O δολοφόνος του John Lennon ζητά συγγνώμη 40 χρόνια μετά

Ο Mark Chapman θεωρεί πως του άξιζε η θανατική ποινή

23/09/2020 @ 11:42

Στις 19 Αυγούστου, απορρίφθηκε άλλη μια αίτηση αποφυλάκισης του Mark Chapman, ευρέως γνωστού ως του ανθρώπου που δολοφόνησε τον John Lennon το 1980.

Στην ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη, λίγους μήνες πριν συμπληρωθούν 40 χρόνια από το έγκλημα, ο Chapman δήλωσε μεταμέλεια και απολογήθηκε και στην Yoko Ono:

«Θέλω απλώς να επαναδιατυπώσω πως απολογούμαι για το έγκλημά μου.Δεν έχω δικαιολογία. Ήταν μια πράξη ματαιοδοξίας. Θεωρώ πως είναι το χειρότερο έγκλημα που μπορεί να υποστεί κάποιος πραγματικά αθώος.

Ήταν απίστευτα διάσημος. Δεν τον σκότωσα εξαιτίας του χαρακτήρα του ή εξαιτίας του τύπου ανθρώπου που ήταν. Ήταν οικογενειάρχης. Ήταν ένα είδωλο. Ήταν κάποιος που μιλούσε για πράγματα που τώρα μπορούμε ακόμη να συζητάμε και αυτό είναι σπουδαίο.

Τον δολοφόνησα, για να χρησιμοποιήσω και τις λέξεις σας, επειδή ήταν πολύ πολύ πολύ διάσημος και ο μόνος λόγος ήταν επειδή εγώ αναζητούσα πολλή, πολλή, πολλή, προσωπική δόξα, ήμουν πολύ εγωιστής.

Θέλω να το τονίσω αυτό και να δώσω έμφαση. Ήταν μια εντελώς εγωιστική πράξη, θέλω να της ζητήσω συγγνώμη (σ.σ. της Yoko Ono) για τον πόνο που της προκάλεσα. Το σκέφτομαι όλη την ώρα.

Όταν συνειδητά αποφασίζεις να σκοτώσεις κάποιον, γνωρίζοντας πως είναι λάθος και εγωιστικό, αυτό κατά τη γνώμη μου αξίζει θανατικής ποινής. Αυτές τις μέρες όλοι δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία, και, κάποιοι θα διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά εγώ δεν αξίζω καμία. Αν επιλέξετε να μείνω εδώ μέσα για όλη μου τη ζωή, δεν θα διαμαρτυρηθώ».

Σύμφωνα με το Press Assosiation, η αίτηση του Chapman απορρίφθηκε, λόγω του ότι «θα ήταν ασύμβατη με την ευημερία της κοινωνίας».

Ο Chapman, που ήταν 25 χρονών όταν πυροβόλησε μπροστά στα μάτια της Ono τον Lennon τον Δεκέμβριο του 1980, έξω από το διαμέρισμα τους στο Manhattan, είναι πλέον παντρεμένος, με τη σύζυγό του να διαμένει κοντά στο κέντρο όπου κρατείται. Δικαιούται να υποβάλλει εκ νέου αίτηση αποφυλάκισης σε δύο χρόνια.

  • SHARE
  • TWEET