Korn & The 69 Eyes live σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Από τους Γιάννη Βόλκα, Παναγιώτη Λουκά, 13/09/2005 @ 17:34
11/09/05, Principal Club, Θεσσαλονίκη

Έχουν περάσει 11 ολόκληρα χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου ομώνυμου δίσκου των Korn στον οποίο βασίστηκε κατά πολύ το λεγόμενο nu-metal. Ο πολύς θόρυβος έχει πλέον περάσει, νέες μόδες ενδιαφέρουν το κοινό και τη μουσική βιομηχανία αλλά κάποιες μπάντες παραμένουν στο προσκήνιο. Είχε φτάσει η ώρα να επιβραβευτεί η πολυετής αναμονή των οπαδών των Καλιφορνέζων με δυο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Σίγουρα οι Korn είναι μαθημένοι να παίζουν μπροστά σε περισσότερα από 1200-1300 άτομα που υπήρχαν την Κυριακή στο club Principal αλλά οι παρευρισκόμενοι και η θερμή τους υποδοχή φρόντισαν ώστε η μπάντα να μην έχει παράπονο.

Στο ρόλο του support μια εντελώς διαφορετική μπάντα, οι 69 Eyes οι οποίοι παίζουν ένα μείγμα gothic και rock 'n' roll. Αν και άγνωστοι ή αδιάφοροι στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού, οι Φινλανδοί δεν είναι καινούροι στο χώρο. Ξεκινώντας στις αρχές του '90 και με σταδιακά ανοδική πορεία, κατάφεραν να σταθεροποιηθούν στα charts της χώρας τους και να κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς σε όλη την Ευρώπη αλλά και την Ιαπωνία.


Επειδή βγήκαν στη σκηνή πριν την προγραμματισμένη ώρα, δυστυχώς πρόλαβα μόνο το τέλος του set τους, δηλαδή την ώρα που ξεσήκωναν το κοινό με τα πιο γνωστά τους κομμάτια, το "Dance D'Amour", το single "Lost Boys" και το "Brandon Lee".

Ο κόσμος όμως ανυπομονούσε για τη συνέχεια και έτσι αφού το σκηνικό στήθηκε και η Giger-ική βάση του μικροφώνου βιδώθηκε, στις 21:40 εμφανίστηκαν οι Korn με το "Here Τo Stay" από το "Untouchables". Στις πρώτες σειρές ο πανικός αρχίζει και δε θα σταματήσει για τα επόμενα 75 λεπτά. Συνέχεια με το "Twist" και το "Got The Life". Το set περιλαμβάνει σχεδόν όλο το πρόσφατο "Greatest Hits Vol.1". Έτσι μετά το "A.D.I.D.A.S" όπου όλοι τραγουδούν το κλασικό ρεφρέν, ακολουθεί το "Dirty" και το πρώτο καινούριο τραγούδι ("Twisted Transistors") από τον δίσκο που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο. Οι φήμες που είχα ακούσει ότι το Principal δεν έχει καλό ήχο ευτυχώς βγαίνουν ψευδείς. Ειδικά τα drums και το μπάσο δίνουν τέτοιο όγκο που από μόνα τους καταφέρνουν να ξεσηκώσουν τον καθένα.

Ακολουθεί το "Falling Away From Me" από το "Issues", δίσκος στον οποίο δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα αφού ακούστηκαν 4 κομμάτια του. Το "Did My Time" το ξέρουν και οι πέτρες αλλά η είσοδος του frontman Jonathan Davis με τη γκάιντα για το "Shoots And Ladders" δημιουργεί μια μαγική ατμόσφαιρα, πόσο μάλλον όταν συνεχίζεται με το "One" των Metallica!

Το θετικό στην εμφάνιση των Korn είναι ότι δεν υπήρξε "κοιλιά" στο set τους. Παίξιμο γεμάτο ζωντάνια, επαγγελματική -αλλά χωρίς ύφος superstar- στάση απέναντι στο κοινό που δε σταματά να τους αποθεώνει. Εντύπωση έκανε ο "κρυμμένος" δεύτερος κιθαρίστας καθώς και ο roadie που προμήθευε τον J.D. οξυγόνο (δε γνώριζα αλλά αργότερα έμαθα ότι πάσχει από άσθμα). Με την ίδια λοιπόν δύναμη συνέχισαν μέχρι το τέλος, με τα "Freak On A Leash", ένα ακόμα καινούριο, το "4U" και τη διασκευή στο "Another Brick In The Wall" των Pink Floyd.

"Are you ready?" και το "Blind" ξαναφέρνει τη μπάντα στη σκηνή για να κλείσει με τα "Somebody Someone" και "Ya 'll Want A Single". Αν και 1 ώρα και ένα τέταρτο μπορεί να φαίνονται λίγα, πιστεύω ότι το κοινό έφυγε ευχαριστημένο από το χώρο, έχοντας παρακολουθήσει μια από τις πιο σημαντικές μπάντες της τελευταίας δεκαετίας.


10/09/05, Terra Vibe, Αθήνα

Για τελευταία φορά μέσα στο 2005 επισκεφτήκαμε το γνώριμο χώρο του Terra Vibe για την πρώτη εμφάνιση των Korn και 69 Eyes.

Οι 69 Eyes με το τελευταίο τους album "Devils" και με την κατά κόρον προβολή του video clip τους "Lost Boys" έχουν δημιουργήσει έναν βασικό πυρήνα οπαδών στην Ελλάδα, ενώ οι Korn, ανεξάρτητα με το αν αρέσουν ή όχι στο ελληνικό κοινό, θεωρούνται από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της Αμερικής, με εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, ενώ και στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία έπαιξαν σε μερικά από τα μεγαλύτερα metal festival.

Λογικά θα περιμέναμε αρκετό κόσμο στο live, όμως με την είσοδο μας στο Terra Vibe διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος ήταν ελάχιστος, και μαζί με τον λίγο κόσμο υπήρχαν και λιγοστά περίπτερα τα οποία βρίσκονταν στον χώρο όπου το καλοκαίρι υπήρχε η εξέδρα για τα VIPs και τους χορηγούς.


Μετά από μια καλή προθέρμανση με τραγούδια από Soulfly, Machine Head και Pantera, κατά τις 20.00 οι 69 Eyes έκαναν την εμφάνιση τους στη σκηνή του Terra Vibe με το "Devils". Ο τραγουδιστής τους με διάφορες ατάκες του στυλ "My name is Demmis Roussos" και με αναφορές στον "Ζeus" δε βοήθησε ιδιαίτερα στο να ξεσηκωθεί το κοινό, καθώς εκτός από τις 2 πρώτες σειρές, οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι δεν ανταποκρίθηκαν. Για τα επόμενα 50 λεπτά έπαιξαν κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας τους, "Sister Of Charity", "Betty Blue", "Wasting The Dawn" και έκλεισαν το set list τους με το "Lost Boys".

Η πρώτη τους εμφάνιση δε πρόσφερε κάτι το ιδιαίτερο. Είχαν καλό ήχο, ήταν δυναμικοί πάνω στην σκηνή, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι τα συγκεκριμένα κομμάτια τα έχεις ξανακούσει από διάφορα άλλα group σε καλύτερες εκτελέσεις. Σε μικρότερο χώρο και με δικό τους κοινό θα μπορούσαν να έχουν αποδώσει καλύτερα.

Μετά από μια 40λεπτη διακοπή για το στήσιμο των Korn, στις 21:40 μετά από ένα σύντομο intro, έκαναν την εμφάνιση τους με το "Here To Stay". Αμέσως δημιουργήθηκε και το πρώτο mosh pit, το οποίο δεν "έσβησε" μέχρι και το τέλος του live. To τετραμελές πια group, μετά την ξαφνική αποχώρηση του κιθαρίστα Brian "Head" Welch, ετοιμάζει το νέο του album που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο και απ' το οποίο μάλιστα έπαιξε 2 κομμάτια (τα "Twisted Transistor" και "Hypocrity" που δε διαφέρουν και πολύ από το γνώριμο ύφος των Korn), ενώ συνάμα περιοδεύει για την προώθηση του "Greatest Hits" album.

Όντως το set list περιλάμβανε τα καλύτερα κομμάτια τους: "A.D.I.D.A.S", "Falling Away From Me", "Dirty", "Twist", "Got This Life", ενώ κατά τη διάρκεια του "Shoots And Ladders" έπαιξαν και μια στροφή από το "One" των Metallica.

Το σήμα κατατεθέν τους, οι γκάιντες, έκαναν την εμφάνιση τους στο live αλλά την παράσταση, από σκηνική παρουσία, έκλεψε ο μπασίστας τους με το 5χορδο μπάσο και τη χαρακτηριστική άνεση με την οποία οδηγούσε το υπόλοιπο group. Με τη διασκευή στο "Another Brick In The Wall" των Pink Floyd έκλεισαν το "κανονικό" τους set μετά από 55 λεπτά παρουσίας, ενώ στο encore έπαιξαν 3 ακόμα κομμάτια: "Blind", "Somebody Someone", "Y' All Want A Single" με το οποίο και ολοκληρώθηκε το live.


Ήταν φανερό πως οι Korn περίμεναν περισσότερο κόσμο και ίσως να είχαν δυσαρεστηθεί από την αλλαγή του χώρου στη Θεσσαλονίκη. Απόδειξη ότι ο Davis δεν είπε ούτε τα τυπικά στο ελληνικό κοινό, ενώ πριν προλάβουν καλά καλά οι θεατές να φωνάξουν για encore, είχαν βγει στη σκηνή για να ολοκληρώσουν το live τους. Αυτή τη φορά ο χώρος του Terra Vibe λειτούργησε αρνητικά. Εκ των υστέρων θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι σε έναν άλλο χώρο (πχ. Λυκαβηττό) θα είχαμε ένα πολύ καλό live και ίσως το ανάλογο feedback με αυτό της συναυλίας των Slipknot, καθώς και τα τραγούδια του συγκροτήματος προσφέρονται για live αλλά και ο κόσμος, παρόλο που ήταν λιγοστός για τα δεδομένα του Terra Vibe και έφτανε με το ζόρι μέχρι το σημείο όπου ήταν οι ηχολήπτες, ήταν ενθουσιώδης.

  • SHARE
  • TWEET