Συνέντευξη Marillion (Pete Trewavas)

«Οι Marillion δεν θα σταματήσουν ποτέ να είναι δημιουργικοί»

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 29/10/2012 @ 12:39
Για ένα συγκρότημα σαν τους Marillion, πολλές φορές τα λόγια είναι περιττά. Ιδίως όταν με νέο, δέκατο έβδομο άλμπουμ, καταφέρνουν να διατηρήσουν το επίπεδο σε δυσθεώρητα ύψη και συνεχίζουν να προκαλούν τον ακροατή και τους εαυτούς τους. Με αφορμή λοιπόν το "Sounds That Can't Be Made" μιλήσαμε με τον Pete Trewavas για τις διαδικασίες ηχογράφησης, την ιδιαίτερη σχέση με τους οπαδούς τους, το μνημειώδες "Marbles" και φυσικά το ενδεχόμενο επιστροφής των Transatlantic, των οποίων και αποτελεί μέλος. Αν θα επισκεφτούν ποτέ την Αθήνα, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα...

Pete, πρώτα απ' όλα συγχαρητήρια για το "The Sounds That Can't Be Made". Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και με τόσα άλμπουμ συνεχίζετε να μην επαναπαύεστε.
Αυτό είναι ευχάριστο.

Δέκατο έβδομο άλμπουμ και φαίνεται, αν και νωρίς ακόμα, ότι θα μπορούσε να είναι μια από τις κορυφαίες σας στιγμές. Νομίζεις ότι οι Marillion έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει δημιουργώντας διαχρονικά τόσο εξαιρετική μουσική;
Αυτή είναι μια ερώτηση που κανονικά δε θα ‘πρεπε απαντάμε εμείς καθώς είναι πολύ εύκολο να γίνεις εγωιστής από πικρία και στριμμένος με την μουσική βιομηχανία και άλλα συγκροτήματα που είναι μεγαλύτερα από σένα. Νομίζω ότι πνευματικά είμαστε σε πολύ καλό σημείο και έχουμε μια εξαιρετική σχέση με τους οπαδούς μας, οπότε είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Μπορείς πάντα να θέλεις περισσότερη επιτυχία ή κάλυψη από το μέσα ή ο,τιδήποτε, αλλά καταλήγεις να επιθυμείς πράγματα που δεν σε εκφράζουν αν αφήσεις όλα αυτά να σε επηρεάσουν.

Είναι εύκολο στις μέρες μας να είσαι μέρος της progressive rock σκηνής;
Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό ακριβώς κάνουμε ή γιατί το κάνουμε. Έχουμε απλά οράματα στο μυαλό μας όσον αφορά τις φιλοδοξίες της μουσικής μας. Αφορά περισσότερο το να αφήνεις πίσω ένα σύνολο καλής μουσικής παρά να είσαι μέρος μιας σκηνής.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματολογία πίσω από το νέο σας άλμπουμ;
Νομίζω ότι είναι μια πλήρης συλλογή κομματιών, τα οποία μέσα στο σύνολο ξεχωρίζουν όλα από μόνα τους και έχουν τις δικές τους ταυτότητες. Εάν κάποιος μπορεί να δει κάτι μεγαλύτερο από αυτό στο σύνολο τότε είναι και αυτό θετικό. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν στοιχεία εκεί μέσα που δεν είχαμε σκεφτεί καν ότι θα εντρυφήσετε.

MarillionΠλέον πώς προτιμάτε να ηχογραφείτε αυτό τον καιρό; Εργάζεστε κανονικά όλοι στο στούντιο ή είναι ευκολότερο πλέον με τη νέα τεχνολογία;
Ξοδέψαμε πολύ χρόνο σε αυτό το άλμπουμ τζαμάροντας όλοι μαζί σε διάφορα μέρη της Ευρώπης ώστε να προσπαθήσουμε να έλθουμε πάλι κοντά στο να είμαστε συγκρότημα και να απολαμβάνουμε να είμαστε μαζί. Ενώ είναι υπέροχο να έχεις το δικό σου στούντιο, μιας και εκεί έλαβε χώρα το μεγαλύτερο μέρος των συνθέσεων και της ηχογράφησης, πάντα μπορεί να εξελιχθεί σε μια καθιερωμένη, εργάσιμη μέρα, παρά στο να βρίσκεσαι σε ένα συγκρότημα και να θες να γίνεις δημιουργικός. Πήγαμε ακόμα και στο Real World, το στούντιο του Peter Gabriel για μια βδομάδα και μετά αργότερα, ακόμα μια βδομάδα ώστε να μπει το όλο εγχείρημα σε ένα καλούπι στο τέλος των ηχογραφήσεων. Στο τέλος ωστόσο μείναμε από χρόνο και έπρεπε να δουλέψουμε στο δικό μας στούντιο με τον Mike Hunter να αναλαμβάνει όλα τα overdubs που είχαμε ηχογραφήσει για τις τελικές πινελιές. Έτσι η τεχνολογία σίγουρα μας βοήθησε να τελειώσουμε το άλμπουμ, αλλά γενικά προτιμώ να δουλεύουμε όλοι μαζί σε περιβάλλον στούντιο.

MarillionΜόλις ξεκίνησε και η περιοδεία για το νέο σας άλμπουμ. Υπάρχει περίπτωση να έρθετε ποτέ στην Ελλάδα; Σας έχει προσεγγίσει ποτέ κανείς για μια συναυλία στην Αθήνα;
Πραγματικά είμαι πολύ απογοητευμένος που όντως δεν έχουμε παίξει ποτέ στην Ελλάδα. Περισσότερο έχει να κάνει με το ότι δεν βρίσκονται οι σωστοί promoters, παρά το ότι δε θέλουμε να παίξουμε. Πάντα στο τέλος έχει να κάνει με τα logistics και τα κόστη. Δεν έτυχε ποτέ να κάνουμε μια συναυλία να ταιριάξει σε μια περιοδεία που ήδη έτρεχε. Θα θέλαμε πάρα πολύ να έρθουμε και να παίξουμε και θα πρέπει να το προσπαθήσουμε να συμβεί.

Γράψατε ένα κομμάτι για το Montreal, μια συναισθηματική και χαρακτηριστική Marillion σύνθεση. Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση με την συγκεκριμένη πόλη;
Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερη όντως σύνδεση με την πόλη και τους οπαδούς μας εκεί που είναι σίγουρα μαγική. Είναι δύσκολο να εξηγήσω πώς αυτά τα πράγματα εξελίσσονται, αλλά είναι πολύ όμορφο όταν γίνεται.

MarillionΣαν συγκρότημα είσαστε από τους πρωτοπόρους στο διαδίκτυο, όσον αφορά τις προσπάθειες υποστήριξης των οπαδών σας και φυσικά την επικοινωνία σας με αυτούς. Νομίζεις ότι πλέον είναι αναπόφευκτο για τα progressive συγκροτήματα να έχουν υποστήριξη μέσω διαδικτύου από τους ακροατές τους;
Νομίζω ότι όλη η επιρροή του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων βρίσκεται πλέον παντού και δεν αφορά μόνο τα progressive συγκροτήματα, αλλά και τα εμπορικά και mainstream. Είναι ένας τρόπος προς τα μπροστά για πολύ κόσμο που επιλέγει να κρατήσει στα χέρια του, τόσο τον εαυτό του, όσο και τη μουσική του. Είναι πολύ ωραίο να είμαστε πρωτοπόροι μερικών από τα γνωρίσματά του.

Μετά από τόσο καιρό που κάνετε μουσική με τον Steve Hogarth, ποιά από όλα αυτά τα άλμπουμ νομίζεις ότι θα μπορούν να θεωρηθούν σημεία αναφοράς για το μέλλον;
Δύσκολα να διαλέξω, αλλά πιθανότατα το “Brave” και το “Marbles”. Επίσης νομίζω ότι το συγκεκριμένο (“Marbles”) θα καταλήξει σαν ένα από τα σπουδαία. Ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης για την ιστορία του συγκροτήματος αποτέλεσε ωστόσο το “Anoraknophobia” , το οποίο ήταν και σαν ένα νέο ξεκίνημα με πολλούς τρόπους. Ήταν το άλμπουμ που και εμείς και οι ακροατές μας αγκάλιασαν τη νέα μας κατεύθυνση και όσον αφορά τις προπαραγγελίες του άλμπουμ και τις περιορισμένες εκδόσεις μέσω του διαδικτύου, ενώ την ίδια στιγμή η πίστη που μας έδειξαν οι οπαδοί μας, μας επέτρεψε να ανασάνουμε και να είμαστε πραγματικά μόνοι μας στη δημιουργία, καθώς μας ενέπνευσαν να προχωρήσουμε βαθύτερα σε νέα μουσικά μονοπάτια κρατώντας το όλο θέμα φρέσκο.

Pete Trewavas (Marillion)Σαν τεράστιος οπαδός του "Marbles" και ο ίδιος, είναι καθόλου πιθανό κάποια στιγμή στο μέλλον να το ξαναπαίξετε ολόκληρο;
Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει. Συχνά έχουμε συζητήσεις όσον αφορά το είδος των περιοδειών που θα πρέπει να κάνουμε στο μέλλον και αν θα πρέπει να γίνουν σαν ένα είδος μοναδικού event που θα παίζουμε δύο βραδιές σε κάθε πόλη και να παίζουμε από ένα άλμπουμ  και μετά πιο συμβατικό set. Αν το προχωρούσαμε αυτό είμαι σίγουρος ότι το “Marbles” θα ήταν η προφανής επιλογή σε μια τέτοια κατάσταση.

Πώς αποφασίζετε ποιά κομμάτια θα εκτελέσετε σε κάθε συγκεκριμένη περιοδεία;
Λοιπόν, έχουμε πάντα μια καλή ιδέα γύρω από το ποιά κομμάτια ταιριάζουν σε κάθε περιοχή και αν δεν είμαστε σίγουροι κάνουμε δημοσκοπήσεις με τους ακροατές μας σε fora και τους δίνουμε την δυνατότητα επιλογής από μια λίστα που έχουμε ήδη προετοιμάσει και βλέπουμε τι θα ήθελαν. Μετά είναι θέμα του τι ακούγεται καλύτερα όταν τελικά μπαίνουμε για πρόβες. Οπότε το διαδίκτυο παίζει και εδώ έναν ρόλο.

TransatlanticΌσον αφορά τους Transatlantic, υπάρχουν μήπως σχέδια για το τέταρτο άλμπουμ; Το 2013 όλα τα μέλη θα είναι ελεύθερα, ή όχι;
Έχουμε όλοι μας βάλει στην άκρη λίγο χρόνο για την άνοιξη του επόμενου έτους ώστε να βρεθούμε και να γράψουμε μουσική, οπότε η σύντομη απάντηση είναι ναι!

Αισθάνεσαι ότι το "The Whirlwind" αποτελεί ένα από τα highlights της καριέρας σου; Νομίζω ότι αυτή τη φορά, όπως και ο Roine μάς είχε πει, το μπάσο σου είναι εκπληκτικό και τόσο ψηλά στην μίξη που θυμίζει και λίγο από Chris Squire.
Ναι, είναι πάντα όμορφο να αναδεικνύεσαι ανά διαστήματα και η μουσική των Transatlantic είναι μια καλή αφορμή για δημιουργικές μπασογραμμές. Και από την άλλη και στους Marillion οι μπασογραμμές  μου είναι πολύπλοκες. Είναι απλά ο τρόπος που παίζω. Αλλά μερικά κομμάτια χρειάζονται τη μουσική να είναι απλά μια συνοδεία για τα λόγια και την μελωδία. Νομίζω ότι αυτό είναι πιο απαιτητικό για να το κάνεις να δουλέψει σε προσωπικό επίπεδο για κάθε ένα από τα μέλη.

Υπάρχετε σαν συγκρότημα πάνω από είκοσι χρόνια, είναι η σχέση μεταξύ των μελών τόσο δυνατή όσο φαίνεται και πάνω στην σκηνή;
Η σχέση μας πιθανότατα έχει δυναμώσει όσο ωριμάζουμε σαν άνθρωποι. Έχουμε τεράστιο σεβασμό για τον καθένα και σαν φίλοι και σαν μουσικοί. Αυτό και η αγάπη μας για τη μουσική μας κρατάει ενωμένους σαν συγκρότημα.

MarillionΤι μουσική ακούς αυτόν τον καιρό;
Έχω μια ποικίλη συλλογή μουσικής στα διάφορα iPods. Από πρώιμους Caravan, Yes, Greenslade, Genesis, Beatles, Stones, Who κτλ μέχρι Blur, Radiohead, The Lighning Seeds, Cult, The Jam, Police, Keane, Kooks, Muse, Elbow. Μου άρεσαν πολύ οι Ben Folds Five στα πρώτα τους βήματα. Οπότε ο,τιδήποτε τυχαίνει να μου αρέσει το ακούω. Ακόμα και ABBA, Bee Gee's και Take That. Αν μου αρέσει ένα κομμάτι, μ' αρέσει.

Τέλος, υπάρχει καμιά ελπίδα για ένα Marillion Weekend στην Αθήνα ποτέ;
Νομίζω ότι αυτό θα ήταν απίθανο εφόσον δεν έχουμε παίξει ποτέ εκεί. Υπάρχουν πολλά να οργανώσεις και να κάνεις και θα πρέπει πραγματικά να είμαστε σε μια θέση να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο όλων αυτών για να συμβούν. Ακόμα και το πρόβλημα της γλώσσας θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα να προσπεράσουμε.

Ευχαριστώ πολύ Pete, συνεχίστε απλά να φτιάχνετε τόσο υπέροχη μουσική.
Ευχαριστώ και εγώ φίλε μου, θα συνεχίσουμε. Όταν έχεις μια δημιουργική δύναμη σαν τους Marillion, δεν σταματάει ποτέ να έχει τη θέληση να είναι δημιουργική.
  • SHARE
  • TWEET