Nick Cave: «Ο Mark Lanegan ήταν μια πανέμορφη ψυχή»

Ο κορυφαίος καλλιτέχνης αποχαιρέτησε τον τραγουδιστή με μια συγκινητική επιστολή

28/02/2022 @ 13:50

Παίρνοντας τη σκυτάλη από πληθώρα του καλλιτεχνικού κόσμου, ο Nick Cave αποχαιρέτησε με τον δικό του τρόπο τον σπουδαίο Mark Lanegan.

Υπενθυμίζεται πως ο τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή στις 12 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 57 ετών, με τον Cave να τιμάει τη μνήμη του με μια συγκινητική επιστολή, μέσω του blog του, Red Hand Files:

«Οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με του Mark πολλές φορές. Συμμετείχαμε σε μερικές αμφιλεγόμενες δραστηριότητες στα '90s. Τραγούδησε μαζί με εμένα και τον Warren (Ellis) στα "White Light/White Heat" και "Fire And Brimstone" από το soundtrack του "Lawless". Ηχογράφησε την αγαπημένη μου διασκευή σε σύνθεσή μου, μια εκπληκτική εκδοχή του "Brompton Oratory". Αν θυμάμαι καλά, συνεργαστήκαμε και σε δίσκο του Jeffrey Lee Pierce, ενώ συνόδευσε τους Bad Seeds σε περιοδεία το 2013 στην Αυστραλία.

Ανατρέξτε στο διαδίκτυο (σ.σ. μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ) την επί σκηνής απόδοση του Mark στο σημείο "father" που τραγουδάει ο Blixa στο "The Weeping Song" σε αυτή την περιοδεία.

Εγώ, ως frontman, είμαι αρκετά κινητικός στη σκηνή, σχεδόν νευρωτικός, δεν μπορώ να το σταματήσω. Είναι ο τρόπος μου να διαχειριστώ μια φωνή με την οποία ποτέ δεν ένιωσα άνετα.

Παρατηρείστε όμως τον Mark. Ανεβαίνει στη σκηνή, και φυτεύει τον εαυτό του εκεί που είναι το μικρόφωνό του. Μια γροθιά γεμάτη τατουάζ κρατάει γερά την βάση, και η άλλη αναπαύεται πάνω στο μικρόφωνο, αμετακίνητη, μαζική, αρσενική. Όταν έρθει η ώρα να τραγουδήσει, απλώς ανοίγει το στόμα του και απελευθερώνει τα blues, blues γεμάτα εμπειρία που κατακτήθηκαν με κόπο, και αυτή η φωνή, σε διαπερνάει, η ωμή του ενέργεια επί σκηνής είναι επιβλητική.

Σπουδαιότητα, ο Mark ήταν σπουδαίος. Ένας αληθινός τραγουδιστής, ένας εκπληκτικός συγγραφέας και μια πανέμορφη, αξιαγάπητη ψυχή. Αναπαύσου εν ειρήνη Mark».

Yπενθυμίζεται πως το Release Athens θα υποδεχτεί τους Nick Cave & The Bad Seeds την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, στην Πλατεία Νερού.

  • SHARE
  • TWEET