2021: Το έτος θανάτου του επί πληρωμή μουσικού download!

Έρευνες προβλέπουν το χρονικό ενός αναπόφευκτου «φόνου»

08/01/2016 @ 10:05

Ποιος «κατεβάζει» μουσική πλέον;

Από το 2021, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα είναι «Κανείς!». Τουλάχιστον όσον αφορά το επί πληρωμή download.

Τον χρόνο που μας πέρασε, τα χρεωστικά download τραγουδιών έπεσαν άλλο ένα 12,5% σε σχέση με πρόπερσι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Nielsen Soundscan. Σε αυτά τα δύο τελευταία έτη και μόνο, η πτώση που σημειώθηκε άγγιξε το 23,4%, με το επί πληρωμή μουσικό download από πηγές όπως τα iTunes και Amazon να πέφτει κάτω από το εκατομμύριο σε κέρδη για πρώτη φορά από το 2007.

Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, ο κόσμος της μουσικής θα γίνει μάρτυρας μεγαλύτερης κατρακύλας μέσα στο 2016, με το ποσοστό της μείωσης να φτάνει το 18% σύμφωνα με συγκρατημένες εκτιμήσεις. Η μείωση της χρήσης θα αυξηθεί δραματικά στα επόμενα έτη και το τέλος αυτού του τρόπου απόκτησης μουσικής αναμένεται κοντά στο 2021.

Αν αναρωτιέστε για τις αιτίες αυτής της πορείας, δεν είναι και τόσο μυστηριώδεις: πέρυσι, ο όγκος μουσικού streaming διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 317,2 δις stream μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, χάριν σε πλατφόρμες όπως το Spotify, το YouTube και η Apple Music. Αυτός είναι και ο βασικός «δολοφόνος» του επί πληρωμή μουσικού download, με την Apple να επιταχύνει τη «σφαγή» με τις επιθετικές κινήσεις μάρκετινγκ που σπρώχνουν το κοινό στους λογαριασμούς streaming της.


ΠΗΓΗ: Nielsen (2005-2015), Digital Music News projections (2016-2021)

  • SHARE
  • TWEET