark Twisted Fantasy" του Kanye West, αλλά σίγουρα ξάφνιασε όταν πριν το "Candy Cane Crawl" αποφάσισε να παίξει λίγο από το hit του West και της Rihanna, "All Of The Lights". Το main set για το τέλος μας επεφύλασσε δύο από τα καλύτερα και πιο δυναμικά τραγούδια του "Dynamite Steps": το "Never Seen No Devil" και το "On The Corner".

Το encore με τα "The Killer", "Gunshots" και "Underneath The Waves" όχι μόνο δε μας χόρτασε, αλλά αντιθέτως μας έκανε να θέλουμε κι άλλο, όμως εάν κάτι μας άφησε με το παράπονο την Παρασκευή το βράδυ ήταν η σύντομη διάρκεια. Αυθαίρετη παρατήρηση σε τελική ανάλυση, γιατί κάπου τόσο παίζει το συγκρότημα παντού, με το παράπονό μας να έχει να κάνει κυρίως με το ότι η μαγευτική βραδιά που οι The Twilight Singers μας είχαν προσφέρει μέχρι εκείνο το σημείο δε θα συνεχιζόταν. Οι λίγοι, λοιπόν, που απολαύσαμε από κοντά τους The Twilight Singers στο Gagarin 205 έχουμε κάθε δικαίωμα να νιώθουμε τυχεροί.

Setlist:

Last Night In Town
Fat City (Sleight Return)
Beginning Of The End
I'm Ready
She Was Stolen
Don't Call
Too Tough To Die
All You Need Is Love / Love
Annie Mae
Bonnie Brae
Teenage Wristband
All Of The Lights / Candy Cane Crawl
Never Seen No Devil
On The Corner
-------------------------
The Killer
Gunshots
Underneath The Waves

Γιάννης Κοτζιάς
  • SHARE
  • TWEET