Συνέντευξη: Annihilator

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 19/11/2010 @ 14:32
Η μηχανή του χρόνου μας φέρνει πίσω στο 1989. Το "Alice In Hell" έσκασε σα βόμβα στο χώρο του metal. Κάποιοι μιλούσαν για τους νέους Megadeth, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για έναν νέο κιθαρίστα με τεράστιο ταλέντο. Η ιστορία λέει ότι ο πολύς κ. Mustaine είχε ζητήσει από τον Jeff Waters να ενταχθεί στους Megadeth. Οι περισσότεροι θα έλεγαν «ναι» δίχως δεύτερη σκέψη, αλλά ο Jeff Waters προτίμησε να παραμείνει στο συγκρότημα που αυτός δημιούργησε. Η πορεία των Annihilator δε δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες και ένας από τους βασικούς λόγους είναι η κυκλοθυμική προσωπικότητα του Jeff Waters, με τις συνεχείς αλλαγές των μελών του συγκροτήματος και αρκετά άνισα album. Βέβαια, όλα αυτά δεν εμπόδισαν τους Annihilator να έχουν κερδίσει με το σπαθί τους μια σημαντική θέση στη metal σκηνή και σε κάθε metal λίστα που σέβεται τον εαυτό της το "Alice In Hell" δηλώνει δικαιωματικά «παρών». Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του 13ου album τους και των συναυλιών τους στην Ελλάδα, το Rocking.gr είχε την χαρά να μιλήσει με τον Jeff Waters για θέματα που αφορούν το παρελθόν, το νέο τους album, την περιοδεία τους, την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ενώ μας ξεδιαλύθηκε επιτέλους και η απορία για την καθυστέρηση τους στο March Metal Day Festival.Jeff, η τελευταία φορά που είχατε εμφανισθεί στην Ελλάδα ήταν στα πλαίσια του March Metal Day, το 2008. Τότε είχατε αργήσει πάρα πολύ και διάφορες φήμες είχαν ακουστεί για την καθυστέρηση σας. Μπορείς να μας πεις τι ακριβώς είχε γίνει;

Βρίσκομαι στη μουσική σκηνή από το 1989. Από την πείρα που έχω αποκτήσει τόσα χρόνια, έχω πια ως αρχή να ζητάω το 75% της αμοιβής μας από πριν και το υπόλοιπο 25% να το παίρνω λίγο πριν ανεβώ στη σκηνή. Τόσο απλό και τόσο δίκαιο πιστεύω. Σε περίπτωση που κάτι γίνει και δεν πάρω τα χρήματα, πολύ απλά δεν παίζω. Και προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν είναι έλλειψη σεβασμού προς τους οπαδούς μας που θα μας περιμένουν να εμφανιστούμε, αλλά είναι θέμα αρχής και σεβασμού ως προς το πρόσωπο μου και γενικότερα τη μπάντα. Τότε στο March Metal Day υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων. Μόλις το θέμα διευθετήθηκε, έστω και λίγο αργοπορημένα, παίξαμε κανονικά και, εάν θυμάμαι καλά, ήταν ένα πολύ καλό show.

Ναι, ήμουν μέσα και η εμφάνιση σας ήταν πάρα πολύ καλή. Αυτό που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ήταν το δέσιμο που είχατε με τον κιθαρίστα/τραγουδιστή Dave Padden. Φαίνεται ότι ο Padden όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και περισσότερο ενεργό μέλος των Annihilator και σιγά-σιγά απομακρύνεται το «μότο» ότι οι Annihilator = Jeff Waters.
O Padden είναι στους Annihilator από το 2004 με την κυκλοφορία του "All For You". Τότε είχα δεχτεί πολύ μεγάλη κριτική, γιατί είχα εμπιστευτεί ένα νέο και άπειρο τραγουδιστή. Εάν άκουγα όλους αυτούς, ο Padden θα είχε φύγει από τη μπάντα από τότε. Όμως εγώ πίστευα πάρα πολύ στις δυνατότητες του. Είναι ο τέλειος συνδυασμός κιθαρίστα/τραγουδιστή που πάντα έψαχνα. Και το σημαντικότερο είναι ότι και ο ίδιος ο Padden εξελίχθηκε παρά πολύ σε όλους τους τομείς και μπορούμε να του κολλήσουμε και την ταμπέλα του frontman της μπάντας. Και στην εξίσωση πια μπορείς να προσθέσεις και τον Padden. Τώρα έχουμε Annihilator = Jeff Waters + Dave Padden.

Ο Padden συνεισφέρει και στο συνθετικό κομμάτι ή γράφει μόνο τους στίχους;
Εκεί διαφέρουμε. Εγώ είμαι συνεχώς στο studio και γράφω τραγούδια και γενικά ασχολούμαι με τη μουσική. Ο Padden του αρέσει να διασκεδάζει και να ασχολείται με οτιδήποτε εκτός μουσικής. Ο μόνος τρόπος για να τον «αναγκάσω» να γράψει στίχους είναι να τον φέρω στο studio μου στην Ottawa και να του πω «ορίστε τα τραγούδια, κάτσε και γράψε στίχους». Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει και κάπως έτσι δουλεύουμε.

Να πάμε λίγο στο προηγούμενο σας album, το "Metal". Η ιδέα του να το κυκλοφορήσεις με καλεσμένους όπως τους Jeff Loomis, Alexi Laiho, Michael Amott και πολλούς άλλους ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά είσαι ευχαριστημένος από το τελικό αποτέλεσμα;
Το "Metal" ήταν ένα πείραμα για εμένα, που δε νομίζω να επαναληφθεί ξανά στο μέλλον. Η ιδέα του να δουλέψω με τόσους φίλους μου είχε φανεί τότε αρκετά καλή, αλλά δεν είμαι ευχαριστημένος από το "Metal". Βέβαια, το album πούλησε, σε σχέση με τα προηγούμενα μας, πάρα πολύ και σε αυτό βοήθησαν οι guest που είχα. Πολλοί αγόρασαν το album όχι γιατί ήταν δουλειά των Annihilator, αλλά γιατί έπαιρνε μέρος ο αγαπημένος τους κιθαρίστας, όπως ο Laiho. Η περιοδεία που είχαμε κάνει ως special guests με τους Trivium μας βοήθησε πάρα πολύ στο να ανοιχτούμε στο νεότερο κοινό και σίγουρα είχαμε οφέλη, παρόλο που παίζαμε ως support.

Από τους guest που είχες στο "Metal" αρκετοί περίμεναν να έβλεπαν και τον Mustaine στη λίστα. Πώς και δε συμμετείχε;
Με τον Mustaine γνωριζόμαστε από τις πρώτες ημέρες των Annihilator και η σχέση μας έχει περάσει από πολλά επίπεδα (γέλια από μέρος του). Πραγματικά ήθελα να πάρει μέρος, αλλά είχε φορτωμένο πρόγραμμα και δε μπορούσε. Εάν κάποια στιγμή έχουμε και οι δύο ελεύθερο χρόνο θα ήθελα να γράφαμε τραγούδια μαζί και να κυκλοφορούσαν ως ένα side-project μας. Δεν ξέρω πότε θα γίνει, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα είναι ενδιαφέρον. Βέβαια, περισσότερο εφικτό θα ήταν να κανονίζαμε μια περιοδεία μαζί. Έχουν γίνει αρχικές συζητήσεις, αλλά μένουν ακόμα πολλά να διευθετηθούν για να γίνει αυτό.

Το καινούριο σας ομώνυμο album κυκλοφόρησε το Μάιο του 2010, αν και ήταν σχεδόν έτοιμο ένα χρόνο πριν. Γιατί αυτή η καθυστέρηση;
Όταν κυκλοφόρησε το "Metal" κάναμε μια εκτεταμένη περιοδεία για αυτό και κυκλοφορήσαμε το "Masters Of Rock" DVD, που στην ουσία είναι και το πρώτο μας DVD. Τότε ήμασταν στην SPV. Ήμουν τυχερός, γιατί από την πείρα μου είχα καταλάβει ότι υπήρχαν οικονομικά προβλήματα με την SPV και καταφέραμε να σπάσουμε το συμβόλαιο μας λίγο πριν η εταιρεία χρεοκοπήσει. Πολλές μπάντες που ήταν στην SPV και δεν είχαν προλάβει να φύγουν αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τα συμβόλαια τους ακόμα και τώρα. Το DVD πήγε πολύ καλά και βλέπαμε ότι δεν υπήρχε λόγος να δώσουμε αμέσως ένα νέο album. Έτσι, το album ήταν σχεδόν έτοιμο το Μάιο του 2009, αλλά το δουλέψαμε με την ησυχία μας παραπάνω και είμαστε πολύ χαρούμενοι για το τελικό αποτέλεσμα.

To πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση ήταν το εξώφυλλο, το οποίο είναι αρκετά τρομακτικό. Μπορείς να μας πεις πώς προέκυψε;
Η κοπέλα στο εξώφυλλο μοιάζει λίγο στην Linda Blair από την ταινία «Εξορκιστής». Όλα ξεκίνησαν από ένα όνειρο που είχα, που είδα μια κοπέλα να βρίσκεται στο δωμάτιο μου, σα φάντασμα, περίπου 1 μέτρο πάνω από το έδαφος. Αμέσως ξύπνησα και έστειλα ένα e-mail στον συνεργάτη μου που σχεδιάζει τα εξώφυλλα, περιγράφοντας το όνειρο, τονίζοντας ότι πρέπει να μοιάζει σα μια νεκρή στοιχειωμένη Αλίκη.

Είναι η πρώτη φορά που το κλασικό λογότυπο της μπάντας απουσιάζει και το album δεν έχει κάποιον τίτλο, απλά κυκλοφορεί με το όνομα σας. Συνήθως όταν συμβαίνει αυτό από τα groups, αφήνεται να εννοηθεί ότι η μπάντα πρόκειται να κάνει μια δραστική αλλαγή στον ήχο της. Βέβαια, ακούγοντας το album, μπορούμε να πούμε ότι έχει αρκετά από τα κλασικά στοιχεία των Annihilator. Πώς και αποφασίσατε να κάνετε αυτές τις αλλαγές;
Για το όνομα του album πολύ απλά δε μπορούσα να σκεφτώ κάποιο. Μου πρότειναν να το τιτλοφορήσω με το όνομα μας, καθώς πιστεύω ότι το "Annihilator" είναι από τα καλύτερα που έχω κυκλοφορήσει ποτέ και, με την ευκαιρία ότι έχουμε και νέα δισκογραφική εταιρεία, θέλαμε να κάνουμε μια δήλωση ότι κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Για το λογότυπο επιθυμούσαμε να το προσαρμόσουμε στο εξώφυλλο και πιστεύω ότι τα καταφέραμε. Όσο για το album, θεωρώ ότι συνδυάσαμε τα καλύτερα στοιχεία των Annihilator, προσαρμοσμένα στον ήχο του σήμερα.

Όπως είπαμε και παραπάνω, νέο album, νέα δισκογραφική εταιρεία. Πώς πιστεύεις ότι θα σας βοηθήσει η εταιρεία να προωθήσετε ακόμα περισσότερο τους Annihilator;
Με τις δισκογραφικές εταιρείες πάντα ξεκινάμε καλά και κάπου γίνονται διάφορα γεγονότα και χαλάει το πράγμα. Όπως προείπα, από την SPV προλάβαμε και φύγαμε πριν χρεοκοπήσει. Όταν είχαμε κυκλοφορήσει το "Schizo Deluxe", η AFM Records δε μας είχε αφήσει να κάνουμε περιοδεία για το album. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά με την AFM Records, αλλά μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη της ποτέ δε μπόρεσε να σηκώσει κεφάλι, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε. Τώρα είμαστε στην Εarache Records και όλα πάνε πολύ καλά. Ξεκινάμε μια εκτεταμένη περιοδεία, ενώ η εταιρεία κατάφερε και πήρε τα δικαιώματα των "King Of The Kill", "Carnival Diablos", "Criteria For A Black Widow", "Waking The Fury", "Refresh The Demon" και "Remains" και θα τα επανακυκλοφορήσει με extra τραγούδια. Ήταν μια κίνηση που έπρεπε να γίνει, καθώς πολλά από αυτά τα album ήταν δύσκολο να βρεθούν στα μαγαζιά και πολλοί οπαδοί μας τα ζητούσαν. Θέλω να πιστεύω ότι θα παραμείνουμε για πολλά χρόνια στην εταιρεία και σίγουρα όταν μιλήσουμε ξανά να μην είμαστε πάλι σε άλλη εταιρεία.

Jeff, εκτός από τους Annihilator έχεις δικό σου studio, δουλεύεις ως παραγωγός, ενώ έχεις προσφέρει και τις υπηρεσίες σου ως δεύτερος κιθαρίστας σε περιοδείες με τους Savatage. Μπορείς να μας πεις πώς τα καταφέρνεις όλα αυτά;
Ξεκινώντας από τους Savatage το καλοκαίρι του 2002 ο Al Pitrelli ήταν ο δεύτερος κιθαρίστας τους, αλλά είχε υποχρεώσεις με κάποια άλλα project. Ο Chris Caffery επικοινώνησε μαζί μου και με ρώτησε εάν μπορούσα να καλύψω τη θέση. Φυσικά δεν το σκέφτηκα πάρα πολύ, καθώς οι Savatage είναι μια από τις αγαπημένες μου μπάντες. Μάλιστα, σε ορισμένα festival έπαιζαν την πρώτη ημέρα οι Savatage και τη δεύτερη οι Annihilator, όποτε με έβλεπαν οι οπαδοί δύο φορές. Τώρα για το studio, από την αρχή της καριέρας μου ό,τι χρήματα έβγαζα τα έκανα επένδυση πάνω στο συγκρότημα. Το studio έχω αρχίσει να το δουλεύω από το 1994 και κάθε φορά που έβγαζα χρήματα πήγαιναν σε αυτό. Τα περισσότερα album μας έχουν ηχογραφηθεί σε αυτό, ενώ οποιοδήποτε group θέλει μπορεί να έρθει για mixing και mastering. To studio είναι πολύ κοντά στο σπίτι μου και στον ελεύθερο χρόνο είμαι συνεχώς εκεί, γράφοντας μουσική.

Jeff, θα ήθελα να κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στο παρελθόν και να μου πεις με λίγα λόγια τις σκέψεις σου για τα album που έχετε κυκλοφορήσει.
"Alice Ιn Hell": Δεν είμαι ευχαριστημένος με την παραγωγή. Μακάρι να είχε ηχογραφηθεί καλύτερα. Φυσικά είναι ένα σπουδαίο album και μέσα στα αγαπημένα των οπαδών.
"Never, Neverland": Τέτοια παραγωγή θα ήθελα να είχε και το "Alice In Hell". Είναι το αγαπημένο μου album και αυτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.
"Set Τhe World Οn Fire": Περισσότερο μελωδικό από τον προκάτοχο του και θα το χαρακτήριζα ως ένα hard rock album.
"King Οf Τhe Kill": Μια επιστροφή σε heavy φόρμες. Μάλλον οι οπαδοί μας το εκτίμησαν τότε και πούλησε πάρα πολύ.
"Refresh Τhe Demon": Μου αρέσει πολύ το ομώνυμο τραγούδι.
"Remains": Πειραματικό album, στην ουσία ήταν ένα solo project μου.
"Criteria For A Black Widow": Τότε συνεργάστηκα ξανά με τον Randy Rampage και μας προέκυψε ένα δυναμικό album, ιδανικό τα τραγούδια του να παιχτούν live.
"Carnival Diablos": Με τον Joe Comeau στα φωνητικά δημιουργήσαμε ένα heavy metal album, το οποίο άρεσε αρκετά στους οπαδούς.
"Waking The Fury": Μου αρέσουν πάρα πολύ τα drums στο album. Πραγματικά, ο Randy Black είχε κάνει φοβερή δουλειά.
"All For You": Το πρώτο μου με τον Dave Padden. Πειραματικό album, καθώς δεν ήξερα ακόμα τις δυνατότητες του.
"Schizo Deluxe": Μέσα στα αγαπημένα μου album και είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις κιθάρες του δίσκου.
"Metal": Χάρηκα με τις συμμετοχές, δεν είμαι ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα.
"Annihilator": Μέσα στα καλύτερα album των Annihilator.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία θα σας φέρει και στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις. Τι να περιμένουμε από τα show;
Το μόνο σίγουρο ότι θα είναι ένα πολύ δυναμικό show. Έχουμε προβάρει αρκετά κομμάτια και θα είναι μια μίξη τραγουδιών από τα περισσότερα album μας. Παίζουμε περίπου 18 με 20 τραγούδια και επειδή είναι και το τελευταίο show της περιοδείας μας, το περιμένουμε με ανυπομονησία. Μπορεί να σου φαίνεται τετριμμένο αυτό που θα σου πω, αλλά το να έρθει ένα συγκρότημα στην Ελλάδα είναι οικονομικά δύσκολο. Την περιοδεία την οργανώνουμε εμείς, καθώς αυτή είναι η συμφωνία που έχουμε με τη δισκογραφική εταιρεία. Έχουμε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που είχαμε παίξει σε δικές μας εμφανίσεις στην Ελλάδα και το καλό είναι ότι μετά τη συναυλία μας στις 20 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, θα έρθουμε να περάσουμε 4 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχουμε κενό στο πρόγραμμα μας. Θα είναι μια ευκαιρία να δούμε με την ησυχία μας την πόλη, να διασκεδάσουμε και φυσικά να σας ανταμείψουμε με μια δυναμική εμφάνιση.

Jeff, θέλεις κάτι άλλο να προσθέσεις
Η χώρα σας είναι συνεχώς στις ειδήσεις εδώ στην Καναδά για τα θέματα της οικονομίας. Έχω πολλούς φίλους εδώ στον Καναδά που είναι Έλληνες και συνεχώς μιλάμε για αυτά τα θέματα. Από ό,τι μου έχουν πει και έχω καταλάβει, πρέπει στην Ελλάδα να είχε δημιουργηθεί μια τεχνητή οικονομική ευημερία και οι πολίτες να ξόδευαν πολλά περισσότερα από αυτά που κέρδιζαν. Όταν ξέσπασε η κρίση, οι άνθρωποι δε μπόρεσαν να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα τώρα να περνάτε δύσκολα. Εγώ, για παράδειγμα, μένω σε ένα φυσιολογικό σπίτι, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες μου. Θα μπορούσα να αγόραζα ένα τεράστιο σπίτι, αλλά θα ήταν άσκοπο. Τα χρήματα που βγάζω πάνε πάντα στο συγκρότημα. Θα πρέπει να ξέρουν οι οπαδοί ότι πλέον τα συγκροτήματα είναι ένας οργανισμός με πάρα πολλές απαιτήσεις και πολλοί άνθρωποι ζουν από αυτό. Για αυτό το λόγο, όσοι θέλουν να ξεκινήσουν ένα συγκρότημα και να το πάρουνε στα σοβαρά, θα πρέπει να αφιερώσουν όλο τους το χρόνο σε αυτό. Και κάτι τελευταίο. Να βρούνε ένα καλό δικηγόρο. Θα τους βοηθήσει να ξεμπλέξουν από πολλές καταστάσεις!

Jeff, ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σου. Θα τα πούμε σύντομα στην Ελλάδα.

Παναγιώτης Λουκάς
  • SHARE
  • TWEET