Risingfall

Rise Or Fall

Dying Victims Productions (2022)
Από τον Σπύρο Κούκα, 27/10/2022
Κατευθείαν από τα βάθη του underground heavy metal, οι Risingfall ανατέλλουν επιτέλους δισκογραφικά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Κατευθείαν από τα βάθη του ιαπωνικού underground μας έρχονται οι Risingfall, μια μπάντα σεσημασμένων καμικάζι που έχουν ταχθεί μουσικά στα όσα έκαναν σπουδαίο τον κλασικό heavy metal ήχο των '80s. Έπειτα από μια πορεία χρόνων στα πιο υπόγεια στρώματα της δισκογραφίας, με αυτοχρηματοδοτούμενα demo, συλλογές σε κασέτες και μερικά EPs, το εκ Tokyo ορμώμενο σχήμα επιτέλους κυκλοφορεί το ντεμπούτο άλμπουμ του, συνεργαζόμενο με μια εταιρεία που τα τελευταία χρόνια αποτελεί εγγύηση σε ό,τι αφορά το ποιοτικό, παλιομοδίτικο heavy metal.

Έτσι, το "Rise Or Fall” δεν λαθεύει σε όσα έχουν να κάνουν με το συναίσθημα και τις προθέσεις του, αφού αυτή η πρωτόλεια NWOBHM αύρα των early '80s αναβλύζει μέσα από κάθε του σύνθεση, ραφιναρισμένη με τη γνωστή αίσθηση που κάνει τόσο εξωτικά θελκτικές τις μπάντες από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Βέβαια, οι ιδιαιτερότητες τις απόδοσης του υλικού των συμπαθών Ιαπώνων είναι τόσες, που το ντεμπούτο τους δεν μπορεί - και πιθανότατα δεν θέλει - να απευθυνθεί σε πολλούς, παρά σε αυτόν το σκληρό πυρήνα μουσικόφιλων που ακούνε κυρίως με τη ψυχή, βρίσκοντας απολαυστικές τυχόν εκτελεστικές ατέλειες και ερμηνευτικές «παραφωνίες».

Φυσικά, ο λόγος δεν γίνεται μονάχα για τον George Naruki Itoh, ο οποίος είναι ένας ακόμη σύγχρονος Ιάπωνας τραγουδιστής που δεν «πατάει» σε καμία νότα ορθολογικά, με έναν τρόπο τόσο απρόσμενα διασκεδαστικό, αλλά για το σύνολο των τεχνικών προδιαγραφών της μπάντας. Απλοϊκά solos, χαρακτηριστική μπασαδούρα, άτσαλα και μπουνταλάδικα τύμπανα: οι περιγραφές των όσων διαδραματίζονται μουσικά μπορεί εκ πρώτης αναγνώσεως να μοιάζουν αποθαρρυντικές για μια ακρόαση, αλλά παραδόξως ο δίσκος λειτουργεί χάρη και σε αυτή την εκούσια keep it simple & raw προσέγγιση. Με αυτόν τον τρόπο, οι μελωδίες αναδεικνύονται, οι ρυθμοί παρασέρνουν και ο ήχος αποπνέει έναν καλώς εννοούμενο ερασιτεχνισμό, όντας η ίσως κυρίαρχη κινητήρια δημιουργική ώθηση του σχήματος.

Σύμφωνοι, το "Rise Or Fall” δεν είναι ένα άλμπουμ για αρχόντους, ούτε μια κυκλοφορία που μπορεί να αξιολογηθεί μέσω μιας τυπικής/συνηθισμένης προσέγγισης. Από την άλλη, αυτό του το «δρομίσιο» συναίσθημα φαντάζει αυθεντικό όσο σε λίγα πρόσφατα άλμπουμ, ενώ οι ιδιαιτερότητες που κρύβει τελικά αποτελούν και τις λεπτομέρειες που το κάνουν τόσο ξεχωριστό. Προσεγγίστε με δική σας ευθύνη και μόνο εφόσον εκτιμάτε σε βαθμό νοσηλείας τα όσα προσφέρει κατά καιρούς το ιαπωνικό Heavy Metal.

  • SHARE
  • TWEET