Anneke Van Giersbergen: «Ανέκαθεν ήμουν μέρος της metal σκηνής»

Η αγαπημένη τραγουδίστρια από την Ολλανδία μας μίλησε για τον νέο προσωπικό της δίσκο, αλλά και τις πρόσφατες δυσκολίες της, προσωπικές και επαγγελματικές

Από τον Γιάννη Βόλκα, 24/02/2021 @ 11:51

Η Anneke Van Giersbergen είναι εδώ και χρόνια μια απο τις πιο εργατικές περσόνες με αμέτρητες συνεργασίες και πολλές solo κυκλοφορίες. Ο φετινός δίσκος της "The Darkest Skies Are The Brightest" είναι ο πιο «χαλαρός» μουσικά αλλά και ο πιο προσωπικός που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Η, αγαπημένη στο ελληνικό κοινό, Anneke δεν διστάζει σε αυτήν τη φάση της καριέρας της να ανοίξει τα χαρτιά της και να μιλήσει στους οπαδούς της για τα δικά της προβλήματα. Όπως και να 'χει για μας ένας δίσκος της αποτελεί ιδανική αφορμή ώστε να μιλήσουμε για άλλη μια φορά μαζί της.

Anneke Van Giersbergen

Καλησπέρα Anneke. Πώς είσαι αυτόν τον καιρό; Δύσκολη περίοδος για όλο τον κόσμο, δύσκολη φυσικά και για τους μουσικούς.

Πραγματικά ζούμε μερικούς τρελούς μήνες αλλά θεωρώ ότι τα πάω σχετικά καλά. Βλέπεις καθημερινά ανθρώπους με κατάθλιψη ή οικονομικά χρεοκοπημένοι. Φυσικά και το δικό μου εισόδημα έχει μειωθεί αλλά έχω την οικογένειά μου και παραμένω απασχολημένη και δημιουργική. Μόλις τελείωσα τον καινούργιο δίσκο και είναι κάτι για το οποίο μπορώ να νοιώθω όμορφα.

Πρέπει να νοιώθουμε και ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε όταν βλέπουμε πολύ χειρότερα πράγματα να συμβαίνουν τριγύρω μας.

Ναι, ακριβώς αυτό.

Τι σου λείπει περισσότερο αυτόν τον καιρό; Να βγεις έξω, να συναντήσεις αγαπημένα σου πρόσωπα ή να βγεις σε περιοδεία;

Φυσικά μου λείπουν όλα. Θα ήθελα πολύ να βγω για έναν καφέ, να συναντήσω φίλους, να τους αγκαλιάσω. Μου λείπει πάρα πολύ να βγω να παίξω live και να νοιώσω αυτήν την ενέργεια και την αλληλεπίδραση που υπάρχει με το κοινό. Μου λείπει να μπω σε ένα αεροπλάνο και να ταξιδέψω και να ξαναεπισκεφτώ όμορφα μέρη. Μου λείπουν όλα πάρα πολύ.

Η κυβέρνηση στην Ολλανδία βοηθά καθόλου τους καλλιτέχνες;

Ναι, βοηθάει κάπως. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται οικονομική υποστήριξη και εμείς οι μουσικοί παίρνουμε κάποια χρήματα. Υπάρχουν επίσης κάποιες επιδοτήσεις για να φτιάξεις videoclips ή live streaming συναυλίες. Είναι μεγάλη βοήθεια για μας.

Πολύ καλύτερα από έναν αντίστοιχο καλλιτέχνη στην Ελλάδα.

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι είναι μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Ήταν δύσκολα και νωρίτερα και τώρα με την πανδημία πρέπει να είναι πολύ άσχημα.

Ισχύει αλλά ας ελπίζουμε για το καλύτερο. Ας πάμε στον καινούργιο δίσκο. Δεν θα μπορούσα να αρχίσω διαφορετικά από το εναρκτήριο κομμάτι "Agape". Πως σου ήρθε να χρησιμοποιήσεις μια ελληνική λέξη;

Είχα διαβάσει για τη λέξη αυτή ότι σημαίνει ουσιαστικά η μεγαλύτερη μορφή αγάπης και έχει μια πολύ ευρεία έννοια. Αγάπη για τον Θεό, αγάπη για τον εαυτό σου ή για τους συνανθρώπους σου ή αγάπη με έναν ρομαντικό τρόπο. Έτσι μου άρεσε πολύ να χρησιμοποιήσω τη λέξη αυτή. Μάλιστα πρόσφατα ρώτησε κάποιον να μου προφέρει τη λέξη για να τη χρησιμοποιώ σωστά.

Δεύτερο κομμάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν το "I Saw A Car". Αρχικά θυμήθηκα τους στίχους του "Adrenaline" των Gathering ("As long as you have got your car"), μετά το κομμάτι "Drive" από τον ομώνυμο δίσκο σου. Τι ακριβώς συμβαίνει με σένα και τα αυτοκίνητα;

Χαχα. Δεν τον είχα σκεφτεί ποτέ αλλά τώρα που το αναφέρεις, μου αρέσουν πάρα πολύ τα αυτοκίνητα και μου αρέσει πολύ να οδηγώ. Υποθέτω ότι υποσυνείδητα έρχονται στο μυαλό μου μια στο τόσο και έτσι μπαίνουν και στη μουσική μου.

Anneke Van Giersbergen

Αισθάνομαι ότι συνήθως επηρεάζεσαι από ιστορίες και ανθρώπους που συναντάς στη ζωή σου. Πόσο δύσκολο ήταν να εμπνευστείς τώρα που υπάρχει όλη αυτή η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων;

Ήταν πολύ διαφορετικά. Πραγματικά πολλές φορές μου έρχεται έμπνευση από ανθρώπους που συναντώ στα τουρ. Το να συναντάς νέους ανθρώπους και διαφορετικές κουλτούρες με εμπνέει πολύ. Φυσικά αυτήν τη φορά η θεματολογία του δίσκου ήταν πολύ συγκεκριμένη και έχει να κάνει με προσωπικά προβλήματα που είχα περάσει πριν μερικά χρόνια τόσο με τον γάμο μου όσο και με την μπάντα. Έτσι είχα πολλά για τα οποία ήθελα να γράψω. Συνήθως όμως μου αρέσει να γράφω για αυτούς και αυτά που συναντώ στις περιοδείες.

Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο και πολύ γεναίο να γράφεις για τα προσωπικά σου προβλήματα. Το να ανοίγεσαι τόσο στους άλλους.

Είναι αλήθεια. Αρχικά σκεφτόμουν ότι αυτός ο δίσκος είναι τόσο προσωπικός και μιλά για τα δικά μου «θέματα» και ίσως δεν θα έπρεπε να μιλήσω για αυτά. Συμβαίνουν τόσο πολλά στον κόσμο, με τον Covid-19 και το όλο "Black lives matter" θέμα. Θεώρησα ότι τα προσωπικά μου προβλήματα δεν είναι τόσο σημαντικά συγκριτικά με αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, όλοι μας ζούμε προβλήματα σαν αυτά για τα οποία μιλάω. Όταν το συζητούσα με φίλους, όλοι μου απαντούσαν ότι έχουν ζήσει ή ζουν παρόμοια προβλήματα. Αρα πάλι μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα θα κάνει τους οπαδούς σου να νοιώσουν πιο «κοντά» σου.

Ναι φυσικά. Μαζί με τη μουσική πιστεύω ότι θα δημιουργήσουν ένα πολύ συναισθηματικό αποτέλεσμα.

Πριν από αυτόν τον δίσκο έκανες μια συνεργασία με ολόκληρη ορχήστρα για το "Symphonized" το οποίο κυκλοφόρησε το 2018. Σε επηρέασε η συνεργασία αυτή ώστε να ενσωματώσεις διαφορετικά όργανα στον καινούργιο δίσκο, όπως βιολί, τσέλο, πνευστά;

Προφανώς συνεργάστηκα τότε με κάποιον που μπορούσε να «βάλει σε τάξη» ολόκληρη ορχήστρα πάνω στα τραγούδια. (Εδώ αναφέρετε στα τραγούδια του "Symphonized" και όχι του καινούργιου δίσκου") Δεν θα μπορούσα να το κάνω μόνη μου. Ήταν πολύ μεγάλη η βοήθειά του.

Κατά τα άλλα εκτός από τους στίχους, φυσικά, είναι και η μουσική όλη γραμμένη από σένα;

Σε αυτόν τον δίσκο υπάρχει ένα κουαρτέτο εγχόρδων. Η ενορχήστρωση είναι τελείως διαφορετική από ότι σε μια ολόκληρη ορχήστρα. Πάλι όμως το ίδιο άτομο, ο Marijn Van Prooijen το ανέλαβε. Και ο παραγωγός, Gijs Coolen, συμμετείχε σε αυτό αλλά και σε άλλα σημεία όπως πχ αν χρειαζόμουν ορισμένα κρουστά σε ένα τραγούδι. Γενικότερα με βοήθησε πολύ τόσο με την παραγωγή όσο και με ορισμένες λεπτομέρειες στα τραγούδια.

Ο δίσκος μου έδωσε το συναίσθημα ότι υπάρχει μια επιρροή από Calexico. Τι λες;

Ενδιαφέρον. Τους άκουγα αρκετά, παλιότερα όταν είχαν κυκλοφορήσει τους πιο "κλασικούς" δίσκους τους αλλά έχω πολύ καιρό να ακούσω. Μου αρέσουν πολύ όμως. Πιστεύω ότι εν τέλει οτιδήποτε ακούμε αποτελεί μια επιρροή.

Επίσης νοιώθω ότι υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στον τρόπο που τραγουδάς καθώς περνούν τα χρόνια. Φυσικά πάντα μου άρεσε η φωνή σου αλλά πιστεύω ότι γίνεσαι όλο και καλύτερη στην τεχνική.

Αρχικα σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου αυτό. Πιστεύω έχει να κάνει και με το είδος του τραγουδιού. Εδώ υπάρχει πιο πολύ συναίσθημα. Επίσης δεν χρειάζεται να «ζορίσω» τη φωνή μου όπως όταν τραγουδώ με μια metal μπάντα, όπως πχ με τους Vuur. Είναι μια τελείως διαφορετική προσέγγιση. Σε ένα πιο ήρεμο κομμάτι ίσως μπορείς να νοιώσεις την «εσωτερική μου φωνή».

Στο βιογραφικό που μας έστειλε η Inside Out αναφέρει ότι ένα δεύτερο άλμπουμ με τους Vuur θα σε καθιέρωνε ώς frontwoman σε μια heavy metal μπάντα. Πόσο θα σε ενδιέφερε όμως η «καθιέρωση» αυτή;

Ανέκαθεν ήμουν μέρος της metal σκηνής, κυρίως ως τραγουδίστρια των Gathering. Όταν όμως ξεκίνησα την προσωπική μου καριέρα έκανα πολλά διαφορετικά πράγματα. Παρέμεινα στη metal σκηνή, συνεργάστηκα με ανθρώπους όπως ο Devin Townsend και άλλους. Δηλαδή δεν απουσίασα ποτέ από τη metal σκηνή, απλά έκανα και άλλα πράγματα. Οι Vuur ήταν ο τρόπος μου καλύψω τη heavy πλευρά μου. Έκανα κάτω από τη δική μου επωνυμία τα πιο pop ή singer/songwriter κομμάτια και ήθελα να φτιάξω μια μπάντα για να κάνω μόνο heavy πράγματα. Είναι όμως δύσκολο να παρουσιάσεις ένα καινούργιο όνομα, ένα νεο project. Ακόμα και στα metal πλαίσια που ο κόσμος, λίγο πολύ, με γνωρίζει, ήταν δύσκολο να ταυτιστεί με ένα καινούργιο όνομα όπως οι Vuur.

Anneke Van Giersbergen

Πιστεύεις ότι αν κυκλοφορούσες έναν heavy δίσκο με το όνομα "Anneke Van Giersbergen", τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά;

Πραγματικά δεν ξέρω. Οι άνθρωποι πολλές φορές μπερδεύονται. Ένας δίσκος γράφει "Anneke Van Giersbergen", αλλά τι μουσική θα περιέχει; Pop, metal, rock; Και έτσι θεώρησα ότι θα είναι πιο εύκολο για τον κόσμο να γνωρίζει ότι με τους Vuur θα ακούει κάτι πιο heavy, και με το ονομά μου θα ακούει τα υπόλοιπα. Ίσως τελικά να έχω «καθιερωθεί», όπως είπες, στο metal κοινό έτσι και αλλιώς αλλά πραγματικά δεν ξέρω τι να πω με σιγουριά.

Στο ίδιο μέρος του βιογραφικού αναφέρει ότι ξόδεψες αρκετά χρήματα για την κυκλοφορία του δίσκου των Vuur και για την περιοδεία προώθησης. Έτσι ένας δεύτερος δίσκος θα ήταν μεγάλο οικονομικό ρίσκο για σένα. Η εταιρεία (Inside Out) δεν συμμετέχει σε αυτά;

Φυσικά η εταιρεία συμμετέχει. Σου δίνουν ορισμένα χρήματα προκαταβολικά αλλά αν το project είναι σχετικά μεγάλο, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν. Άρα χρησιμοποιήσαμε δικά μας χρήματα, αλλά τελικά δεν έφτασαν ούτε αυτά. Στην αρχή έχεις τόσα πολλά που πρέπει να γίνουν. Οι μουσικοί, οι τεχνικοί, οι ηχογραφήσεις, τα videoclips, οι φωτογραφήσεις και τόσα άλλα ακόμα. Φυσικά είναι μια επένδυση. Βάζεις χρήματα αλλά και πολύ χρόνο και ενέργεια. Και εκεί που τα έχεις δώσει όλα, πρέπει να συνεχίζεις να δίνεις για τον επόμενο δίσκο. Εκείνη τη στιγμή που φάνηκε ότι δεν μπορούσα να το συνεχίσω, ούτε οικονομικά, ούτε ψυχολογικά. Ταυτόχρονα με τα άλλα πράγματα που συνέβησαν στην προσωπική μου ζωή έπρεπε να αλλάξω δραστικά.

Πώς αποφασίζεις αν θα κάνεις έναν soft δίσκο ή κάτι πιο heavy;

Έρχεται κάπως φυσικά ανάλογα με το πως νοιώθεις, το τι θέλεις να γράψεις εκείνη τη στιγμή και την έμπνευση που έχεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για τους Vuur είχα συγκεντρωμένες τόσες πολλές ιδέες για κάτι πιο heavy τα οποία δεν γινόταν να μπουν στους προσωπικούς μου δίσκους. Πήγα στον παραγωγό, Joost Van Den Broek ο οποίος έχει ασχοληθεί με τόσα πολλά συγκροτήματα όπως οι Epica, Αyreon, After Forever και άλλα, και του εξήγησα τι είχα στο μυαλό μου και ήταν πρόθυμος να με βοηθήσει. Κάθε φορά είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα.

Φυσικά σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για περιοδεία αλλά είχες ορισμένες εμφανίσεις που ακυρώθηκαν, σωστά;

Είχα κανονισμένη περιοδεία στην Ελλάδα η οποία προς το παρών αναβλήθηκε. Τα πράγματα είναι τόσο αβέβαια για το πότε θα μπορούμε να περιοδεύσουμε και το πότε θα μπορούμε να ταξιδέψουμε σε άλλες χώρες. Άρα για μένα προσωπικά, μια κανονική περιοδεία θα γίνει μέσα στο 2022 όπου θα είμαι μόνη με την κιθάρα μου και θα περάσω από πολλές χώρες. Ίσως να μπορέσω μέσα στο καλοκαίρι ή λίγο αργότερα να κάνω κάποια μικρά πράγματα ανάλογα με το πότε θα μας επιτραπεί.

Κάποιο σχέδιο για live streaming;

Ετοιμάζω κάτι σε μορφή streaming αφού δεν θα γίνει περιοδεία αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμα περί τίνος πρόκειται. Σύντομα όμως θα γίνει κάτι.

Κάτι τελείως διαφορετικό. Θα συμμετέχεις στο καινούργιο "Star One" του Lucassen;

Δεν νομίζω. Άκουσα ότι δουλεύει πάνω σε καινούργιο δίσκο και είμαι πολύ περίεργη για το τι θα κάνει αλλά δεν νομίζω να συμμετάσχω.

Μετά από τόσα projects και συνεργασίες, υπάρχει κάποιο όνειρο που θα ήθελες να εκπληρώσεις; Κάποια συνεργασία ίσως;

Έχω δουλέψει με τόσους εξαιρετικούς ανθρώπους που θα ήταν λίγο περίεργο να ευχόμουν να δουλέψω με κάποιον. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να συνεργαστώ με τον Mike Patton ή με τον Mike Akerfeldt. Τόσο καλοί τραγουδιστές και μουσικοί, θα ήταν φανταστικά.

Πριν χρόνια, σε μια περίοδο που έπαιζες κυρίως ακουστικά, προσπαθούσα να καταλάβω γιατί το κάνεις αυτό. Την ίδια χρονική στιγμή έπεσα πάνω σε έναν δίσκο της Joni Mitchell και ξαφνικά σαν να κατάλαβα ακριβώς τι ήθελες να κάνεις. Το σκέφτομαι σωστά;

Πολύ όμορφη σκέψη. Φυσικά και μου αρέσει πολύ η Joni Mitchell και είναι μια φανταστική τραγουδίστρια. Το βλέπω σαν μεγάλο κοπλιμέντο αυτό που είπες. Έχω κάνει πολλές φορές ακουστικές εμφανίσεις αλλά ποτέ έναν ολόκληρο δίσκο. Και στον καινούργιο δίσκο πλησιάζω όσο περισσότερο γίνεται και θα μπορούσε να γίνει μια πολύ καλή ακούστική περιοδεία, ταιριαστή στον δίσκο.

Πριν κλείσουμε, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους φίλους σου στην Ελλάδα;

Ναι, Ανυπομονώ να γυρίσω στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι υπήρχαν κάποιες εμφανίσεις κανονισμένες και ελπίζω να μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε αργότερα. Μου αρέσει πολύ να παίζω στην Ελλάδα και οι ακουστικές εμφανίσεις που είχα κάνει πριν μερικά χρόνια ήταν από τις καλύτερες που έχω κάνει. Μόλις έχουμε «πράσινο φως» από τις κυβερνήσεις, θα επιστρέψω σίγουρα στην Ελλάδα. Ανυπομονώ.

  • SHARE
  • TWEET