Dead Congregation, Grave Miasma, Cruciamentum, The Psalm @ An Club, 10/05/14

Αυτό το live το περίμενε πολύς κόσμος και για αρκετό καιρό. Ο λόγος απλός. Παρουσίαση νέου υλικού από τους Dead Congregation

Από τον Τόλη Δόση, 13/05/2014 @ 10:55
Αυτό το live το περίμενε πολύς κόσμος και  για αρκετό καιρό. Ο λόγος απλός. Παρουσίαση νέου υλικού από τους Dead Congregation. Έξι χρόνια μετά αυτή η μπαντάρα κυκλοφορεί νέο άλμπουμ και μας κάλεσε να χαθούμε στην άβυσσό του. Δεν γινόταν να λείψουμε από αυτό. Επιπροσθέτως, είχανε για παρέα εξαιρετικά συγκροτήματα να προετοιμάσουν το έδαφος.  Και όπως δα δούμε παρακάτω το έκαναν πολύ καλά.

Τους Psalm δεν τους πρόλαβα- δεν τους είδα και απολογούμαι για αυτό, οπότε να πούμε δυο λόγια για τους Cruciamentum. Αυτοί οι τύποι λοιπόν, είχαν ψαρώσει πολύ κόσμο το 2011 με το 25-λεπτο EP τους "Engulfed In Desolation" και όπως αποδείχτηκε, κάτι παρόμοιο έκαναν και σε αυτή τη ζωντανή τους εμφάνιση.



Ανέβηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 21:00 και αναπαρήγαγαν ένα πανέμορφα «άσχημο» death metal, old-school στα όλα του. Με το Αn ήδη γεμάτο στα 2/3 και με σύμμαχο τον πολύ καλό ήχο τα πήγαν περίφημα και ο κόσμος γούσταρε. Μιλάμε για μπάντα με φοβερό υλικό που μόνο τυχαία δεν είναι. Άντε να δούμε και κάτι καινούργιο και από αυτούς.

Μισή ώρα περίπου διήρκησε το setlist τους, όταν γύρω στις δέκα ανέβηκαν στην σκηνή οι Grave Miasma. Συμπατριώτες, με δύο κοινά μέλη με τους Cruciamentum, έδειξαν και αυτοί στόφα μεγάλης μπάντας. Κατακομβίσιος ήχος, μπόλικο echo στα φωνητικά και μυστηριακή ατμόσφαιρα. Υπέροχοι.



To setlist τους περιλάμβανε τραγούδια από το φοβερό "Odori Sepulcrorum" που κυκλοφόρησε πέρυσι, αν και το παλιότερο άσμα τους "Gnosis Of The Summon" έκανε την διαφορά.  Πολλά μπράβο και σε αυτούς λοιπόν.

Το Αn γέμισε, η ώρα πήγε 23:15 και οι Dead Congregation ανέβηκαν στην σκηνή. Μία ώρα μετά, τα σαγόνια στο πάτωμα, τα αυτιά μπουκωμένα. Καταπληκτική εμφάνιση από μια τεράστια μπάντα. Χωρίς διαλείμματα, χωρίς πολλά λόγια, οι Dead Congregation έπαιξαν εξωφρενικά καλά και απέδειξαν γιατί θεωρούνται μία από τις καλύτερες death metal παγκοσμίως. Το νέο τους άλμπουμ, "Promulgation Of The Fail", μας ήρθε κατάμουτρα live, τις στιγμές που ακόμα προσπαθούμε να χωνέψουμε την αρτιότητά του. Και σκοτώνει. Αν μπούμε στις λεπτομέρειες θα πούμε ότι είχαν κάποια προβλήματα στον ήχο τους. Η μία κιθάρα ας πούμε, για τρία-τέσσερα τραγούδια ακουγόταν ελάχιστα κάτι που σταδιακά βελτιώθηκε. Αλλά τι σημασία έχει. Death metal. Στα καλύτερά του. Με καυλωμένο κοινό, με stage diving, me crowd surfing, με moshpit, με τα πάντα όλα.



Σε μια διοργάνωση που παίρνει παντού άριστα και κυρίως στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος, οι Dead Congregation παρέδωσαν μαθήματα live συμπεριφοράς και απόδοσης. Αυτό το απαιτητικό υλικό, έβγαλε περισσότερη μαύρη ψυχή ζωντανά και σε κάθε του στιγμή ήταν καθηλωτικό. Ο μόνος διάλογος που έγινε μετά το πέρας της συναυλίας με τον φίλο που ήταν παρέα μαζί μου, ήταν απλός και περιεκτικός: «πόσο γαμήσανε ρε φίλε;» ρωτάει ο ένας, «πολύ» απαντά ο άλλος. Τίποτα παραπάνω. Να σημειώσω για το τέλος ότι λίγο η μη εξοικείωση με τα νέα τραγούδια και αρκετά παραπάνω η καυλάντα μου, έστειλαν για βόλτα τον όποιο «επαγγελματισμό» μου που θα βοηθούσε στην συμπλήρωση του setlist. Στην τελική να ήσασταν εκεί. "Source OF Fire" και "Teeth Into Red" τα έπαιξαν πάντως.

Φωτογραφίες: El Grind Finale Photography
  • SHARE
  • TWEET