Ο Tom Waits στα δικαστήρια για παράσταση τσίρκου

Ο τραγουδοποιός διεκδικεί την «πατρότητα» της νέας παράστασης του διάσημου Γάλλου εκπαιδευτή αλόγων Bartabas

09/10/2016 @ 23:59

Ο Bartabas είναι ένας Γάλλος σταρ του τσίρκου, παραγωγός και εκπαιδευτής αλόγων. Η πιο πρόσφατη παράστασή του με την ομάδα Circus Zingaro φέρει τον τίτλο "On Achève Bien Les Anges" ("Πυροβολούν Αγγέλους, Όχι;") και κατά την διάρκειά της ακούγονται 16 τραγούδια του Tom Waits.

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός όμως ισχυρίζεται ότι ουδέποτε έδωσε την άδειά του για να συμπεριληφθεί η μουσική και η φωνή του στο εν λόγω show και πλέον βρίσκεται στα δικαστήρια με τον εμπνευστή της παράστασης για την υπεράσπιση των πνευματικών του δικαιωμάτων, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Guardian.

Τον περασμένο μήνα, γαλλικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Waits για κατέβασμα της παράστασης στην Γαλλία. Η δεύτερη απόπειρα επιβολής ασφαλιστικών μέτρων στοχεύει στην αναχαίτιση των σχεδίων του Bartabas να παιχτεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον Waits, τα δικά του τραγούδια «αποτελούν την καρδιά και την ψυχή της αφήγησης» της ιστορίας που διαδραματίζεται.

«Απορρίπτω κάθε προσφορά για εμπορική και διαφημιστική εκμετάλλευση και σπανίως συμπράττω ή δανείζω την μουσική μου ή το όνομά μου. Είναι επιλογή μου να ή να μην πληρώνομαι. Και αυτή η αξία έχει παρθεί από μένα και την εκμεταλλεύεται για να την προώθηση της καριέρας και το κέρδος του ο Bartabas, αλλά και για την υπηρέτηση της δικής του πολιτικής και θρησκευτικής ιδεολογίας, που κανένα από τα τραγούδια μου ή εγώ δεν εκφράζουν. Εν συντομία, όλο αυτό παραβιάζει την ακεραιότητα της δουλειάς μου», γράφει στην μήνυσή του ο Waits.

Ο Bartabas υποστηρίζει ότι έγιναν προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον ατζέντη του Waits για να λάβει άδεια χρήσης των τραγουδιών. Επίσης, ισχυρίζεται ότι ο Waits έλαβε ως αντάλλαγμα 400.000 ευρώ.

Ο Waits και η σύζυγος και συνεργάτιδά του, Kathleen Brennan, διεκδικούν 500.000 ευρώ αποζημίωση.

Δείτε εδώ trailer της επίμαχης παράστασης με τραγούδι του Tom Waits να ακούγεται στο background.

  • SHARE
  • TWEET