Various Artists

A Crack In The Sky - A Tribute To William J. Tsamis

Pitch Black Records (2022)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 29/04/2022
If you could feel the way I feel about you hear the things I say If you could see the way I am without you these Lost and Lonely Days
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Στις 13 Μάη κλείνει ένας χρόνος από την απώλεια ενός μεγάλου μουσικού. Τα έργα του Bill Tsamis είναι πλέον κλασικά και για πολλούς από εμάς αποτελούν συντρόφους ζωής. Με Warlord κατά κύριο λόγο, αλλά και με Lordian Guard/Lordian Winds κατάφερε το υπέρτατο που μπορεί να κάνει η μουσική: Να αγγίξει ψυχές.

Η Pitch Black Records αποτίει τον δικό της φόρο τιμής παρέα με 16 καλλιτέχνες σε αυτόν τον δίσκο με τη συμβολική ημερομηνία κυκλοφορίας. Μια συνήθης παρουσίαση δε χωρά εδώ. Το νόημα και η ουσία βρίσκονται στις νότες, στους στίχους και στα συναισθήματα που αυτά προκαλούν. Και ο συγκεκριμένος τα πρόσφερε απλόχερα.

Μερικές σκέψεις φαντάζουν ιδανικές για μία τέτοια περίσταση, αυθόρμητα όπως έρχονται στο μυαλό μετά από πολλαπλές ακροάσεις. Όπως για παράδειγμα για τον Brendan Radigan των Sumerlands στο "Lost And Lonely Days". Θα μπορούσε να αποτελεί έναν Damien King στην αλυσίδα όσων στάθηκαν πίσω από το μικρόφωνο στους Warlord. Το ίδιο δεν ισχύει πάντως για τον Vanni Ceni των Wotan. Αποδεχόμαστε όμως τις καλές προθέσεις και το ίδιον του πράγματος.

Κατηγορία τσιρίδας: Άκοπα, αβίαστα, εντυπωσιακά και με μία David de Feis τσαχπινιά κυριαρχεί ο Πέτρος Λεπτός - Solitary Sabred στο "Black Mass”. Απίστευτη ένταση και διάρκεια σε ένα φωνητικό χαρακτηριστικό που είτε σε εξυψώνει είτε σε πάει βόλτα στα Τάρταρα. Και κάπως έτσι αδικούν εαυτούς οι Galaxy. Ό,τι ακριβώς έγινε και στον πρόσφατο δίσκο τους.

Η πιο Iron Maiden στιγμή του δίσκου: Ανήκει στους Stray Gods και δίνει μια διαφορετική και πολύ ταιριαστή διάσταση στο "War In Heaven". Ένα υβρίδιο Warlord - Maiden που κάνει τη φαντασία να καλπάζει. Έκπληξη και μάλιστα ευχάριστη αποτελεί η επιλογή του "Stygian Passage" από Eternal Champion, ενώ ο άκρως συναισθηματικός επίλογος θα γραφτεί σε λιγότερο από δύο ορχηστρικά λεπτά από έναν συνονόματό τους. Τον Σωκράτη αυτήν τη φορά. Εν τέλει, και οι τρεις τους ήταν υπέροχοι.

Με τις ευλογίες του Mark Zonder, του management των Warlord και με σημειώσεις για τον εκλιπόντα ανά μπάντα, αξίζει να το έχετε στη φυσική του μορφή. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα θετικό και λειτουργεί ως επιβεβαίωση των έργων ενός σπουδαίου δημιουργού. Αν και δε νομίζω ότι θα τα λησμονήσουμε ποτέ. Το σφυρί του έπεσε πάνω μας προ πολλού και το χτύπημα υπήρξε συντριπτικό.

  • SHARE
  • TWEET