Stew

Taste

Uprising! Records (2021)
Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 18/11/2021
​Ένας δίσκος που τιμά τους προγόνους και δικαιώνει τους απογόνους του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Κοίτα, το καταλαβαίνω πως όταν παραγγέλνεις βινύλιο προτού καν τελειώσει το πρώτο τραγούδι του δίσκου περιέχει μια δόση ρίσκου, από την άλλη πάλι πόσο αναζωογονητικό είναι να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου; Πολύ. Αν κι αυτή η σιγουριά μπορεί να οδηγήσει σε αλαζονεία και κάποια στιγμή να τα κλαις προτού καν παραλάβεις την επόμενη ανακάλυψη.

Εδώ όμως το ρίσκο δεν είναι μεγάλο. Έχοντας ακόμα νωπή τη μνήμη από το προ διετίας ντεμπούτο , που το μάθαμε αφού είχαμε παραδώσει ψήφους κι επιλογές για τα καλύτερα του 2019, το δεύτερο δισκογραφικό πόνημα των Σουηδών φαντάζει άχαστο. Κι έτσι είναι τελικά. Το «μαγευτικό» Lindesberg στο Örebro, είναι άλλωστε από μόνο του σοβαρό μουσικό εχέγγυο.

Το τρίο έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά τον περασμένο χρόνο, με μόνο σκοπό την καλλιτεχνική του αναβάθμιση και το κατάφεραν υπέρ του δέοντος. Όχι πως το blues rock τους έπασχε από κάποια σοβαρή ή ανίατη ασθένεια, όχι. Είναι που εδώ η καλοδεχούμενη ωμότητα μετατράπηκε σε στιβαρό και μελετημένο πλάνο. Η παραγωγή του δίσκου είναι εμφανώς καλύτερη και αναδεικνύει στο έπακρο το ταλέντο των Stew.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως το μπάσο και τα τύμπανα, αφού εναλλάξουν φιλοφρονήσεις μεταξύ τους, θα δώσουν πάσα «πάρε βάλε» στο σόλο της ηλεκτρικής. Το παιχνίδι είναι ομαδικό και δε χωράνε ατομιστές. Άλλο που κάποιες φορές κάνουν ζογκλερικά και οι τρεις τους. Ειδικά όταν το γυρίζουν διακριτικά μεν, εμφανώς δε σε AOR φόρμες όπως το "Stranger In the City". Το μαρτυρά κι ο τίτλος, δε φταίμε μόνο εμείς.

Είναι λίγο απίθανο να μην υπάρξει κάθε χρόνο ένας vintage rock δίσκος που θα συγκινήσει το εξωπραγματικά πολυπληθές κοινό των παλιοροκάδων. Το "Taste" είναι τέτοιος, θα πιάσει τους χαλαρούς με την ανέμελη στιγμή του, θα πιάσει και τους βιρτουόζους με το φινάλε του και δη, με την εκπληκτική μεταμόρφωση του κιθαριστικού σόλο. Το "When The Lights Go Out" είναι όνομα και πράγμα, ένας αποχαιρετισμός αντάξιος μιας τέτοιας παράστασης.

Ιερά τέρατα του παρελθόντος που έχουν δώσει εν αγνοία τους την αόρατη σκυτάλη για τη διαιώνιση του μουσικού αυτού είδους, σε μπάντες όπως οι Firebird, Radio Moscow & The Vintage Caravan μεταξύ άλλων, αν είχαν μουστάκια, σίγουρα θα τα έβλεπαν να γελάνε.

  • SHARE
  • TWEET