Συνέντευξη Murder By Death (Adam Turla)

«Αν είσαι καλό συγκρότημα, οι fans θα έρθουν»

Από την Τόνια Πετροπούλου, 04/05/2015 @ 11:01
Η μπάντα με τους βιρτουόζους μουσικούς, που «μπλέκουν» περίτεχνα το indie rock με την americana και το goth με την country και αναπτύσσουν επίπονα θέματα στους τόσο λυρικούς στίχους των concept άλμπουμ τους, επιστρέφει στην χώρα μας, για δυο συναυλίες.

Ο Adam Turla μας εξηγεί τη σχέση που έχουν οι Clutch, το χταποδάκι και ο Edgar Allen Poe με τους Murder By Death.

Πώς πάει η περιοδεία;
Μόλις επιστρέψαμε από μερικά σόου και είμαστε στο στούντιο, δουλεύοντας πάνω σε ηχογραφήσεις διασκευών. Τώρα ολοκληρώνουμε μία του Willie Nelson.

Κατά τη διάρκεια του tour σας δίνεται η ευκαιρία να πάτε σε άλλα σόου και να τσεκάρετε καλλιτέχνες ή, απλώς, πάτε να κάνετε τη δουλειά και να φύγετε για το επόμενο μέρος;
Τις περισσότερες φορές, δεν προλαβαίνουμε και έτσι, όταν τελειώνουμε το σόου μας, φεύγουμε κατευθείαν για τον επόμενο προορισμό. Μερικές φορές, όμως, παίρνουμε καμιά μέρα άδεια για να ανακαλύψουμε και να εντρυφήσουμε στον εκάστοτε τόπο. Για την ακρίβεια, θα έρθουμε νωρίτερα στην Ελλάδα γι' αυτόν τον λόγο, μιας και μας άρεσε τόσο πολύ η διαμονή μας την προηγούμενη φορά.

Τι ήταν αυτό που βρήκατε στην κωμωδία μυστηρίου και εγκλήματος του 1976 που σας έκανε να ονομάσετε έτσι την μπάντα;
Απλά, είναι μια τόσο ανόητη ταινία που έχει την τέλεια δοσολογία κωμωδίας και εγκλήματος.

Murder By Death

Σας έχουν μπερδέψει ποτέ, κρίνοντας απ' τ' όνομά σας, για μια μπάντα διαφορετικού είδους; Για μία death metal μπάντα, ας πούμε.
ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ. Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχαμε σκεφτεί ποτέ σαν ενδεχόμενο, καθώς, εκείνον τον καιρό, αρκετές απ' τις αγαπημένες μας μπάντες είχαν σκοτεινά ονόματα, όπως οι Black Heart Procession και οι Godspeed You! Black Emperor.

Εάν κάποιος δεν έχει ακούσει ποτέ ένα τραγούδι των Murder By Death, πώς θα περιγράφατε τον ήχο σας; (Δεν ξέρει τι είναι ούτε το indie ούτε ή americana)
Δεν έχω ιδέα. Έχω ακούσει να αποκαλούν τον ήχο μας southern gothic, που το ίδιο χρησιμοποιείται σαν όρος σε ιστορίες του Edgar Allen Poe. Μ' αρέσει αυτή η εκδοχή.

Πέραν του να απολαμβάνει την μουσική σας, τι συναισθήματα ή μηνύματα θέλετε να λάβει ο κόσμος μέσω της ακρόασης των Murder By Death;
Μ' αρέσει όταν μου λένε ότι ένα τραγούδι τους βοήθησε κάπως. Αυτό με κάνει να νιώθω χρήσιμος.

Γιατί σας τραβάει τόσο πολύ το σκότος και πώς καταφέρνετε να «πασπαλίζετε» αισιοδοξία τα κομμάτια σας, παρ' όλο που ακούγονται στενάχωρα και σκοτεινά;
Ίσως, αυτό να συμβαίνει διότι, η ζωή είναι μια συνεχής μάχη ανάμεσα σε «ups and downs», ενώ, ταυτόχρονα, προσπαθείς να κρατήσεις την ισορροπία στην οπτική σου ανάμεσα στην αισιοδοξία και στον πεσιμισμό. Μερικές  φορές, μπορεί να αισθάνεσαι τόσο «πεσμένος» και να πρέπει να παλέψεις και να βρεις το πώς θα φύγεις απ’ αυτή την κατάσταση. Μερικές φορές, νιώθεις υπέροχα και ο κόσμος γύρω σου, σου «κόβει τα φτερά». Ένα απ' τα αγαπημένα μου πράγματα στην μουσική είναι το να έχω υπερβολικά λυπητερούς στίχους πάνω από μία χαρούμενη ανεβαστική μελωδία.

Προσωπικά, πιστεύω ότι το άλμπουμ σας, "Big Dark Love", είναι σαν μια μαύρη κωμωδία. Υπάρχει μια αίσθηση του χιούμορ και μάλιστα σκοτεινή, αλλά, μιλάτε για την απώλεια.
Ναι, αυτό είναι το γενικό θέμα της μπάντας. Σκοτεινά κομμάτια, στα οποία προσπαθούμε να μην παίρνουμε τους εαυτούς μας σοβαρά. Το να αναμειγνύουμε το σκότος με το χιούμορ, είναι ένα μουσικό ύφος, το οποίο φαίνεται να μας αρέσει πολύ. Χαίρομαι που «το 'πιασες».

Όλοι είμαστε ανόητοι στο ζήτημα της αγάπης, αλλά, είναι ενδιαφέρον ότι στο άλμπουμ προσεγγίζετε διαφορετικά είδη αγάπης. Στο "Big Dark Love" κάποιος φωνάζει «let me in» , στο "Natural Pearl" βλέπουμε την αγάπη απ' την ειρωνική πλευρά των υπέρ-προστατευτικών γονιών και στο "Dream In Red" το πόσο μακριά θα πήγαινε κάποιος για την αγάπη (του).
Χα! Ναι, υποθέτω αυτό είναι αλήθεια. Η ιδέα ήταν να γράψουμε κομμάτια για την αγάπη, τα οποία δεν θα είναι ραδιοφωνικά συναισθηματικά κομμάτια για μια αγχώδη μορφή αγάπης.

Murder By Death

Τώρα που έχετε περάσει το δεκαετές σημάδι ως μπάντα, ποιό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχετε μάθει και τι θα κάνατε διαφορετικά, εάν είχατε την ευκαιρία;
Βασικά μόλις περάσαμε και το σημάδι των δεκαπέντε ετών! Αυτό που έμαθα είναι ότι μερικές φορές απλά πρέπει να «ξεσκιστείς» στη δουλειά και να περιμένεις. Δεν ξέρω τι θα έκανα διαφορετικά, εάν μπορούσα. Για πολύ καιρό, «σπρώχναμε» όσο περισσότερο μπορούσαμε και όταν το χρειαστήκαμε, αποφασίσαμε να «κόψουμε» απ' την ποσότητα των σόου, που κάναμε.

Σε ποιό μέρος θέλετε να παίξετε και δεν το έχετε κάνει ακόμη;
Αυστραλία και Ιαπωνία!

Το να παίζετε σε lineup στα οποία δεν έχετε καμία σχέση με το είδος που παίζουν οι υπόλοιπες μπάντες, το βρίσκετε τρομακτικό ή συναρπαστικό;
Μου αρέσει! Οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτόμυαλοι απ' ότι συνήθως αναγνωρίζονται. Έχουμε «κερδίσει» τόσους πολλούς fans, από συναυλίες που δεν το περιμέναμε.

Εγώ σας ανακάλυψα, επειδή, τότε, ανοίγατε τους Clutch. Τι μάθατε από εκείνους και γνωρίζατε τη δουλειά τους πριν τη συνεργασία σας;
Οι Clutch είναι μία τόσο επαγγελματική μπάντα. Μας μάθανε ότι δεν χρειάζεται να είσαι το «καυτό» συγκρότημα της στιγμής για το οποίο μιλάνε όλοι. Χρειάζεται να είσαι απλώς καλό και οι fans θα έρθουν. Μας δείξανε πώς να δεθούμε ως μπάντα, πώς να δίνουμε κάθε φορά ένα καλό σόου και πώς να επιμείνουμε σ’ αυτή την προσπάθεια.

Ποιό είναι δυσκολότερο: το να είσαι αριστερόχειρας κιθαρίστας (Adam) ή το να περιοδεύεις με ένα σωρό άντρες και να είσαι η μοναδική γυναίκα (Sarah);
Και οι δύο συμφωνούμε ότι είναι, σίγουρα, πιο δύσκολο το να είσαι η μοναδική γυναίκα ανάμεσα σ' ένα σωρό άντρες, σε περιοδεία. Είμαστε καλοί τύποι, αλλά και πάλι, είναι δύσκολο.

Ποιό είναι δυσκολότερο: το να φτιάξεις ένα concept άλμπουμ ή το να γράφεις για θάνατο, απώλεια και πράγματα που πονάνε;
Για εμάς είναι το ίδιο και τ' αυτό. Νομίζω, το δυσκολότερο σημείο είναι η αναμονή για την έμπνευση του να γράψεις κομμάτια, τα οποία σημαίνουν κάτι για σένα. Είναι σκληρό διότι είμαστε, οι ίδιοι, σκληροί με τους εαυτούς μας.

Για ποιό πράγμα είστε περισσότερο ενθουσιασμένοι που επιστρέφετε στην Ελλάδα;
ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ. Είναι πραγματικά αδύνατο να βρεις χταπόδι τόσο φρέσκο και καλομαγειρεμένο, σαν αυτό της Ελλάδας. Ειλικρινά, δεν μπορώ να περιμένω να έρθω και να φάω όλο σας το φαγητό!
  • SHARE
  • TWEET