Πέθανε ο ποιητής, ακτιβιστής και manager των MC5, John Sinclair

“They gave him 10 for two / What else can Judge Colombo do / We gotta set him free”

03/04/2024 @ 12:33

Έφυγε εχθές από τη ζωή σε ηλικία 82 ο John Sinclair.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Matt Lee, ως αιτία θανάτου καταγράφεται η καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ νοσηλευόταν στο Detroit Receiving Hospital.

Υπέρμαχος της νομιμοποίησης της μαριχουάνας, ήρωας της αντικουλτούρας, ποιητής και συγγραφέας, ο John Sinclair καταδικάστηκε το 1969 σε δέκα χρόνια φυλάκισης.

Βασική κατηγορία ήταν ότι έδωσε δύο τσιγάρα μαριχουάνας σε μυστικούς αστυνομικούς.

Το διάστημα που είχε προηγηθεί, διετέλεσε manager των MC5 και συνδέθηκε με την ραγδαία άνοδο του συγκροτήματος σε πλαίσιο ριζοσπαστικοποίησης.

Επίσης, ήταν συνιδρυτής του κινήματος White Panther Party, υπέρμαχος των κοινωνικών δικαιωμάτων και πολέμιος του ρατσισμού.

Το 1971, η περίφημη συναυλία προς υποστήριξή του στην Crisler Arena του Ann Arbor, γνωστή ως  John Sinclair Freedom Rally, διήρκεσε 14 ώρες και προσέλκυσε 15 χιλιάδες κόσμου.

Επικεφαλής ήταν οι John Lennon και Yoko Ono, ενώ μεταξύ άλλων εμφανίστηκαν οι Bob Seger και Stevie Wonder. Τρεις ημέρες μετά, ο Sinclair αποφυλακίστηκε, έχοντας παραμείνει έγκλειστος για κάτι λιγότερο από τρία χρόνια.

Στο άλμπουμ "Some Time Ιn New York City" του 1972, John Lennon και Yoko Ono συμπεριέλαβαν το τραγούδι "John Sinclair", με τον χαρακτηριστικό στίχο “they gave him 10 for two / what else can Judge Colombo do / we gotta set him free”.

Η διασκευή του τραγουδιού συμπεριλήφθηκε το 1996 από τους Blind Melon στη συλλογή "Nico", εκθέτοντας το ζήτημα του Sinclair και της αποποινικοποίησης σε μια νεότερη γενιά ακροατών.

Βαθύς γνώστης της jazz και της rhythm and blues μουσικής κληρονομιάς, ο Sinclair είχε πλούσια δισκογραφία, με βασικό περιεχόμενο ποιήματά του, ηχογραφημένα με τη συνοδεία συγκροτήματος.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, παρέμεινε κοινωνικά ενεργός, παλεύοντας για τα πιστεύω του και τις αξίες που υπηρετούσε.

Φεύγει από τη ζωή ακριβώς δύο μήνες μετά τον θάνατο του Wayne Kramer, κιθαρίστα και βασικότερου στελέχους των MC5 μέχρι και τις τελευταίες του μέρες.

  • SHARE
  • TWEET