Arab Strap: «Περισσότερα συγκροτήματα θα έπρεπε να διαλύονται!»

Ο Aidan Moffat μας μίλησε για την επανένωση των Arab Strap και για την επερχόμενη συναυλία τους στην Ελλάδα

Από τους Αντώνη Αντωνιάδη, Παντελή Κουρέλη, 20/10/2022 @ 12:52

Συγκρότημα που μπορεί να μην στιγμάτισε όσο άλλα την εναλλακτική μουσική, αλλά με φανατικούς οπαδούς και χιλιάδες ακροατές σε όλο τον κόσμο, οι Arab Strap είναι από αυτά τα σχήματα που χαίρεσαι που υπάρχουν εκεί έξω και κάνουν τα δικά τους πράγματα, αδιαφορώντας για τις προσδοκίες των ακροατών και τις ορέξεις της μουσικής βιομηχανίας. 

Δημιουργήθηκαν το 1995 από τους Aidan Moffat και Malcolm Middleton, κυκλοφόρησαν έξι δίσκους μέσα σε εννιά χρόνια και το 2006, ξαφνικά, ανακοίνωσαν τη διάλυση τους. Μετά από μια παραγωγική καλλιτεχνικά δεκαετία και για τους δύο, το 2016 ανακοίνωσαν πως θα ξαναπαίξουν live ενώ, πέρυσι, κυκλοφόρησαν ένα νέο άλμπουμ με τίτλο "As Days Get Dark", το οποίο ξεχωρίσαμε ως ένα από τα 30 καλύτερα άλμπουμ του 2021 και το οποίο έφτασε στο #1 των βρετανικών charts. 

Δεκαεπτά χρόνια λοιπόν μετά την τελευταία τους συναυλία στην Αθήνα, στις 30 Οκτωβρίου οι Arab Strap έρχονται στο Gagarin για να παίξουν τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφία τους. Με αφορμή αυτή τους την επίσκεψη, μιλήσαμε με τον Aidan Moffat για τον τελευταίο τους δίσκο, την αξία του να σταματάς πριν έρθει η φθορά, το Brexit, και τα σχέδια τους για το μέλλον. 

Arab Strap

Γεια σου Adam, πώς είσαι;

Είμαι καλά, ευχαριστώ! Εσύ τι κάνεις;

Όλα καλά. Κι εγώ ευχαριστώ. Λοιπόν, είμαι από το rocking.gr και έχω μερικές ερωτήσεις για σένα.

Υποθέτω ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο οπότε, ας ξεκινήσουμε!

Οι Arab Strap επανασυνδέθηκαν το 2016 αλλά το "As Days Get Dark" κυκλοφόρησε το 2021. Πόσο καιρό γράφατε αυτά τα τραγούδια;

Ξεκινήσαμε να γράφουμε το 2017, αμέσως μετά την τελευταία μας συναυλία για εκείνη τη χρονιά. Ήταν ένα φεστιβάλ στην Ισλανδία, Airwaves λέγεται, και ξέραμε ότι δεν είχαμε τίποτα προγραμματισμένο μετά από αυτό. Στον βαθμό που γνωρίζαμε δηλαδή αυτή θα ήταν η τελευταία συναυλία των Arab Strap που θα γινόταν ποτέ. Νομίζω πως δεν είχαμε καθόλου σχέδια για μετά αλλά αποφασίσαμε -θα ήθελα να πω ότι το συζητήσαμε εκείνο το βράδυ στο καμαρίνι μας αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι αλήθεια- πως θέλαμε να συνεχίσουμε να παίζουμε συναυλίες αλλά δεν θα το κάναμε μέχρι να έχουμε ένα νέο δίσκο. Δεν θέλουμε να είμαστε μια από εκείνες τις μπάντες που παίζουν τα παλιά τους άλμπουμ ξανά και ξανά μέχρι να πεθάνουν. Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο και συναρπαστικό για εμάς με την ελπίδα να το ακούσει κι ο κόσμος. Ξεκινήσαμε να γράφουμε στα τέλη του 2017, ίσως και στις αρχές του 2018, ενώ εγώ, παράλληλα, ετοίμαζα έναν δίσκο με τον καλό μου φίλο, RM Hubbert. Ήμασταν σε περιοδεία, ετοίμαζα το άλμπουμ και στο παρασκήνιο δούλευα στα κομμάτια των Adam Strap. Στα τέλη του 2019 μπήκαμε στο στούντιο και μετά φτάσαμε στο 2020 και, φυσικά, έπρεπε να σταματήσουμε (γέλια). Γράψαμε το μεγαλύτερο μέρος του πριν ξεκινήσει η πανδημία. Νομίζω ότι είχαμε τελειώσει περίπου το 70%. Οπότε, συνολικά, ο δίσκος ετοιμάζονταν για περίπου δύο ή τρία χρόνια.

Οπότε, επανενωθήκατε για να παίξετε κάποιες συναυλίες, αλλά τελικά αποφασίσατε να κάνετε νέες συναυλίες μόνο αφού φτιάξετε καινούργια μουσική;

Ναι. Νομίζω ότι αυτό βοήθησε να γίνει το άλμπουμ αυτό που κατέληξε γιατί ξέραμε ότι ετοιμάζουμε κάτι που θέλουμε να παίζουμε ζωντανά, καταλαβαίνεις; Νομίζω ότι το άλμπουμ είναι λίγο πιο ζωντανό από τους περισσότερους παλιούς δίσκους μας, έχει πολύ περισσότερο ρυθμό, είναι πιο δυνατό, και νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο ότι ξέραμε ότι θέλαμε να το παίξουμε ζωντανά.

Δε θέλουμε να είμαστε μια από εκείνες τις μπάντες που παίζουν τα παλιά τους άλμπουμ ξανά και ξανά μέχρι να πεθάνουν

Θες να μας πεις λίγα λόγια για τη διαδικασία ηχογράφησης και πώς σας επηρέασε ο COVID-19;

Δεν επηρέασε τον τρόπο που γράψαμε το άλμπουμ. Το κάναμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε πάντα, αλλά με νέα τεχνολογία. Τη δεκαετία του '90, ο Malcolm μου έδινε μια κασέτα με μια κιθάρα και την έπαιρνα σπίτι και προσπαθούσα να γράψω μερικούς στίχους από πάνω. Τώρα, μου στέλνει κάτι online και δουλεύω τα ντραμς και τα φωνητικά στο σπίτι. Έτσι, το αποτέλεσμα αυτήν τη φορά ήταν πολύ πιο καθαρό και ολοκληρωμένο πριν πάμε στο στούντιο. Πιο παλιά κάναμε πολλά από αυτά στο στούντιο, το οποίο είναι ένας πολύ ακριβός τρόπος εργασίας και δεν θα μπορούσαμε να το αντέξουμε οικονομικά αυτές τις μέρες. Ηχογραφήσαμε με τον Paul Savage, ο οποίος έκανε την παραγωγή του πρώτου μας άλμπουμ και αυτό κάτι ήταν που μας ενθουσίασε, το ότι δηλαδή οι ίδιοι τρεις άνθρωποι που έκαναν το "As Days Get Dark" ήταν ίδιοι που έκαναν και το "The Week Never Starts Round Here". Όπως είπα, το μεγαλύτερο μέρος είχε τελειώσει μέχρι τον Απρίλιο του 2020, όταν όλα άρχισαν να κλείνουν. Οπότε, κάθε φορά που υπήρχε ένα μικρό παράθυρο, πηγαίναμε στο στούντιο και τελειώναμε κάποια δουλειά. Νομίζω ότι σταματήσαμε τον Απρίλιο και μετά νομίζω πως δεν ξαναμπήκαμε μέχρι τον Αύγουστο και ακόμα και τότε ήταν για περίπου 2 εβδομάδες και μετά όλα έκλεισαν ξανά και πάει λέγοντας. Ευτυχώς, είχαμε τελειώσει το πρώτο single νωρίς, οπότε αυτό ήταν καλό. Ήταν έτοιμο να κυκλοφορήσει το 2020 αλλά όταν βγήκε, εμείς ακόμη τελειώναμε το άλμπουμ γιατί δεν υπήρχε χρόνος. 

Πώς ήταν η συνεργασία σας μετά από μια δεκαετία που δουλεύατε μόνοι σας; Χρειάστηκε προσπάθεια ή ήταν κάτι που σας βγήκε φυσικά;

Όχι, ήταν κάτι αρκετά ομαλό. Θέλω να πω, ο Malcolm και εγώ έχουμε καυγάδες καθώς είμαστε και οι δύο πολύ ίδιοι και πολύ πεισματάρηδες, οπότε αυτό οδηγεί σε μερικές έντονες συζητήσεις. Αλλά ως επί το πλείστον, το κλίμα ήταν φιλικό και είχαμε μια εύκολη συμπόρευση μέχρι το τέλος. Νομίζω ότι υπήρξε μια διαφωνία κάπου στα τελειώματα σχετικά με το ποια τραγούδια θα έπρεπε να μπουν στο άλμπουμ. Σε γενικές γραμμές όμως ήταν υπέροχα. Νομίζω ότι ήμασταν απλά ενθουσιασμένοι με αυτό που κάναμε και, ναι, αυτό μας βγήκε φυσικά. Κάνω πολλά πράγματα μόνος μου και, μετά τους Arab Strap, έκανα δίσκους συνεργασίας, π.χ. με τον Bill Wells και τον RM Hubbert, ξέρεις, κάναμε άλμπουμ μαζί. Πλέον δουλεύω καλύτερα με άλλους μουσικούς, απολαμβάνω τη δουλειά και το γράψιμο τραγουδιών με ανθρώπους πολύ περισσότερο απ' ό,τι πριν. Οπότε ήταν 90% κάτι φυσικό, ναι. 

Περισσότερα συγκροτήματα θα έπρεπε να διαλύονται!

Σήμερα, πιστεύεις πως ήταν σωστή η απόφαση να διαλυθείτε το 2006 ή το έχεις μετανιώσει;

Όχι, όχι, νομίζω ότι ήταν μια τέλεια επιλογή! Δεν θα ήμασταν τόσο ευτυχισμένοι σήμερα με το συγκρότημά μας αν δεν το είχαμε κάνει. Νομίζω ότι απλά θα είχαμε χαθεί και θα είχαμε τελειώσει. Δεν θα ξαναπαίζαμε ποτέ. Πρέπει να κάνεις αυτά τα μεγάλα βήματα και να χωρίσεις και να δώσεις ένα τέλος. Δεν νομίζω ότι κανένας από εμάς ήθελε οι Arab Strap να είναι κάτι που θα υπήρχε στο παρασκήνιο ενώ εμείς κάναμε άλλα πράγματα γιατί ο κόσμος θα μιλούσε συνεχώς γι' αυτούς και ό,τι κι αν κάναμε θα ήταν ένα side project. Οπότε, νομίζω ότι αυτό θέλαμε να αποφύγουμε. Ήταν μια καλή απόφαση και δεν ήμουν βέβαιος πως θα γινόταν ποτέ αυτή η επανασύνδεση. Ο Malcolm αστειεύεται ότι ήταν πάντα το σχέδιό μου να επανασυνδεθούμε 10 χρόνια μετά. Αλλά εγώ δεν ήμουν σίγουρος για απολύτως τίποτα. Νομίζω όμως ότι αν δεν είχαμε κάνει αυτήν τη διακοπή δεν θα ήμασταν τώρα εδώ. Οπότε, ήταν μια εξαιρετική απόφαση. Περισσότερα συγκροτήματα θα έπρεπε να διαλύονται!

Ίσως αυτό να ενισχύει τη συνεργασία.

Ναι! Ακριβώς! (γέλια)

Δεν υπάρχουν πολλές μπάντες που επιστρέφουν και κάνουν νέους δίσκους και οι οπαδοί τους εκτιμούν

Πολλοί έγραψαν πως το τελευταίο σας άλμπουμ είναι το καλύτερό σας μέχρι σήμερα ενώ στο rocking.gr βρέθηκε στη λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ του 2021. Περίμενες τόσο θετικές αντιδράσεις από τους κριτικούς και το κοινό;

Δεν τις περίμενα, όχι. Ήλπιζα ότι θα πήγαινε καλά αλλά η ανταπόκριση ήταν ακριβώς αυτή που ελπίζαμε και είναι υπέροχο να ακούμε τον κόσμο να μιλάει έτσι για τον δίσκο, γιατί είναι σίγουρα ένας πιο ολοκληρωμένος δίσκος από τους παλιούς. Έχω συμμετάσχει σε κάθε δίσκο των Arab Strap κι έχω βρεθεί σε κάθε συναυλία των Arab Strap και μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι είμαστε πολύ καλύτεροι τώρα από ό,τι ήμασταν στο παρελθόν (γέλια). Ο κόσμος φαίνεται να το έχει αγκαλιάσει και αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Δεν υπάρχουν πολλές μπάντες που επιστρέφουν και κάνουν νέους δίσκους και οι οπαδοί τους εκτιμούν. Αυτό είναι κάτι υπέροχο να το βλέπεις να συμβαίνει. 

Arab Strap

Το "I don’t give a fuck about the past or glory days gone by" είναι πιθανά ο καλύτερος εναρκτήριος στίχος του 2021. Αποτελεί μια δήλωση από μέρους σας;

Κάπως έτσι. Ο στίχος αφορούσε πολλά πράγματα. Δεν ξεκίνησα να γράφω αυτό το τραγούδι για εμάς ως συγκρότημα. Αναφέρονταν σε παλιές σχέσεις. Αλλά μόλις το έγραψα και μετά το άκουσε ο Malcolm, συνειδητοποιήσαμε κι οι δύο ότι έπρεπε να είναι το πρώτο πράγμα που θα ακουστεί στο άλμπουμ. Είναι ένας καλός τρόπος για να διαμορφώσουμε το κλίμα και να ξεφύγουμε από το παρελθόν. Λέει σε όλους όσους περίμεναν να ακούσουν τους παλιούς Arab Strap, ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε αυτόν τον δίσκο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα πολύ μίζερο μέρος

Το "Fable of the Urban Fox" είναι ένα από τα πιο πολιτικά τραγούδια που έχετε γράψει ποτέ, αφού είναι μια αλληγορία για τους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πες μας λίγα λόγια για αυτό. 

Διάβαζα ένα βιβλίο για αλεπούδες και για το πως έλεγαν ότι αυτές έπρεπε να σκοτωθούν επειδή έρχονταν στην πόλη, και μου έκανε εντύπωση ότι αυτή ήταν ακριβώς η ίδια στάση που έχουν οι εφημερίδες που μισούν τους πρόσφυγες. Υπήρχε δηλαδή ένας παραλληλισμός ανάμεσα στις αλεπούδες και τους μετανάστες. Επικρατεί μια πολύ άσχημη κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτόν τον τομέα και το Brexit ήταν μεγάλο μέρος αυτού. Θέλω να πω, όπως είπε κάποιος κάποτε, δεν θυμάμαι ποιος ήταν, δεν είναι ότι όλοι όσοι ψήφισαν υπέρ του Brexit είναι ρατσιστές, αλλά αναμφίβολα όλοι οι ρατσιστές ψήφισαν υπέρ του Brexit. Το βλέπεις πολύ έντονα αυτήν την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχει αυτή η ιδέα του βρετανικού εξαιρετισμού και της αυτοκρατορίας. Όλοι ασχολούνται με την κηδεία της Βασίλισσας και ο Τύπος έχει τρελαθεί. Λένε για το πώς αποδεικνύεται ότι εξακολουθούμε να είμαστε μια ισχυρή δύναμη στον πλανήτη και ισχυρίζονται ότι 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την κηδεία της Βασίλισσας, κάτι που είναι προφανώς γελοίο. Αυτό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Κυριαρχεί η άποψη πως αυτό που πουλάμε είναι καλύτερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, κάτι που βρίσκω πραγματικά προσβλητικό και θλιβερό, και αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους άλλους πολιτισμούς και τις άλλες χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα πολύ μίζερο μέρος. 

Πάντως, και τα δικά μας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάλυψαν πολύ την κηδεία της Βασίλισσας. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως για να μας αποσπάσουν την προσοχή από άλλα πράγματα.

Είχε κάποια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα; Δεν θα το φανταζόμουν αυτό. Βασικά, δεν θα σκεφτόμουν ότι ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για τέτοια πράγματα. Είναι πολύ παράξενο. 

Ναι, είναι. Στο "Tears on Tour", υπάρχει ένας στίχος που λες για το πως θέλεις να είσαι το αντίθετο ενός κωμικού. Έτσι αισθάνεσαι ως καλλιτέχνης;

Ε, κάπως έτσι αισθάνομαι. Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, της εργασιακής μου ζωής τουλάχιστον, όρθιος στη σκηνή να λέω θλιβερές ιστορίες. Αρχικά, υπήρχε ένας στίχος σε αυτό το τραγούδι που αφαιρέθηκε. Ήταν ένα μικρό κομμάτι spoken word όπου μιλούσα για χαρτομάντηλα που είχαν πάνω τους τις ημερομηνίες της περιοδείας και αν θυμάμαι καλά έλεγε "and I sense that came true". Τον βρήκα κάπως μελό και τον έβγαλα, αλλά τελικά αυτή είναι η δουλειά μου. Να στέκομαι και να λέω θλιβερές και σκοτεινές ιστορίες. Τουλάχιστον αυτόν τον καιρό μπορείς να χορέψεις σε αυτές! Παλιά, δεν μπορούσες να χορέψεις στα τραγούδια μας, αλλά τώρα μπορείς.

Υπάρχει κάτι folk σε εμάς που δεν προέκυψε σκόπιμα

Το 2016 έκανες την ταινία "Where You’re Meant To Be" για τη σκωτσέζικη λαϊκή παράδοση. Αισθάνεσαι ότι υπάρχουν στοιχεία της σκωτσέζικης παράδοσης στη μουσική σας;

Ναι. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει αυτό μέχρι που έκανα την ταινία και όλη την έρευνα για αυτή. Ξεκινήσαμε το 2014 και ήταν η χρονιά του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και ήταν ο δικός μου τρόπος για να μάθω περισσότερα για την ιστορία της Σκωτίας. Σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος για να ασχοληθώ μαζί της ήταν μέσω της μουσικής. Ο κόσμος συχνά μας περιέγραφε ως ένα είδος folk συγκροτήματος και ποτέ δεν το κατάλαβα πραγματικά μέχρι που έκανα την ταινία. Γιατί η folk μουσική έχει να κάνει με τους ανθρώπους της εργατικής τάξης που γράφουν για το περιβάλλον τους και τον κόσμο γύρω τους και αυτό ήταν κάτι για το οποίο δεν ήξερα τίποτα. Οπότε ναι, το καταλαβαίνω τώρα. Υπάρχει κάτι folk σε εμάς που δεν προέκυψε σκόπιμα, δεν ήταν κάτι συνειδητό, αλλά το καταλαβαίνω τώρα.

Έχετε κάποια σχέδια για το μέλλον; Ίσως ένα ακόμη άλμπουμ;

Για την ακρίβεια, έγραφα ένα τραγούδι πριν από μισή ώρα οπότε έχουμε σχέδια για το επόμενο έτος. Νομίζω ότι θα στοχεύσουμε κάποια στιγμή στα τέλη της Άνοιξης - αρχές Καλοκαιριού, νομίζω κάπου εκεί ότι θα πρέπει να βγουν κάποια νέα πράγματα, ναι.

Αυτά είναι καλά νέα!

Ναι, είναι περισσότερο στο στυλ του "The Turning of Our Bones" και του "Compression". Ξέρεις, είναι τραγούδια που ανυπομονούμε να παίξουμε ζωντανά και φαίνεται πως κινούμαστε σε μια πιο ενεργητική κατεύθυνση. Το σχέδιο είναι ότι μια μέρα θα κάνουμε αυτό το πολύ, πολύ ήσυχο, απαλό, ήρεμο άλμπουμ και αυτό θα είναι το αντίο μας. Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό, αλλά μια μέρα θα γίνει σίγουρα.

Έχουμε το καλύτερο συγκρότημα που είχαμε ποτέ

Πολλά έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που παίξατε στην Ελλάδα το 2005. Τι να περιμένουμε από την επερχόμενη συναυλία σας στην Αθήνα;

Το 2005 παίζαμε αρκετά ήσυχα. Νομίζω τώρα παίζουμε λίγο πιο δυνατά. Ο κόσμος μπορεί να χορέψει περισσότερο και η όλη εμπειρία νομίζω είναι λίγο πιο διασκεδαστική. Σίγουρα έχουμε το καλύτερο συγκρότημα που είχαμε ποτέ και είμαστε όλοι καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε, οπότε νομίζω ότι θα είναι μια διαφορετική εμπειρία. Μια πιο διασκεδαστική, θετική και ενεργητική εμπειρία.

Arab Strap

Γενικά, πως είναι να παίζετε τα νέα τραγούδια ζωντανά;

Είναι υπέροχο! Και ξέρεις κάτι; Το κοινό ανταποκρίνεται καλύτερα στα νέα τραγούδια απ’ ό,τι στα παλιά και αυτό είναι συναρπαστικό. Επίσης, υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που έρχονται στις συναυλίες μας, οι οποίοι σίγουρα δεν είχαν πάει σε παλιές συναυλίες των Arab Strap. Οπότε, το να βλέπεις όλο αυτό, είναι συναρπαστικό. Εννοώ το πως τα νέα τραγούδια φαίνεται να κερδίζουν το μεγαλύτερο χειροκρότημα. Ελπίζω τα πράγματα να συνεχίσουν κάπως έτσι.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε!

Ναι, παρακαλώ. Ακόμα και αν είναι απλά για να είστε ευγενικοί (γέλια).

Δεν θα είναι μόνο για να είμαστε ευγενικοί! Σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο του. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Τα λέμε σε μερικές εβδομάδες!

Εγώ σ’ ευχαριστώ πολύ. Θα τα πούμε στην Αθήνα. Γεια χαρά!

  • SHARE
  • TWEET