Matt Elliott, Melentini @ Tin Pan Alley, 28/03/14

Εξωπραγματικά ταλαντούχος και απόλυτα γήινος, ο Matt Elliott έκανε ακόμα μία από τις υπέροχες εμφανίσεις που μας έχει συνηθίσει

Από τον Μάνο Πατεράκη, 31/03/2014 @ 12:57
Έχω γράψει αρκετά κείμενα στο διαδίκτυο για τον Matt Elliott... Είτε σε κριτικές δίσκων του, είτε σε live report, είτε σε αφιερώματα. Οπότε, το να επιστρατεύσω ποιητικές εκφράσεις από το απόθεμά μου για να περιγράψω το μελαγχολικό μεγαλείο αυτού του μουσικού μου φαντάζει λίγο αχρείαστο, για την ώρα. Θα τονίσω μόνο το πόσο τυχερός αισθάνομαι όταν οι προσωπικές μου αδυναμίες τέμνονται με τους «αγαπημένους του ελληνικού κοινού» και έχω τη δυνατότητα να βλέπω κάποιους -όχι πολλούς η αλήθεια είναι- λατρεμένους μου καλλιτέχνες πολύ συχνά. Ο ίδιος ο Matt Elliott μας πληροφόρησε ότι έρχεται στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια επειδή δεν αντέχει τα ...γαμημένα αεροπλάνα. Και οφείλω να πω ότι εν μέρει τον καταλαβαίνω.

Να πούμε δύο πράγματα για το χώρο, ο οποίος μετρά ελάχιστους μήνες ζωής και είναι, προφανώς, άγνωστος ακόμα και στους σεσημασμένους συναυλιόφιλους... Το Tin Pan Alley, λοιπόν, αποδείχθηκε ιδανικό σκηνικό για ένα τέτοιου είδους live, με τραπεζάκια στο ισόγειο και χώρο για τους όρθιους στον εξώστη. Η πέτρινη επένδυση στη σκηνή προσέδιδε μια ιντελεκτουέλ ατμόσφαιρα που ομόρφαινε την όλη εμφάνιση.

Μετά την πρώτη ευχάριστη έκπληξη του χώρου, ήρθε η δεύτερη. Η Μελεντίνη άνοιξε τη βραδιά με την εντυπωσιακά όμορφη φωνή της και το αέρινο παίξιμο στο αρμόνιο, συνοδευόμενη από τσέλο και φαγκότο.



Ουδέποτε έχω εξάρει το ελληνικό opening act χωρίς να το αξίζει, ωστόσο επειδή αυτή είναι μία συνήθης τακτική, οφείλω να τονίσω του λόγου το αληθές: Όσοι δεν ξέρετε την Μελεντίνη, η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι μέλος της μουσικής οικογένειας των φοβερών Universe217, σπεύσατε να τη μάθετε. Πρόκειται για μία κοπέλα που ακτινοβολεί ταλέντο. Το ντεμπούτο της, "Explosions Around, The Desert Inside", κυκλοφόρησε πέρσι.



Μιλώντας για ταλαντούχους, ήρθε η ώρα να βγει στη σκηνή ο Matt Elliott. Η συνταγή γνωστή: η απίστευτη φωνή του, η κλασική του κιθάρα και οι τρομακτικές λούπες που δημιουργούσε εκείνη τη στιγμή. Ο μόνος λόγος που κάτι (ελάχιστο) μου έλλειψε από την εμφάνισή του σε σύγκριση με τις άλλες φορές, είναι ότι η φοβερή δραματική κορύφωση του set έλαβε χώρα στην αρχή και όχι στο τέλος. Μιλάω για τις συγκλονιστικές εκτελέσεις των δύο κορυφαίων κομματιών από τους δύο τελευταίους του δίσκους, το "The Right To Cry" και το "Dust Flesh And Bones", με τα οποία άνοιξε το live.



Τα τραγούδια του Matt Elliott είναι πηλός και τα πλάθει κατά το δοκούν όταν βρίσκεται στη σκηνή. Οι λούπες που φτιάχνει θέλουν ακρίβεια δευτερολέπτου. Η μία στρώση επικάθεται πάνω στην άλλη και ούτω καθεξής μέχρι που έχουμε επτά ή οκτώ λούπες να παίζουν ταυτόχρονα. Και αν ξεχαστεί δύο δευτερόλεπτα επειδή ήπιε κάμποσο ουίσκι παραπάνω και μπει σε λάθος timing η επόμενη λούπα; Μικρό το κακό. Τις σταματάει όλες και αρχίζει να αυτοσχεδιάζει σαν να μην έγινε τίποτα. Αυτό συνέβη στο "Howling Song". Όχι ότι πείραξε κανέναν, βέβαια. Αλλά ο Matt Elliott, σωστός τζέντλεμαν, μας ζήτησε συγγνώμη και μας αποζημίωσε με μία εκτός προγράμματος διασκευή στο "Bang Bang" της Nancy Sinatra.



Το set του κράτησε κοντά μία ώρα και 50 λεπτά. Πέρα από γνωστά αγαπημένα κομμάτια (π.χ. "The Kursk"), ακούσαμε διασκευές στα "I Put A Spell On You", "Misirlou" και "From Russia With Love".



Ακούσαμε Matt Elliott και μάλιστα ζωντανά, όπου τα τραγούδια του μετουσιώνονται και αποκτούν σάρκα και οστά... Οπότε, ναι, ήταν μια υπέροχη βραδιά. Όσες φορές και να έρθει, θα είμαι εκεί και πιστεύω το ίδιο ισχύει και για το κοινό, το οποίο εντελώς συνειδητοποιημένο στη συντριπτική του πλειοψηφία έκανε απόλυτη ησυχία κατά τη διάρκεια του set. Είτε αποκτάμε μουσική παιδεία, είτε το sold-out εμπόδισε όσους θα έρχονταν τελευταία στιγμή «για τη φάση». Όπως και να 'χει... To the next time, το συντομότερο δυνατόν.
SETLIST

The Right To Cry
Dust, Flesh And Bones
Zugzwang
I Put A Spell On You
The Kursk
I Name This Ship Tragedy, Bless Her & All Who Sail With Her
The Howling Song
Bang Bang
Also Ran
Misirlou
From Russia With Love

Φωτογραφίες: Marianna Katsaouni
  • SHARE
  • TWEET