Συνέντευξη: Cake

08/11/2005 @ 16:34
Από σαράντα κύματα πέρασε αυτή η συνέντευξη για να ολοκληρωθεί, αφού το πρώτο τηλεφωνικό μας ραντεβού με τους Cake ακυρώθηκε λόγω ενός ευτυχούς γεγονότος, αυτoύ της γέννησης του παιδιού του John McCrea, ενώ στο δεύτερο ραντεβού μας οι εδώ τηλεφωνικές γραμμές είχαν πρόβλημα. Έτσι η συνέντευξη έγινε μέσω της ασφαλούς μεθόδου του e-mail ώστε να γνωρίσουμε τις απόψεις των Cake για τη δουλειά τους, τη μουσική βιομηχανία και τη ζωή γενικότερα, λίγο πριν την παρθενική τους εμφάνιση στην Αθήνα.

Το τελευταίο σας album "Pressure Chief" θυμίζει έντονα τον πρώτο σας δίσκο, "Motorcade Of Generosity". Πως προέκυψε αυτό;
Οι ομοιότητες υπάρχουν γιατί και στα δύο albums έχουμε εμπλακεί αρκετά με την παραγωγή. Πάντως είμαστε χαρούμενοι για άλλο έναν δίσκο με όμορφα τραγούδια.

Σε αυτό το δίσκο διασκευάζετε το "Guitar Man" των Bread. Μήπως μέσα από αυτό θέλετε να μιλήσετε για τη σχέση σας με το κοινό σας;
Η ιδέα του ήρωα-κιθαρίστα ο οποίος έχει μεγάλη επίδραση στο κοινό του ενώ παράλληλα έχει μια ζωή η οποία είναι αρκετά σκοτεινή και επικίνδυνη είναι μία πραγματικότητα και η ζωή πολλές φορές ξεπερνά την πραγματικότητα. Άλλωστε πρέπει να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα όταν ξεφεύγεις από το rock n' roll.

Γενικότερα το art-work των δίσκων σας είναι πολύ χαρακτηριστικό. Σας απασχολεί αρκετά το τι θα χρησιμοποιήσετε ως art-work σε κάθε σας νέα κυκλοφορία;
Ο John McCrea έχει την ευθύνη για τα γραφικά που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά γενικότερα διαλέγει εικόνες οι οποίες να έχουν σχέση με τις εμπειρίες μας. Οι εικόνες που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως απλές ώστε να μας προσδιορίζουν εύκολα.


Σε κάποιο άρθρο για σας διάβασα ότι καλλιεργείτε το ύφος του μέσου τύπου ο οποίος δεν έχει αυταπάτες για το ρόλο του ως διασκεδαστής. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;
Είναι αλήθεια. Νιώθουμε ότι είμαστε μουσικοί και διασκεδαστές παράλληλα, αλλά πάνω από όλα ξέρουμε ότι στη δουλειά μας όλα κρέμονται από μια κλωστή.

Το site σας είναι αρκετά πολιτικό αλλά και σουρεαλιστικό. Εκφράζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τη ζωή;
Στο site μας βάζουμε υλικό που να δίνει τροφή για σκέψη, παρ' όλα αυτά κάποιοι μπορεί να μη συμφωνούν με τις πολιτικές μας απόψεις, γι' αυτό υπάρχει και ένας χώρος στον οποίο ο κάθε επισκέπτης μπορεί να γράψει ότι θέλει.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Κάποτε κάποιος είπε ότι η μουσική μας είναι σα να κάνουν party οι Sly & The Family Stone με το Hank Williams Sr. και να παίζουν δίσκους των AC/DC ανάποδα. Αυτή η περιγραφή πιστεύω είναι η καλύτερη.

Ποιο είναι το πιο παράξενο πράγμα που σας έχει συμβεί κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας;
Παίζαμε στην Jakarta πρόσφατα και δύο εβδομάδες αργότερα γράφαν οι εφημερίδες στην Αμερική ότι στην Jakarta οι Αμερικανοί πολίτες πετιόντουσαν έξω από τα ξενοδοχεία και ξυλοκοπούνταν ως αντίποινα για αυτά που έγιναν στις φυλακές του Abu-Graib.

Πως πηγαίνει γενικότερα η περιοδεία;
Η περιοδεία πάει περίφημα. Παίξαμε σε Αμερική, Ιαπωνία, Αυστραλία, Βραζιλία, Ινδονησία και τώρα Ευρώπη όπου θα 'ρθουμε και για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το ότι θα παίξουμε σε μία τόσο όμορφη και ιστορική χώρα.

Με ποιο line-up θα εμφανιστείτε;
Μαζί μας θα είναι ο αρχικός μπασίστας Gabriel Nelson, ο οποίος επέστρεψε στον τρίτο δίσκο, και ο κιθαρίστας Xan McGurdy που και αυτός είναι μαζί μας από τον τρίτο δίσκο. Έχουμε πλέον πέντε δίσκους οπότε έχουμε περάσει αρκετό καιρό μαζί.

Ο ήχος σας είναι χαρακτηριστικός, κάνοντας τα κομμάτια σας αναγνωρίσιμα από την πρώτη στιγμή. Με ποιoν τρόπο δουλεύετε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων;
Tα πρώτα τρία albums μας τα ηχογραφήσαμε στα Paradise Studio στο Sacramento της Καλιφόρνια όπου είχαμε αναλάβει και την παραγωγή, ενώ τα τεχνικά μέρη τα είχαν αναλάβει οι τεχνικοί του studio. Η ηχογράφηση του "Pressure Chief" έγινε στο δικό μας studio, οπότε εκτός από την παραγωγή αναλάβαμε και το τεχνικό μέρος κι έτσι είχαμε κάθε ελευθερία στη διαμόρφωση του ήχου.

Πιστεύεις ότι είναι δύσκολο να μείνεις πιστός στις αρχές σου όταν συμμετέχεις στη μουσική βιομηχανία;
Η άποψη ότι πρέπει να αλλάξεις το μουσικό σου ύφος όταν πας σε μια μεγάλη εταιρία είναι μύθος. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να κάνεις αποδεκτή μουσική αλλά έτσι και αλλιώς αυτό πιστεύουμε όλοι ότι είναι καλή μουσική. Η καλή μουσική είναι κάτι που περνάει σε όλους και προκαλεί όμορφα συναισθήματα.

Πιστεύετε ότι η πραγματικότητα είναι καλύτερη πηγή έμπνευσης από τη φαντασία;
Καμιά φορά η φαντασία μπορεί να μας πει περισσότερα πράγματα για τους εαυτούς μας από την πραγματικότητα. Βέβαια και τα δύο καμιά φορά μπερδεύονται. Η φαντασία είναι πάντα μια καλή μεταφορά για να μιλήσεις για την πραγματική ουσία της ζωής.

Αν διάλεγες ένα κομμάτι για να χαρακτηρίσει το συγκρότημα ποιο θα ήταν αυτό;
Μάλλον το "Frank Sinatra". Είναι σα μια γέφυρα ανάμεσα στις γενιές. Επίσης εκφράζει και το ότι η μουσική πρέπει να έχει και μια δόση ανθρωπιάς μέσα της. Αλλά και μουσικά αν το δεις είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι μεταξύ της τρομπέτας και της κιθάρας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Cake;
Τώρα βρισκόμαστε συνέχεια στο δρόμο οπότε αυτό μας τρώει πολύ χρόνο. Περιμένουμε να τελειώσουμε την περιοδεία ώστε να επιστρέψουμε στο studio και να δουλέψουμε πάνω σε νέα τραγούδια.

  • SHARE
  • TWEET