Brad Mehldau

Jacob's Ladder

Nonesuch Records (2022)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 21/04/2022
Όμορφος και ακραία πειραματικός συνδυασμός μοντέρνας jazz και prog rock
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πριν ανακαλύψει την jazz ο Brad ήταν κοντά στο prog rock της εποχής. Τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 που ήταν μικρός τα ιδιώματα που άκουγε ήταν progressive rock μέχρι και metal. Όπως ο ίδιος πιστεύει και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε η jazz μοιραζόταν με το prog ένα ευρύτερο εκφραστικό πεδίο και μεγαλύτερης κλίμακας φιλοδοξίες. Ηταν ο Miles Davis και ο Herbie Hancock στα πειραματικά τους τότε! Οι επιρροές εδώ ξεκινάνε από Genesis, Gentle Giant, Yes και Emerson, Lake and Palmer και φτάνουν μέχρι τους Rush και τους Periphery.

Θέματα, φωνητικά και ιδέες στα περισσότερα κομμάτια είναι φόρος τιμής σε συγκροτήματα που τον έχουν επηρεάσει. Πρακτικά σε μερικά κομμάτια διασκευάσει συνθέσεις των επιρροών του. Μεταξύ των πολλών που τον βοηθάνε σε αυτό το δίσκο αξίζει να σημειώσουμε τον Chris Thile (τραγουδιστής/μαντολινίστας), τον Mark Giuliana (τύμπανα), τον σαξοφωνίστα Joel Frahm και στις φωνές τους Tobias Bader, Becca Stevens και Cécile McLorin Salvant. Ο Mehldau δεν κολλάει μόνο στο πιάνο. Παίζει επίσης Fender Rhodes, διάφορα μοντέλα Korg και Moog στα synths, αρμόνιο, glockenspiel, πλήκρτα, και mellotron.

Κάπου στα λόγια διακρίνω μια σύνδεση με χριστιανισμό και θεό. Ενδεχομένως να υπάρχει και μια διάθεση για κήρυγμα που δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο, αλλά το προσπερνάω. Φαίνεται ότι ο δίσκος ειναι αφιερωμένος στις παιδικές του εμμονές από κάθε άποψη. Ίσως δεν είναι για καθημερινή ακρόαση, αλλά αυτό το δημιούργημα έχει μερικές όμορφες στιγμές και θα το έλεγα κάπως εκλεκτικό και διαφορετικό. Είναι μια αρκετά πειραματική fusion δημιουργία γεμάτη synths, φωνητικά και κάθε λογής γυρίσματα με ματιές στην προοδευτική μουσική.

Το πού θα σταθείς απέναντι από το "Jacob's Ladder" εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά σου, την τριβή σου, την εμπειρία σου και την άποψη σου για την ακραία και πειραματική μουσική κάθε είδους. Η μουσική αντίληψη του δημιουργού και του ακροατή λαμβάνουν ερεθίσματα που πραγματικά συγκρούονται. Τον αν είναι αντικειμενικά καλό, αν αρέσει και αν θα σου αρέσει κρέμεται πραγματικά σε μια πολύ λεπτή κλωστή. Ας πούμε και ας παραδεχθούμε ότι ο τύπος ρισκάρει και ρισκάρει πολύ, οπότε και μόνο γι' αυτό του αξίζουν συγχαρητήρια.

Bandcamp
Spotify

  • SHARE
  • TWEET