Χξς'

The Seven Seals Of The Apocalypse (Revelation 5:7)

Self Released (2023)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 08/12/2023
Πριν τα επτά σαλπίσματα των αγγέλων υπήρξαν οι επτά σφραγίδες, ήγγικεν η ώρα τους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Καθ’οδόν προς το νέο έτος και ενώ έχουν καταλαγιάσει οι νέες κυκλοφορίες, τα πλήκτρα παίρνουν φωτιά σχηματίζοντας λίστες με τις αγαπημένες μουσικές της χρονιάς. Στα δικά μας χωράφια και δη του πιο σκοτεινού ήχου, τα βαριά όπλα έκαναν την εμφάνισή τους: Varathron, Deviser, On Thorns I Lay & The Magus μεταξύ αυτών, με τα μαντάτα από το στρατόπεδο των Rotting Christ να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων του νέου δίσκου. Ως εδώ μια χαρά, προφανώς όμως λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο.

Ο Σάκης Τόλης μπαίνει σε διάθεση μυστηρίου και αποκρυπτικότητας, η τρίτη σφραγίδα ως προπομπός τούτης της δουλειάς ήρθε από το πουθενά, την οποία ακολούθησε σωρεία εικασιών ως προς την ταυτότητά της. Λίγο αργότερα, εμφανίζεται σε μουσική πλατφόρμα δίνοντας μερικές εξηγήσεις, όχι όλες τις λεπτομέρειες πάντως. Έχετε πέντε λεπτά να σας μιλήσω για την Αποκάλυψη και τις επτά σφραγίδες της;

Χξς’ βαφτίζεται το project και βγάζει νόημα: η συγκεκριμένη, ελληνικής μορφής, αρίθμηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα οράματα του Ιωάννη και τα γραπτά του, μια φορά κι έναν καιρό στην Πάτμο. Η σπηλιά είναι εκεί ακόμα, θα δείτε το σημείο όπου έγερνε την κεφαλή του για να αναπαυθεί, όπως και τη σχισμή στην οροφή της, αποτέλεσμα θεϊκής παρέμβασης. Μακάρι να πετύχετε κι έναν μοναχό - ξεναγό που να μη βαριέται να σας πει την ιστορία. Ευλόγησον.

Έχω την αίσθηση, πως ο δημιουργός επιθυμούσε εδώ και καιρό να ασχοληθεί με την ιστορία αυτή ολοσχερώς, καθώς τον συναρπάζει με τα σκοτάδια και την ατμόσφαιρά της, έχοντας ήδη παρουσιάσει αποσπάσματά της με τους Rotting Christ. Η δομή και η φύση της υποδεικνύουν και τη μουσική προσέγγιση σε μεγάλο βαθμό και βάση αυτών κινήθηκε ο Σάκης Τόλης. Κάπως έτσι, διαφοροποιείται επαρκώς από το περσινό "Among The Fires Of Hell" και το δίπολο fire - desire των τελευταίων ετών.

Απαγγελίες και ψαλμωδίες, χορωδίες και εμβατηριακοί - επιληπτικοί ρυθμοί εμφανίζονται ως τα κυρίαρχα στοιχεία σε ένα σύνολο που έχει σκοπό να αποτελέσει το υποβλητικό soundtrack της Αποκάλυψης. Λαμβάνει δε ως χείρα βοηθείας την ερμηνεία του Sakis Tolis, η οποία και επιτείνει την επερχόμενη απειλή που απλόχερα έρχονται να σκορπίσουν οι Τέσσερις Καβαλάρηδες. Σαφώς και ηχητικά θα ανατρέξουμε στην κύρια μπάντα του, περιόδου Aealo και τούθε, με τα riffs σε περίοπτη θέση και ως ανακεφαλαίωση - αν όχι επανάληψη - εκείνης της περιόδου.

Τέτοιου είδους παράπλευρα εγχειρήματα συνήθως καλύπτουν προσωπικές ανάγκες, που καλό είναι να μην καταπιέζονται και να γίνονται πραγματικότητα. Ως μία τέτοια εξετάζεται και το συγκεκριμένο, επιτυγχάνοντας ικανοποιητικά τον σκοπό του. Μέσα στο όποιο μυστήριο καλύπτει τούτη την κυκλοφορία εντάσσεται και η απουσία των έτερων συντελεστών της, πχ στο κομμάτι της απαγγελίας, εκτός κι αν ο Σάκης Tolis πέρασε καιρό με φίνα εγγλέζικη παρέα απαγγέλλοντας William Blake, συνοδεία τσαγιού 5 o’clock sharp. Με χρονία αγάπη τα λέω.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET