Misfits live

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 04/03/2004 @ 12:15
21/02/04, Ρόδον, Αθήνα

Μετά την θριαμβευτική τους εμφάνιση πριν από 1 χρόνο περίπου οι Misfits κλείσανε την Ευρωπαϊκή τους περιοδεία με 2 εμφανίσεις σε Αθήνα / Θεσσαλονίκη. Μια συναυλία που είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα με συνεχείς αναφορές σε εφημερίδες του πολιτικού τύπου. Κανονικά το πρόγραμμα έπρεπε να έλεγε Misfits+Ramones γιατί στα drums του group είναι ο Marky Ramone (ο οποίος πρόσφατα έγινε μέλος του "Rock and Roll Hall of Fame") κάνοντας το group να παίξει αρκετά κομμάτια από το θρυλικό group.

Το ποιοι είναι οι Misfits και το πόσο έχουν επηρεάσει την μεταλλική σκηνή είναι γνωστό. Και μόνο το γεγονός ότι group όπως οι Metallica, Guns N' Roses έχουν διασκευάσει τραγούδια των Misfits (“Last Caress / Green Hell”, “Die Die My Darling”, “Attitude”) φτάνει να αποδείξει το μέγεθος τους, ενώ και πολλά νεώτερα group όπως οι Slipknot, Green Day, Rancid, Blink 182 έχουν επηρεασθεί σαφέστατα από αυτούς.

Γύρω στις 10 το θρυλικό τρίο, που αποτελείται από τον Jerry Only (vocals/bass), Dez Cadena (guitar/ ex- Black Fag), Marky Ramone (drums) άρχισε το σετ του, οδηγώντας τους περίπου 800 φίλους τους σε punk rock party. Μάλιστα πολύ είχαν έρθει μασκαρεμένοι, βαμμένοι, ενώ τα t-shirts με Misfits και Ramones έδιναν και έπαιρναν.

Σε τέτοιες συναυλίες δεν κοιτάζεις να δεις εάν ο ήχος ήταν πολύ καλός ή εάν η κιθάρα ήταν θαμμένη ή τα φωνητικά δεν ήταν τα καλύτερα, αλλά πηγαίνεις για να ακούσεις rock n roll ύμνους, να διασκεδάσεις, να χορέψεις και γενικά να εκτονωθείς. Και αυτό έκαναν με το καλύτερο τρόπο οι Misfits διοργανώνοντας το καλύτερο αποκριάτικο πάρτι στην Αθήνα.

Δίχως πολλά λόγια και μουσικές επιδείξεις οι Misfits παίξανε τα 2λεπτα - 3λεπτα κομμάτια τους με τον καλύτερο τρόπο. Ανάμεσα στα κομμάτια που ακούστηκαν ήταν τα: “Last Caress”, “Die Die My Darling”, “Attitude”, “Some Kind Of Hate”, Teenage From Mars”, “Halloween”.

Σε κάποια στιγμή ο Οnly προλόγισε τον Marky Ramone και αυτός στην συνέχεια έδωσε το έναυσμα για το χαρακτηριστικό σύνθημα των Ramones “Hey Ho Let’s Go”. Το πόσο θρυλικό συγκρότημα είναι οι Ramones είναι γνωστό, ενώ το σεβασμό που τρέφουν γι αυτούς τα σημερινά συγκροτήματα φαίνεται από το tribute album τους “We Are A Happy Family” όπου καλλιτέχνες και μπάντες όπως οι Metallica, Red Hot Chilly Peppers, Rob Zombie, U2, Kiss, Marilyn Manson, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι προσπάθησαν να διασκευάσουν κλασσικά τους κομμάτια. Και όντως ακούστηκαν ύμνοι τους όπως το “Blitzkrieg Bop”, “Beat On The Brat”, “The KKK Took My Baby Away” , “I Wanna Be Sedated” και άλλα, με το κοινό να αποτίμει με τον δικό του τρόπο φόρο τιμής στο μεγάλο συγκρότημα.

Μετά από 1 ώρα και 20 λεπτά οι Misfits, έχοντας παίξει περίπου 30 τραγούδια, μας αποχαιρέτησαν με την υπόσχεση να ξανάρθουν το συντομότερο. Τo πάρτι έλαβε τέλος με το καλύτερο τρόπο και όλοι οι οπαδοί επέστρεψαν ευχαριστημένοι.

Παναγιώτης Λουκάς


20/02/04, Μύλος, Θεσσαλονίκη

Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν κατάλαβα τον "κοινωνικό προβληματισμό" και τα "μηνύματα" τα οποία προσπαθούσε να περάσει το punk rock. Η προσωπική μου, ταπείνη, άποψη είναι ότι το punk rock είναι ευκολοάκουστη μουσική και βοηθά να περνάς ευχάριστα όποτε και αν την ακούς. Έτσι και την συναυλία των Misfits την περίμενα σαν να ήμουν καλεσμένος σε πάρτυ.

Στις 10:30 ανέβηκαν στην σκηνή οι Jerry Only (ιδρυτικό μέλος των Misfits), Dez Cadena (ex. Black Flag) και Marky Ramone (Ramones) και για την επόμενη 1 ώρα ακριβώς παρέδιδαν μαθήματα punk rock. Μπορεί η ώρα να φαίνεται λίγη αλλά οι misfits κατάφεραν να παίξουν περίπου 40 (!) κομμάτια στον χρόνο αυτό με έναν καταιγιστικό, ασταμάτητο ρυθμό. Ο λιγοστός κόσμος αποτελούνταν από έφηβους μέχρι σαραντάρηδες που ήρθαν να δουν τους παιδικούς τους ήρωες.

Κάποια από τα κομμάτια που ακούστηκαν ήταν τα "Skulls", "Where Eagles Dare", "Halloween" (θα χρειαζόμασταν δυο σελίδες μόνο για το ολοκληρωμένο set-list) και φυσικά τα γνώστα σε όλους, ίσως και λόγω των διασκευών των Metallica, "Die, Die My Darling" και "Last Caress". Ήταν γνωστό από την περσινή εμφάνιση των Misfits ότι θα ακούγονταν κομμάτια από τους Black Flag (Rise Above) και φυσικά από τους Ramones, τα οποία ο κόσμος περίμενε το ίδιο και ίσως και περισσότερο από τα τραγούδια των Misfits. Αυτό φαίνοταν από τις ιαχές του κόσμου Hey Ho Let’s Go προς την τεράστια μορφή που λέγεται Marky Ramone...
...ο οποιός τους αποζημίωσε δίνοντας το έναυσμα για να ακουστούν τα "I Wanna Be Sedated", "Sheena Is A Punk Rocker", "The KKK Took My Baby Away", "Havana Affair" κ.α.

Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν την συναυλία αυτή, και όσο για μένα, μπορεί να θεώρω punk rock μόνο μουσική για διασκέδαση αλλά είμαι σίγουρος οτί είναι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ μουσική για διασκέδαση!
One,two,three,four!

Γιάννης Βόλκας

  • SHARE
  • TWEET