Ο Paul McCartney διεκδικεί τα δικαιώματα των Beatles

Ο κατάλογος Lennon-McCartney είχε αγοραστεί το 1985 από τον Michael Jackson

21/03/2016 @ 09:40

Ο σερ Paul McCartney έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία επανάκτησης των δικαιωμάτων του δισκογραφικού καταλόγου των Beatles, τρεις ολόκληρες δεκαετίες μετά την πώλησή τους στον Michael Jackson.

Όπως εξηγεί το Billboard, η Πράξη Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας του 1976 στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπει στους συνθέτες και τραγουδοποιούς να διεκδικήσουν το μερίδιο του εκδότη από τα τραγούδια τους.

Για τα τραγούδια που έχουν γραφτεί πριν το 1978, οι καλλιτέχνες μπορούν να τα «ζητήσουν πίσω» μετά από 56 χρόνια. Ο κατάλογος Lennon-McCartney θα ενταχθεί σε αυτήν την κατηγορία από τις αρχές του 2018.

«Για να διεκδικήσει εκ νέου την κυριότητα ενός τραγουδιού ένας τραγουδοποιός», σημειώνει το Billboard, «πρέπει να υποβάλλει την σχετική αίτηση στην Διεύθυνση Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, για την περάτωση της έκδοσης οπουδήποτε από 2 μέχρι 10 έτη πριν από την παρέλευση των 56 χρόνων, προκειμένου να αποκτήσει την κυριότητα του εν λόγω τραγουδιού σε εύθετο χρόνο».

Ο McCartney κατέθεσε αίτηση τερματισμού για 32 τραγούδια με υπογραφή Lennon- McCartney στις 15 Δεκεμβρίου, 2015. Είναι δυνατόν όμως να ανακτήσει μόνο το μισό από τα τραγούδια του και μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού το 2009 η Yoko Ono υπέγραψε συμφωνία με την Sony/ATV, παραχωρώντας στην εταιρεία την κυριότητα το άλλο μισό της κυριότητας που ανήκε στον John Lennon. Η ισχύς του συμβολαίου φτάνει τα 70 χρόνια μετά τον θάνατο του McCartney!

Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι ποτέ ξανά μέχρι τώρα το Σκαθάρι δεν είχε στην διάθεσή του την κυριότητα των τραγουδιών του!

Το 1985, ο Michael Jackson αγόρασε την ATV Music μετά από μια συζήτηση που είχαν με τον McCartney για την αξία των μουσικών εκδόσεων. Ο McCartney θεώρησε την εξαγορά από τον Jackson ως προδοσία της φιλίας τους, καθώς γνώριζε την επιθυμία του McCartney για την απόκτηση του καταλόγου με τα δικά του τραγούδια.

Μια δεκαετία αργότερα, ο Jackson συμφώνησε σε συγχώνευση της ATV με τη Sony, εγκαταλείποντας το μισό του stack στην πορεία.

Η Sony εξαγόρασε το εναπομείναν 50% της περιουσίας του Τζάκσον νωρίτερα αυτό το μήνα.

  • SHARE
  • TWEET