Shame: «Ελπίζουμε σε νέο άλμπουμ μέσα στη χρονιά»

O Charlie Steen μας μίλησε για τη συναυλιακή επιστροφή και τα δισκογραφικά πλάνα του συγκροτήματος

Από την Ναϊρί Πελτεγιάν, 06/12/2021 @ 13:31

Μέσα σε λίγα χρόνια, οι λονδρέζοι Shame έχουν καταφέρει να αφήσουν την υπογραφή τους στο είδος και να ξεχωρίσουν για την ενέργειά τους. Το 2018, κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους, "Songs Of Praise", το οποίο, εκτός του ότι λαμβάνει εντυπωσιακές κριτικές, πυροδοτεί ένα νέο κύμα ήχου που συνοδεύεται από ασταμάτητες περιοδείες. Το 2021, η αποχή από τα μουσικά δρώμενα λόγω Covid, τους βρίσκει αγκαλιά με νέο άλμπουμ, το "Drunk Tank Pink" και πρόσφατα με το νέο single "This Side Of The Sun"· και τα δύο, σε συνεργασία με τον παραγωγό James Ford (Arctic Monkeys, Foals, κά). Στην Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε στο πλευρό του Iggy Pop, το 2019 (Release Athens). Με αφορμή την επιστροφή τους στην Αθήνα, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου (Fuzz Live Music Club), ο Charlie Steen μίλησε στη Ναϊρί Πελτεγιάν για την καραντίνα, την επιστροφή τους στα live και την ελπίδα ενός νέου δίσκου μέσα στο 2022.

Shame

Καλησπέρα, Charlie! Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου, ξέρω πόσο περιορισμένος είναι. Πώς πάει το το τουρ στην Αγγλία;

Καλησπέρα, εγώ ευχαριστώ για τη συνέντευξη! Μόλις ολοκληρώσαμε την περιοδεία στην Αγγλία, πήραμε δύο μέρες off και επέστρεψα στο Λονδίνο. Είναι αρκετά απασχολημένη περίοδος, αλλά όλα είναι πολύ καλά.

Απολαύσατε το tour;

Ήταν εκπληκτικό. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό.

Πώς ήταν το κοινό μετά από τη μεγάλη αποχή από τα live, εξαιτίας του Covid;

Νομίζω ότι όλοι ήταν αρκετά έτοιμοι στην πραγματικότητα. Ήταν όλοι πολύ χαρούμενοι, με πολύ ωραία ενέργεια... ξέρεις, ήταν σαν κατόρθωμα από μόνο του, με κάποιο τρόπο.

Στις αρχές του έτους αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε το "Drunk Tank Pink", οπότε ήμασταν πραγματικά τυχεροί που παραμείναμε απασχολημένοι

Πώς ήταν η καραντίνα για τη μπάντα;

Ένιωσα ότι κράτησε πάρα πολύ, έτσι δεν είναι; Ήταν ένας χρόνος και κάτι, οπότε νομίζω ότι ο καθένας πέρασε διαφορετικές φάσεις. Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν μάλλον ο χειμώνας, τα περασμένα Χριστούγεννα, στο lockdown. Αυτήν την εποχή του χρόνου στο Λονδίνο έχει μόνο πέντε ώρες ηλιοφάνειας, οπότε είναι αρκετά σκοτεινό καθ’ όλη τη διάρκεια τής ημέρας και το κρύο σίγουρα δεν βοηθάει να βγεις έξω. Βέβαια, στις αρχές του έτους αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε το "Drunk Tank Pink”, οπότε ήμασταν πραγματικά τυχεροί που παραμείναμε απασχολημένοι με αυτό και κάπως νιώθαμε ότι προχωράμε τα πράγματα. Νομίζω ότι πέρασε πολύς καιρός με όλο αυτό που συνέβη και πιστεύω ότι όλοι είμαστε χαρούμενοι που πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην «απόδρασή» μας από τον Covid.

Shame

Όντως, φάνηκε πραγματικά πολύ. Μιας και το ανέφερες, θες να μας πεις λίγα λόγια για το "Drunk Tank Pink”, το δεύτερο άλμπουμ σας; Τι αλλαγές βρίσκουμε στον ήχο σας, σε σχέση με το πρώτο και φυσικά, πώς ήταν η συνεργασία σας με τον James Ford;

Ήταν καταπληκτικά όλα! Ο James ήταν φαν της μπάντας και ήρθε σε επαφή μαζί μας. Εμείς κάναμε πολλές περιοδείες μετά το "Songs Of Praise” και όταν επιστρέψαμε, θέλαμε να κάνουμε κάτι φιλόδοξο και αρκετά διαφορετικό. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο να είσαι διαφορετικός και να δοκιμάζεις νέα πράγματα, από το να παραμένεις ίδιος. Σε εκείνη τη φάση, είχαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με τα όργανα και γενικά είχαμε αποκτήσει περισσότερη εμπειρία ως μπάντα. Το αποτέλεσμα του άλμπουμ ήταν κάτι σαν προσωπικό αρχείο. Οι συνέπειες των περιοδειών, το γεγονός ότι είσαι μόνος σου και πρέπει να συμφιλιωθείς με τη παρέα τού εαυτού σου… αλλά γενικά, είναι πολύ αισιόδοξο, αφορά την καθημερινή ρουτίνα. Είναι φανταστικό να βλέπεις τις αντιδράσεις του κοινού στα live και να καταλαβαίνεις ότι λειτουργεί τόσο καλά, όσο το "Songs Of Praise”. Είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους μπορέσαμε να κάνουμε περιοδεία.

Είναι φοβερά ενδιαφέρον το γεγονός ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια κυκλοφόρησαν τόσοι πολλοί δίσκοι που ακούγονται παρόμοιοι με εμάς, πράγμα που είναι σπουδαίο!

Φαντάζομαι την ικανοποίηση, ειδικά όταν το "Songs of Praise”, το ντεμπούτο άλμπουμ σας, είχε τόσο μεγάλη αποδοχή. Το είχατε φανταστεί μέχρι τη στιγμή των εξαιρετικών κριτικών, ότι μπορεί να συμβεί;

Όχι, δεν το είδαμε ποτέ να έρχεται! Είχαμε τα τραγούδια για πολύ καιρό και πηγαίναμε ακόμα σχολείο, όταν ξεκινήσαμε τη μπάντα και η αντίδραση ήταν απίστευτη. Αλλά από τότε, όλα είναι πολύ διαφορετικά. Είναι μόλις τρία χρόνια πριν, αλλά συνέβαλαν τόσα πολλά από τότε. Δεν ξέρω εάν καταλαβαίνεις τι εννοώ... Όταν ξεκινήσαμε με τη κιθαριστική μουσική, δεν υπήρχαν τόσες πολλές μπάντες με αυτόν τον ήχο, αργότερα τον ακολούθησαν συγκροτήματα, όπως οι Idles, οι Fontaines D.C, οι Black Midi, οι Black Country, New Road… Είναι τόσοι πολλοί πλέον σε αυτό το είδος, που νομίζω ότι είναι φοβερά ενδιαφέρον το γεγονός ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια κυκλοφόρησαν τόσοι πολλοί δίσκοι που ακούγονται παρόμοιοι με εμάς, πράγμα που είναι σπουδαίο! Και ξέρεις, οι αντιδράσεις και οι κριτικές είναι εκπληκτικές, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με την αίσθηση τού να μπορείς να μπαίνεις σε ένα αεροπλάνο και να έρχεσαι πχ στην Αθήνα για live.

Και έχετε πλέον και την τελευταία κυκλοφορία σας, το "This Side Of The Sun”, σωστά;

Ναι ναι! Αυτήν τη στιγμή γράφουμε νέα μουσική και ελπίζουμε ότι θα ηχογραφήσουμε νέο άλμπουμ την καινούρια χρονιά, αλλά είχαμε πολύ νέο υλικό και θέλαμε να βγάλουμε κάτι για την περιοδεία. Παρότι είχαμε το "Drunk Tank Pink”, το οποίο βγήκε στην αρχή της χρονιάς, συνέβησαν τόσα πολλά στον κόσμο και μας φάνηκε τόσος πολύς ο καιρός, που θέλαμε κάτι καινούργιο και την αίσθηση ότι «προχωράμε» με κάποιον τρόπο. Κάπως έτσι, αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε ένα κομμάτι και συνεργαστήκαμε ξανά με τον Ford και ήταν μία πραγματικά πολύ καλή απόφαση.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στα καινούρια κομμάτια, στα μέχρι τώρα live;

Νιώσαμε πολύ όμορφα με το ότι γνώριζαν και τραγουδούσαν όλα τα κομμάτια μας. Ακόμα και το "This Side Of The Sun”, το οποίο παίζουμε σε όλα τα live μας, έως τώρα.

Νομίζω ότι η καραντίνα βοήθησε τους ανθρώπους να αναζητήσουν νέα μουσική και να παραμείνουν updated με τις αγαπημένες τους μπάντες.

Ναι, σίγουρα ισχύει και ο κόσμος είναι έτοιμος να επιστρέψει στα live.

Μαζί και οι συναυλιακοί χώροι, οι οποίοι κλονίστηκαν φοβέρα από τον Covid.

Ναι, ναι.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει για την επιβίωση του πολιτισμού, οπότε εναπόκειται στις κοινότητες να ενωθούν και να υποστηρίξουν αυτούς τους χώρους

Πώς είναι τα πράγματα εκεί για τα ανεξάρτητα venues;

Τον Μάιο, κάναμε μια κοινωνικά αποστασιοποιημένη περιοδεία μόνο σε ανεξάρτητους συναυλιακούς χώρους της Αγγλίας, ώστε να αναδείξουμε τα προβλήματα που προκάλεσε ο Covid και το πόσο αγωνίζονται αυτοί οι άνθρωποι με τις οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει για την επιβίωση του πολιτισμού, οπότε εναπόκειται στις κοινότητες να ενωθούν και να υποστηρίξουν αυτούς τους χώρους. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πόση υποστήριξη έρχεται από αυτές τις κοινότητες και τη σημασία τού να υπάρχουν, όπως και το πόσο βοηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διαχέεται η πληροφορία και να γνωρίζει ο κόσμος. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο.

Shame

Ωραία δράση. Είχατε ακόμα μία δύσκολη στιγμή, με το brexit... Διάβαζα μία έρευνα (Musicians' Union, Incorporated Society of Musicians (ISM), όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 77% των μουσικών αναμένει ότι τα κέρδη του θα μειωθούν, ενώ το 21% σκέφτεται να αλλάξει καριέρα. Και γενικά, γίνεται λόγος για φοβερή γραφειοκρατία και εξωφρενικό shipping του merch, από και προς την Ευρώπη.

Είναι ένας γαμημένος εφιάλτης! Όλα αυτά είναι τρέλα. Όλα έγιναν πολύ πιο δύσκολα και πολύ ακριβά. Χρειάζεται τόσος πολύς χρόνος για να φτιάξεις τις απαιτούμενες φόρμες και το merch θα γίνει πολύ δύσκολο, ποιος ξέρει τι θα γίνει με αυτό. Πρόσφατα, πήγαμε στο Παρίσι και μετά τον Covid και το brexit, ήταν μία αίσθηση προσκόλλησης και πάλι με τον υπόλοιπο κόσμο, που είναι τόσο περιοριστικό αυτήν τη στιγμή.

Στο τέλος της ημέρας, αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για το μέλλον;

Αισιόδοξος!

Τα δικά σας μελλοντικά σχέδια;

Επιστρέφουμε στην Ευρώπη για περιοδεία, όπως και στις ΗΠΑ και ελπίζουμε ότι θα ηχογραφήσουμε ένα νέο άλμπουμ μέσα στον επόμενο χρόνο… Έχουμε πολλά φεστιβάλ μπροστά μας, γενικά, θα είμαστε πολύ απασχολημένοι, η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ γεμάτη.

Κι εμείς θέλουμε να παραμένετε απασχολημένοι. Πώς νιώθετε που επιστρέφετε στην Ελλάδα;

Είμαστε πολύ-πολύ ενθουσιασμένοι και πραγματικά ανυπομονούμε!

Η τελευταία φορά ήταν που μοιραστήκατε τη σκηνή με τον Iggy;

Ναι, ήταν πραγματικά πολύ ωραία! Ήταν καλοκαίρι και είχε τόσο πολλή ζέστη!

Φαντάζομαι (γέλια), εάν σκεφτείς ότι είναι Δεκέμβριος και αυτήν τη στιγμή μπορεί να έχουμε 20 βαθμούς κελσίου..

Αλήθεια; (γέλια) Ναι, δεν βγήκαμε τις πρωινές ώρες λόγω ζέστης, οπότε είδαμε λίγα πράγματα το απόγευμα, μιας και παίζαμε αργά. Ελπίζουμε ότι αυτήν τη φορά θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε περισσότερα μέρη. Τυχαίνει αυτήν την περίοδο να διαβάζω αρκετά πράγματα που έχουν σχέση με την Ελλάδα, όπως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, οπότε είμαι πραγματικά πολύ πολύ χαρούμενος που θα επιστρέψουμε.

Κλείνοντας, πες μου έναν καλλιτέχνη που θα έφερνες πίσω στη ζωή, εάν μπορούσες, για ένα live;

Αυτήν τη δεδομένη στιγμή, τον Django Reinhardt. Είναι Γάλλος κιθαρίστας και αγαπημένος του πατέρα μου και θα ήθελα να τον δω να παίζει κιθάρα.

Σε ευχαριστώ πολύ Charlie, ανυπομονούμε να σας δούμε και εδώ.

Σε ευχαριστώ πολύ! Απόλαυσε τον ωραίο καιρό!

Φωτογραφίες: Sam Gregg

  • SHARE
  • TWEET