Witchcraft: «Μην πιστεύετε στις μόδες, αγοράστε ενδιαφέρουσα μουσική»

Ο ηγέτης του αγαπημένου rock σχήματος, Magnus Pelander, μιλά για τον νέο δίσκο, την εξέλιξη τους, την φιλοσοφία του για τη μουσική και τις περιοδείες

Από τον Κώστα Πολύζο, 29/01/2016 @ 09:49

Υπερταλαντούχος μουσικός, αλλά κλειστός χαρακτήρας και λιγομίλητος συνομιλητής ο Magnus Pelander. Σε μια συνέντευξη που ένιωθα πως τον υπέβαλα σε κινέζικα βασανιστήρια, μιλήσαμε για την ολοκαίνουργια δουλειά των Witchcraft, προσπαθώντας στο μέτρο του δυνατού να κατανοήσουμε τον λόγο της αλλαγής μουσικής πλεύσης και το όραμα του δημιουργού πίσω από το "Nucleus". Διαβάστε πιο κάτω τα λίγα αλλά ενδιαφέροντα πράγματα που απάντησε στις ερωτήσεις μας και μάθετε για την φιλοσοφία του ως καλλιτέχνη, τα πλάνα του για προσωπικό δίσκο, αλλά και τον τρόπο που επιθυμεί να ακούνε τις δουλειές του οι οπαδοί του συγκροτήματος.

Για πες μας, τι συνέβη αυτά τα τρία χρόνια από την κυκλοφορία του "Legend";

Βασικά τίποτα ιδιαίτερο...

Μάλιστα, ας ξεκινήσουμε τότε με τα του νέου δίσκου. Δώσε μας μερικές πληροφορίες για την δημιουργία του.

Δεν ξέρω τι να σου πω... βασικά δουλέψαμε όπως κάθε φορά. Γράψαμε τα τραγούδια και στη συνέχεια τα προβάραμε. Μετά μπήκαμε στο στούντιο και ηχογραφήσαμε. Ναι αυτού του είδους τις μαλακίες κάναμε (γέλια).

Και πώς προέκυψαν τα τραγούδια; Ποιός είναι υπεύθυνος για τις ιδέες;

Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα εγώ έγραψα τη μουσική. Αυτό άλλωστε είναι το επάγγελμά μου. Είμαι καλλιτέχνης και αυτό που κάνω μου πηγάζει από μέσα μου γι' αυτό επέλεξα να κάνω αυτό στη ζωή μου.

Και με ποιόν παραγωγό συνεργάστηκες αυτή τη φορά;

Δουλέψαμε με τον Philip Saxin, που είναι ένας σπουδαίος τύπος. Έχει κάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Πρόκειται για έναν πολύ ανοιχτόμυαλο και φιλόδοξο άνθρωπο και συνεργαστήκαμε πολύ καλά.

Πιστεύεις πως έφερε κάτι καινούργιο στον ήχο σας;

Χμ...όχι, δεν θα το έλεγα. Ίσως λίγο, αλλά νομίζω πως ο βασικός του ρόλος ήταν να με βοηθήσει να πάρω το αποτέλεσμα που είχα στο μυαλό μου. Σίγουρα έφερε κάποιες ιδέες στο τραπέζι και είχε συνεισφορά. Μάλιστα έπαιξε και λίγο στον δίσκο.

Έχω την εντύπωση πως με το "Legend" φτιάξατε τον ήχο του μέλλοντος, συνδυάζοντας το παρελθόν σας με το παρόν εκείνης της εποχής. Αναρωτιόμουν γιατί δεν ακολούθησες τον ίδιο δρόμο με το "Nucleus", το οποίο είναι πιο heavy, πιο doom και σκοτεινό;

Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος όταν γράφει μουσική είναι να ακολουθεί την καρδιά του κατανοώντας σε τι φάση βρίσκεται στη ζωή του. Πρέπει απλά να μένεις αληθινός στην φάση που βρίσκεσαι. Νομίζω πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργείς. Θέλω να πω δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να προσπαθείς να ακούγεσαι ακριβώς το ίδιο με κάτι που έχεις ήδη κάνει... (γέλια)

Όταν άκουσες ολοκληρωμένο τον δίσκο, σου πέρασε από το μυαλό πως ίσως χάνατε οπαδούς που κερδίσατε με το "Legend";

Δεν μπορείς να σκέφτεσαι έτσι όταν γράφεις μουσική. Θέλω να πω πως κάνω τέχνη πρώτα και κύρια για εμένα. Περνάει σε δεύτερη μοίρα ο οπαδός και το τι ίσως θα ήθελε να ακούσει για να ικανοποιηθεί. Προφανώς και είμαι υπερβολικά  ευγνώμον που έχουμε οπαδούς, αλλά γράφω μουσική πρώτα για εμένα.

Witchcraft

Το ακορντεόν πώς προέκυψε;

Απλά μου βγήκε! Έχει να κάνει με το να προσπαθείς να είσαι δημιουργικός και να ακολουθείς την ροή των ιδεών σου. Αν έχεις την παραμικρή σκέψη για κάτι... απλά δοκίμασέ το. Έχει να κάνει με το να πειραματίζεσαι και να προχωράς με αυτό. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου για τα πράγματα έτσι και αλλιώς...

Η λέξη «Nucleus» έχει και την έννοια του πυρήνα. Ποιό ήταν το όραμά σου αναφορικά με τον ήχο του δίσκου; Πώς προέκυψε ο τίτλος;

Βασικά δεν μου αρέσει πολύ να εξηγώ. Θέλω κατά μια έννοια να το κρατώ κρυφό, γιατί οι σκέψεις και οι προθέσεις μου για τον δίσκο δεν έχουν κανένα νόημα, αφού στην τελική εσύ θα ακούσεις τον δίσκο. Δεν έχει δηλαδή ιδιαίτερο νόημα τι πιστεύω εγώ αλλά τι θα καταλάβει ο κόσμος. Ο καθένας θα μπορεί να έχει την δική του ερμηνεία και προφανώς πιστεύω πως το να ακούει κάποιος τον δίσκο και να βγάζει τα συμπεράσματά του, είναι προτιμότερο από το να κάθεται να διαβάζει τι έχω να πω εγώ για αυτό που ακούει.

Ξεκινώντας από τους Norrksen και φτάνοντας ως το "Nucleus", υπάρχει μια μόνιμη εξέλιξη του ήχου σου. Πιστεύεις λοιπόν πως αυτός είναι και ο απώτερος στόχος σου ως μουσικός; Να εξελίσσεσαι;

Ναι, η εξέλιξη φυσικά είναι σημαντική. Ταυτόχρονα βέβαια δεν είναι ανάγκη να το πολυσκέφτεσαι και να λες «ΠΡΕΠΕΙ να εξελιχθώ». Μπορεί να έχεις την πρόθεση για κάτι τέτοιο, αλλά πολλές φορές κολλάς και φαντάζομαι πως πρέπει να είναι αποδεκτό και κάτι τέτοιο... (γέλια)

Είσαι μέλος μιας από τις πρώτες μπάντες -αν όχι της πρώτης- που φέρατε ξανά αυτόν τον vintage rock ήχο. Μήπως πως έχει παραγίνει το κακό και πρέπει να έρθει μια αλλαγή πάλι;

Δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Είμαι απλά ένας οπαδός της μουσικής γενικά και βασικά δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να απαντήσω σε κάτι τέτοιο. Φυσικά και παρακολουθώ το είδος αυτό, αλλά στην πραγματικότητα δεν με ενδιαφέρει τι θα συμβεί. Θέλω να πω πως εγώ απλά ενδιαφέρομαι για την μουσική. Είπα και πριν πως πρώτα από όλα φτιάχνω μουσική για τον εαυτό μου, αλλά αν έρθει κάποιος και μου πει πως τον έχω εμπνεύσει θα ήταν καταπληκτικό συναίσθημα.

Δεν ήταν λίγοι -ιδιαίτερα στο site μας- που τους άρεσε το προσωπικό EP που κυκλοφόρησες πριν κάποια χρόνια. Υπάρχει πιθανότητα να κάνεις κάτι παρόμοιο στο μέλλον;

Ναι, φυσικά! Για να ακριβολογώ, αυτή την εποχή είμαι στο στούντιο και δουλεύω πάνω στον καινούργιο προσωπικό μου full length δίσκο.

Υπάρχει κάποιο χρονικό πλαίσιο σχετικά με το πότε να τον περιμένουμε;

Κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο, δεν είμαι ακόμα σίγουρος (σ.σ.: η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου). Το καινούργιο άλμπουμ των Witchcraft κυκλοφορεί στις 15 Ιανουαρίου, οπότε είμαστε επικεντρωμένοι εκεί αυτή τη στιγμή. Οπότε δεν ξέρω ακόμα πότε ακριβώς αλλά πιθανολογώ πως θα συμβεί κάποια στιγμή εντός του 2016.

Και τι θα γίνει με τις ζωντανές εμφανίσεις; Πρέπει να σου πω πως πολλοί οπαδοί σου απογοητεύτηκαν με τις ακυρώσεις των προγραμματισμένων εμφανίσεων σας εδώ...

Ναι... το θέμα με το να περιοδεύεις είναι... Βασικά είχαμε εστιάσει κυρίως στην ετοιμασία και κυκλοφορία του νέου δίσκου. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, δυστυχώς δεν έχουμε κλείσει ακόμα ημερομηνίες οπότε δεν ξέρω ακόμα τι θα συμβεί... (γέλια)

Κάτσε να διατυπώσω διαφορετικά την ερώτηση. Θες να βγείτε σε περιοδεία;

Θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο...

Θυμάσαι τίποτα από την προηγούμενη εμφάνισή σας εδώ;

Ναι, ήταν φανταστικά. Η Ελλάδα ήταν καταπληκτική χώρα... νομίζω πως ήταν το 2006 σωστά; Ή μήπως το '05;

Ήταν το 2005...

Α εντάξει. Ναι, θυμάμαι πως είχαμε περάσει καταπληκτικά στην Αθήνα.

Witchcraft

Οι Witchcraft δημιουργήθηκαν λόγω της αγάπης σου στον Bobby Liebling και τον Roky Erickson;

Πάνε πολλά χρόνια από τότε, δεκαπέντε για την ακρίβεια, και πλέον οι Witchcraft είναι ένα τελείως διαφορετικό συγκρότημα. Φυσικά και μου αρέσουν αυτές οι μπάντες που ανέφερες. Γουστάρω τον Roky Ericksson και τους Pentagram, αλλά αυτό πάει πολύ πίσω πια. Σήμερα έχουμε εξελιχθεί σε κάτι που έχει την δική του υπόσταση και τον δικό του χαρακτήρα.

Και τι σας κρατάει ζωντανούς όλα αυτά τα χρόνια;

Εννοείς σαν συγκρότημα;

Ναι, σαν μπάντα, όχι σαν άνθρωπο... (γέλια)

(γέλια) Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση... τι μας κρατάει ζωντανούς... ποιός ξέρει; (γέλια)

Υπήρξαν στιγμές σε αυτά τα 15 χρόνια που ένιωσες αβεβαιότητα για το μέλλον της μπάντας;

Ναι, φυσικά. Νομίζω πως αυτό συμβαίνει με το οτιδήποτε και αν κάνεις τη ζωή σου, δεν συμφωνείς;

Ναι, υποθέτω πως όλοι έχουν δεύτερες σκέψεις σχεδόν για τα πάντα...

Σωστά. Κάποιες φορές είναι λογικό να αισθάνεσαι έτσι. Στην πραγματικότητα είναι ανθρώπινο να το κάνεις (γέλια). Εννοείται πως ανησυχούσα για το μέλλον μας αλλά όπως βλέπεις... εδώ είμαστε ακόμα.

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου, Magnus. Κλείσε όπως θες...

Μην πιστεύετε στις μόδες! Βγείτε έξω και αγοράστε όση περισσότερη ενδιαφέρουσα μουσική μπορείτε.

  • SHARE
  • TWEET