Orange Goblin, Stonebringer @ AN Club, 14/11/13

Δυνατό live γεμάτο νεύρο, για ένα άνευρο κοινό, από τους Βρετανούς βετεράνους της stoner metal σκηνής

Από τον Φίλιππο Αλέκου, 16/11/2013 @ 18:16
Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι Orange Goblin αποτελούν μία από τις μεγάλες αγάπες του ελληνικού metal / stoner κοινού, ενώ και οι ίδιοι από την πλευρά τους δεν κρύβουν την συμπάθεια τους για την χώρα μας, την οποία επισκέπτονται τακτικά. Έτσι, μετά το περσινό πέρασμα που πραγματοποίησαν, στα πλαίσια της προώθησης του τελευταίου τους δίσκου, "A Eulogy For The Damned", διοργανώθηκε και φέτος ένα mini tour με αφετηρία την Αθήνα, κατά την διάρκεια του οποίου θα επισκεφτούν επίσης την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Λάρισα.

Τον χορό της αθηναϊκής εμφάνισης άνοιξαν οι Stonebringer γύω στις εννιάμιση. Μία νέα σχετικά μπάντα, την οποία προσωπικά πρώτη φορά άκουγα.

Stonebringer

Τα παλικάρια από τον Πειραιά έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση με τη δυνατή heavy / stoner μουσική τους, όσο και την εμφάνιση τους. Μούσι, κοντό μαλλί και καρό πουκάμισα, αν είχαν και φακίδες εύκολα θα μπέρδευες τους δύο κιθαρίστες με hillbillies από το Kentucky. Τα τραγούδια τους πάλι, γεμάτα groove και έντονα διαποτισμένα από το «σύνδρομο Down» αποτέλεσαν το ιδανικό ορεκτικό, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους βετεράνους Βρετανούς.

Οι οποίοι πήραν την σκυτάλη από τους Stonebringer γεμάτοι διάθεση να μας ισοπεδώσουν, με τον Ben να προτρέπει πολλές φορές το κοινό, φωνάζοντας στο μικρόφωνο με το γνωστό, χειμαρρώδη στυλ του «let's go crazy». Μία προτροπή που δεν βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση από τον κόσμο όμως, παρά το δυνατό setlist που μας είχαν ετοιμάσει τα Πορτοκαλί Ξωτικά.

Orange Goblin

Ξεκίνησαν φουριόζοι με το classic hit τους "Scorpionica", το οποίο συνηθίζει να κλείνει τις εμφανίσεις τους και από εκεί και για τα επόμενα 75 λεπτά, περίπου, επιδόθηκαν σε ένα greatest hits set το οποίο, χωρίς να ξεφεύγει από τα αναμενόμενα πλαίσια, θα ήταν αρκετό να ξεσηκώσει οποιοδήποτε club και να κάνει τον κόσμο να κουνιέται στους ρυθμούς των Goblin. Κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη στην περίπτωση της Αθήνας. Παρά την εμφανή όρεξη της μπάντας και τις φιλότιμες προσπάθειες του mainman τους, η πλειοψηφία του κόσμου απλά στεκόταν και χάζευε το show και, πέρα από το κλασικό πέρα δώθε στο απελπιστικά άδειο κέντρο μπροστά στην σκηνή (και αυτό σε ορισμένα κομμάτια μόνο), το μεγάλο μέρος του κοινού παρέμεινε στατικό σε όλη την διάρκεια της συναυλίας.

Orange Goblin

Αυτό αποτέλεσε και το μοναδικό πραγματικό μειονέκτημα ενός κατά τ' άλλα πολύ καλού live. Οι Βρετανοί τίμησαν εξίσου όλους τους δίσκους τους, από το ντεμπούτο "Frequencies From Planet Ten" μέχρι και το τελευταίο και εξαιρετικό "A Eulogy For The Damned". Παίχτηκαν όλα όσα περίμενε ν' ακούσει ο μέσος οπαδός των Orange Goblin, "Blue Snow", "Time Travelling Blues", "Some You Win, Some You Lose", "Your World Will Hate This", μαζί με την απροσδόκητη και ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη του "Saruman's Wish", ενώ ο περσινός τους δίσκος εκπροσωπήθηκε από τα "Acid Trial", "The Fog" και το "Red Tide Rising" που έκλεισε και την πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος στο πλαίσιο της mini περιοδείας του.

Orange Goblin

Κάποια μικροαπρόοπτα, όπως ο ενισχυτής της κιθάρας του Joe Hoare που «έκαψε φλάντζα» και αλλάχτηκε τάχιστα, δεν έκαμψαν το ηθικό του γκρουπ που απέδωσε πολύ καλά τις τραγουδάρες του, ενώ το μόνιμο πρόβλημα του AN club που σπάνια σου επιτρέπει να ακούσεις τη φωνή του εκάστοτε τραγουδιστή -αφού είναι πάντα θαμμένη κάτω από τον θόρυβο των υπόλοιπων οργάνων- φαίνεται πως δεν θα διορθωθεί ποτέ και κατά συνέπεια έθαψε και τον γίγαντα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) Ben Ward.

Orange Goblin

Το άτυπο encore ήρθε λίγο μετά τις εντεκάμιση με το "Quincy The Pigboy" από τον δίσκο-δυναμίτη "The Big Black" και φυσικά το "Red Tide Rising" που, όπως προαναφέρθηκε, έκλεισε την συναυλία.

Μια συναυλία που όσο αφορά την μπάντα και τη διοργάνωση κρίνεται επιτυχημένη. Η προσέλευση όμως ήταν μειωμένη σε σχέση με παλαιότερα show τους στον ίδιο χώρο. Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι ο κόσμος τους είχε δει σχετικά πρόσφατα, πέρυσι ίδια εποχή ή αν η πληθώρα συναυλιών σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση κάνει κάποιους να θέτουν αυστηρές προτεραιότητες στο πορτοφόλι τους, πάντως ομολογώ ότι περίμενα περισσότερο κοινό την βραδιά που μας πέρασε και σίγουρα από αυτούς που εν τέλει παρευρέθηκαν περισσότερη ζωντάνια.
SETLIST

Scorpionica
Acid Trial
Saruman's Wish
Round Up The Horses
The Fog
Some You Win, Some You Lose
Aquatic Fanatic
Cities Of Frost
Your World Will Hate This
They Come Back (Harvest Of Skulls)
Blue Snow
Time Travelling Blues

Encore:
Quincy The Pigboy
Red Tide Rising

Φωτογραφίες: Ανδρέας Πανόπουλος / whentimefreezes.com
  • SHARE
  • TWEET