Συνέντευξη Djerv (Agnete Kjolsrud)

«Ειλικρινά δεν επιθυμώ όλος ο κόσμος να ακούσει τη μουσική μας»

Από τον Γιάννη Βόλκα, 15/11/2011 @ 15:19
Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους της φετινής χρονιάς, ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα των τελευταίων ετών. Οι Djerv με τον ομώνυμο δίσκο τους. Και στο μικρόφωνο αυτών, η Agnete Kjølsrud, με την οποία μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη (ή μίσος, ή τρέλα) για τη μουσική του Mike Patton. Τι άλλο χρειαζόμασταν για να μιλήσουμε μαζί της και να ενημερωθούμε για τα σχέδια του νέου της συγκροτήματος;

Καλησπέρα. Από όσα γνωρίζουμε οι Djerv είναι μια νέα μπάντα. Θέλετε να μας δώσετε ένα μικρό βιογραφικό τους;
Ευχαρίστως! Οι Djerv είναι ένα νέο metal/rock σχήμα από τη Νορβηγία, με μέλη των Animal Alpha, Stonegard / Wardruna και Trelldom. Πριν μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε το ντεμπούτο μας από την Indie Recordings. Όλα ξεκίνησαν με την προηγούμενη μπάντα μου, τους Animal Alpha, και την προηγούμενη μπάντα του drummer (Erlend), τους Stonegard, οι οποίες διαλύθηκαν την ίδια περίοδο και έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κάτι μαζί. Θέλαμε να προσθέσουμε ακόμα έναν στο συγκρότημα και έτσι καλέσαμε τον Stian, με τον οποίο πιστεύαμε ότι θα ταιριάξουμε και μουσικά αλλά και προσωπικά. Όσον αφορά τα μέλη, για τις ζωντανές εμφανίσεις μας είμαστε περήφανοι να αναφέρουμε τον Stamos Koliousis από τους Mencea στη δεύτερη κιθάρα και μέχρι τώρα ο Victor Brandt (Entombed, Totalt Jævela Mørker, x-Satyricon) βρισκόταν στο μπάσο, αλλά μάλλον θα είναι πολύ απασχολημένος. Τώρα έχουμε μαζί μας τον Christian Wibe (κιθάρα στους Animal Alpha) και οφείλω να σας πω ότι «grooves so heavily!».

Τι ακριβώς σημαίνει το όνομά σας;
«Djerv» είναι η νορβηγική λέξη που σημαίνει τολμηρός. Πιστεύουμε ότι είναι μια τελείως θετική λέξη και επίσης θέλαμε ένα όνομα που να δείχνει στον κόσμο από πού καταγόμαστε. Norway, the land of the free! (αστειεύομαι). Νορβηγία. Η γη του σκότους, του ψύχους, του χιονιού, των φιόρδς, των βουνών, του black metal, της σκοτεινής jazz!

Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σας;
Προσπαθούμε να εξερευνήσουμε τα όρια μεταξύ rock και metal και σε μερικά κομμάτια υπάρχουν μερικές, φανερές ή μη, black metal αναφορές. Το σύνολο είναι groovy και μελωδικό, αλλά υπάρχουν και αυτά τα ψυχρά black metal riffs μαζί με το γενικό σκοτεινό κλίμα της μουσικής. Επίσης μου αρέσουν πολύ τα χορωδιακά σημεία. Θα ακούσεις μερικά περάσματα «Disney-χορωδίας» σε κάποια κομμάτια. Δίνουν άλλο ρυθμό, σε συνδυασμό με τα βασικά, σκοτεινότερα φωνητικά.

Ο δίσκος σας, για τον οποίο έχω μόνο θετικά σχόλια να κάνω, είναι πιασάρικος, αλλά ταυτόχρονα πολύ επιθετικός. Είναι σημαντικό για εσάς να δημιουργήσετε ευκολοάκουστη μουσική ή το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να παίζετε τη μουσική που επιθυμείτε;
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Αισθανόμαστε πάρα πολύ όμορφα όταν κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ποιότητα του συγκροτήματος. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά και έχουμε τολμήσει πολύ στο ντεμπούτο μας. Όσον αφορά στην ερώτησή σου, μπορώ να σου απαντήσω μόνο από δικής μου πλευράς. Δεν παίζω μουσική για να κάθομαι σπίτι μου και να ακούω τους Djerv χωρίς μια κυκλοφορία και χωρίς ο υπόλοιπος κόσμος να θέλει να μας ακούσει. Βασίζομαι στους ανθρώπους που θα αγοράσουν το δίσκο μας και θα έρθουν στις συναυλίες μας. Χωρίς τον κόσμο να μας υποστηρίζει δε θα μπορούσα να κάνω αυτό που αγαπώ πιο πολύ. Να παίζω μουσική ζωντανά. Αλλά... το να δημιουργώ μουσική που είναι εύκολη για τον κόσμο να ακούσει δεν υπάρχει καν ως επιλογή. Ειλικρινά δεν επιθυμώ όλος ο κόσμος να ακούσει τη μουσική μας. Δε σημαίνει αυτό ότι είσαι συνηθισμένος; Βαρετός; Σίγουρα παίζουμε τη μουσική που μάς αρέσει και βγαίνει μέσα από την καρδιά μας. Music is my identity. I don't fuck with it.

Γράφετε τους στίχους και τη μουσική όλοι μαζί;
Το σκέφτομαι σα να είμαστε οι τρεις σωματοφύλακες. Ένας για όλους και όλοι για έναν. Συνήθως αρχίζει με τα riffs του Stian. Μπορεί επίσης να ξεκινήσει με έναν εύκολο ρυθμό στα drums. Μετά ο Erlend αρχίζει και δουλεύει με τις μελωδίες και τους στίχους. Από εκεί και πέρα όλα μπορούν να αλλάξουν στην πορεία. Τι λείπει; Τι να προσθέσουμε; Έπειτα ο Stian και ο Erlend μπαίνουν στο studio για να προσθέσουν ό,τι νιώθουν ότι χρειάζεται να προστεθεί.

Ποιές είναι οι επιρροές σας, μουσικά αλλά και στιχουργικά;
Όλοι έχουμε διάφορες επιρροές, αλλά η δική μου τα τελευταία χρόνια είναι ο Mike Patton και η δουλειά του. Πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος τραγουδιστής όλων των εποχών και η μουσική του είναι επίσης φανταστική. Οι Faith No More και οι Mr Bungle με έχουν επηρεάσει τόσο πολύ. Επίσης πιστεύω ότι το "The Director's Cut" των Fantomas είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Γνωρίζω ότι τα παιδιά λατρεύουν ένα σωρό πράγματα, από τους AC/DC μέχρι τους Immortal.

Agnete, όταν σε είδα ζωντανά με τους Animal Alpha πριν μερικά χρόνια οφείλω να παραδεχτώ ότι σοκαρίστηκα! Είχες ποτέ παρόμοια εμπειρία με κάποιον καλλιτέχνη που παρακολούθησες για πρώτη φορά;
Χε χε, σοκ ε; Μ' αρέσει αυτό! Είχα ένα σοκ κι εγώ, αλλά ήταν κάπως διαφορετικά. Θυμάμαι όταν είχα δει ζωντανά τους Tomahawk στο Oslo και ο Mike Patton ανέβασε κάποιον από το κοινό στη σκηνή, έβαλε το δάχτυλο στο στόμα του και τον ανάγκασε να ξεράσει στο πρόσωπό του. Έμεινα σοκαρισμένη για τρία κομμάτια και φυσικά ποτέ δε θα το ξεχάσω!

(Μισό λεπτό να συνέλθω) Στη συναυλία που προανέφερα ήσουν τελείως θεατρική πάνω στη σκηνή. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για σένα; Θα είναι το ίδιο και με τους Djerv;
Ανέκαθεν ήμουν μια τραγουδίστρια που ή θα λατρέψεις ή θα μισήσεις. Με τους Animal Alpha ήταν όντως πολύ θεατρικό και πιστεύω ταίριαζε πολύ στη μπάντα. Η σκηνική μου παρουσία διηγούταν τις ιστορίες από μόνη της. Στους Djerv είναι πιο σημαντική η επικοινωνία με τον κόσμο. Τι λένε οι στίχοι, τι συναισθήματα νιώθω. Έτσι, απλά επικοινωνώ με τον κόσμο αναλόγα με το πώς το απαιτούν οι στίχοι.

Έχετε προγραμματίσει κάποια περιοδεία;
Το δουλεύουμε ακριβώς αυτό τον καιρό. Προσπαθούμε να κάνουμε μια περιοδεία στην Ευρώπη. Ήδη η Βαρσοβία στην Πολωνία έχει επιβεβαιωθεί, μαζί με τους Behemoth. Θα είναι τέλεια! Τον Ιανουάριο του 2012 θα κυκλοφορήσουμε τον καινούργιο μας δίσκο. Θα ακολουθήσει περιοδεία. Πολλά θα συμβούν, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα.

Τι θα έλεγες σε κάποιον που δε σας γνωρίζει για να τον πείσεις να αγοράσει το δίσκο σας;
Δεν ξέρω. Διαβάσαμε μια ωραία ατάκα του Matt Hyde (παραγωγός σε Slayer, Hatebreed, Monster Magnet): «Their music is truly unique. It's absolutely awesome and it's totally different from anything else I've heard in a long long time». Οφείλω να παραδεχτώ ότι αυτά τα λόγια, και συγκεκριμένα από το άτομο αυτό, μάς κάνουν να νιώθουμε πολύ όμορφα.

Δε θα άλλαζα κάτι στα λόγια αυτά! Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι πριν κλείσουμε;
Ευχαριστώ που διαβάσατε αυτή τη συνέντευξη και μάλλον είστε κάπως περίεργοι να μάθετε τι είναι οι Djerv. Μπορείτε να μας βρείτε στο www.djervmusic.com. Ελπίζουμε να σας αρέσει αυτό που θα ακούσετε. Για όσους μας γνωρίζετε ήδη, ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη, πραγματικά σημαίνει πολλά για μας.

Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET