Άνθρωπος στη θάλασσα

Ο Νίκος Παπαδογιάννης κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα μετά τα ήξεις-αφίξεις για τους Μuse και σκέφτεται να πάρει τα βουνά

Από τον Νίκο Παπαδογιάννη, 24/02/2016 @ 08:28

Πάνω που έμαθα το μεγάλο νέο και ετοίμαζα πολυσέλιδους διθυράμβους για τα κάλλη των Muse σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, ήρθε το ήξεις -αφίξεις της Detox για να με προσγειώσει: «Η προπώληση δεν πρόκειται να ξεκινήσει αύριο».

Αν είναι μόνο αυτό, πάει καλά. Ωστόσο, η ανακοίνωση για τη συναυλία εξαφανίστηκε από τα social media και αποκαθηλώθηκε από την ιστοσελίδα των Muse. Οπότε; Βαδίζουμε, μήπως, προς ματαίωση; Ή απλώς έμπλεξαν τα γρανάζια και χρειάζονται λάδωμα;

Τα στόματα έμειναν έκτοτε κλειστά, οπότε περιμένω στο ακουστικό μου, μαζί με όλους όσους περιμένουν τη συναυλία με λαχτάρα. Τους είδα στην Αθήνα ήδη τρεις φορές, από το σωτήριον έτος 2000 κιόλας, αλλά μετά το στραπάτσο του 2007 στοιχημάτιζα ότι δεν θα ξανάρθουν.

Με τι καρδιά και με τι λεφτά τους ξαναφέρει διοργανωτής, μετά από αυτό; Την ίδια εποχή που έπεφταν για τους Μuse τα τσιμέντα του Ουέμπλεϊ, η Αθήνα τους επιβράβευσε με 3-4 χιλιάδες εισιτήρια. Ίσως να βάζω και πολλά.

Εικάζεται ότι αναζητείται στην Αθήνα χώρος ικανός να στεγάσει -έστω χωρίς στέγη- τα οράματα των Muse, αλλά και τις ελπίδες των διοργανωτών για οικονομική επιτυχία. Η Πλατεία Νερού είναι μία θαυμάσια γωνίτσα για συναυλίες 5-10 χιλιάδων θεατών, αλλά δεν μπορεί να χωρέσει τους Muse του 2016.

Είτε φέρουν στα μέρη μας υπερπαραγωγή με διαστημόπλοια και ρομπότ σαν αυτή που παρακολούθησα προ τριετίας στη Ρώμη, είτε παίξουν στρέιτ χωρίς περικοκλάδες όπως στο περυσινό Werchter, οι Muse χρειάζονται άπλα.

Ειδάλλως, δεν τους χωράει ο τόπος - μεταφορικά και κυριολεκτικά. Στην Πλατεία Νερού, το πιθανότερο είναι να πέσουμε όλοι στη θάλασσα. Και χωρίς σωσίβιο.

Το ιδανικό θα ήταν να παίξουν οι Μuse στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο Terra Vibe, στο Ελληνικό ή έστω στο ...Πάρκο Τρίτση, όπου εμφανίστηκαν νεούδια ακόμη, μέρα μεσημέρι, πριν από 16 χρόνια.

Πρόσεξα, όμως, ότι η φετινή τους περιοδεία εξαντλείται σε κλειστά γήπεδας των 15-20 χιλιάδων θέσεων: Παλέ ντε Μπερσί Παρισιού, Ολύμπια Χάλε Μονάχου, Ο2 Λονδίνου και Βερολίνου και Πράγας, Παλάθιο ντε Ντεπόρτες Μαδρίτης, Ζαλγκίριο Αρένα στο Κάουνας και άλλα παρόμοια. Εγώ τα ξέρω καλά τα κατατόπια από το μπάσκετ, αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης.

Μάλιστα η σκηνή θα είναι κυκλική και θα στήνεται στο κέντρο της αρένας, ώστε να επιτρέπει αυτό που οι Μuse oνομάζουν «εμπειρία 360 μοιρών». Περιττό να σημειώσω ότι η Πλατεία Νερού δεν επιτρέπει τέτοιου είδους φαντασμαγορίες. Μόνο συμβατικές συναυλίες, με συμβατική σκηνή.

Μήπως λοιπόν προμηνύεται ΣΕΦ ή κλειστό του ΟΑΚΑ; Άλλη λύση που να επιτρέπει τέτοια κόλπα δεν μπορώ να σκεφτώ, είτε με είτε χωρίς σκεπή. Υπάρχει και το Τάε Κβον Ντο ακριβώς δίπλα στο Νερό, αλλά αυτό παραείναι μικρό για τέτοια συναυλία.

Εγώ ελπίζω να τους δούμε κάτω από έναστρο ουρανό, διότι μόνο έτσι αναδεικνύεται η μαγεία τους. Κανένα από τα τσίγκινα και παλαιομοδίτικα κλειστά μας γήπεδα δεν είναι φτιαγμένο για μεγάλες συναυλίες. Εν έτει 2016, είναι ακατάλληλα ακόμα και για μπάσκετ.

Κρατώ τα δάχτυλά μου σταυρωμένα και περιμένω καλά νέα από τους επίδοξους διοργανωτές. Το ποινικό τους μητρώο δεν είναι ακριβώς καθαρό, οπότε είμαι προετοιμασμένος ακόμα και για τα χειρότερα.

Εάν οι Muse δεν έρθουν καθόλου στην Αθήνα, μολονότι ανακοινώθηκαν εν χορδαίς και οργάνοις, θα πάρω των ομματιών μου και θα φύγω για Πάσχα στα βουνά.

Μακριά από το καυσαέριο, μακριά από το τσιμέντο και μακριά από τη φαιδρά πορτοκαλέα που τείνει να γίνει εθνικό μας φρούτο. Και τώρα που μιλάμε, με το ζόρι κρατιέμαι.

  • SHARE
  • TWEET