Buzz Osborne: «Oι αναμνήσεις από τον Cobain καταστράφηκαν με το τραγικό τέλος»

Η διασημότερη ίσως αφάνα της μουσικής σε μια χειμαρρώδη συζήτηση που εμπλέκει το Ροντέο, τον Cobain, την ηρωίνη, τους Tool, τα σκυλιά τεριέ και τη Judy Garland

Από τον Παντελή Κουρέλη, 24/05/2023 @ 22:22

Οι γιγάντιοι σε πρωτοπορία Melvins μπορεί να έχουν παραμείνει μεταξύ underground και mainstream εμπορικά, αποτελούν όμως μια από τις πιο εμβληματικές και επιδραστικές μπάντες της από ‘κει πλευράς του Ατλαντικού. Πάνω στα 40 τους χρόνια, θα περάσουν για δεύτερη φορά στην καριέρα τους από την Αθήνα για να πράξουν τα δέοντα.

Οι Melvins στην καριέρα τους έχουν παίξει από sludge και grunge μέχρι drone και stoner. Έχουν βγάλει δίσκους που κυμαίνονται από «δεν ακούγεται» μέχρι αριστουργήματα - με την πλειοψηφία να γέρνει προς τη δεύτερη κατηγορία, πάντως. Οι δε λίστα με τις συνεργασίες τους, περιλαμβάνει αρκετές σελίδες! Με σταθερά μέλη τον Buzz Osborne και τον Dale Crover, έχουν περάσει από διάφορες ενσαρκώσεις. Πότε με δύο drummers ταυτόχρονα, πότε με διάφορους μπασίστες, πότε ως Melvins Lite, πότε μαζί με τους Big Business, η εξέλιξη είναι αέναη και δεν μπορούν να κάτσουν ποτέ στ’ αυγά τους.

Η δισκογραφία τους είναι χαοτική και έχουν υπάρξει πρωτοπόροι σε παραπάνω από ένα είδος μουσικής. Μπάντες όπως Nirvana, Soundgarden, Tool και Mudhoney τους εντάσσουν στις επιρροές τους. Εν όψει της, πολυαναμενόμενης από μέρους μας, καλοκαιρινής τους συναυλίας, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη τους, τον κιθαρίστα και συμπαθέστατο τύπο Buzz Osborne και σας παρουσιάζουμε την, ενδιαφέρουσα πιστεύουμε, συνομιλία μας.

Buzz Osborne

Γεια χαρά Buzz! Είμαι ο Παντελής, σε καλώ εκ μέρους του rocking.gr και σε ευχαριστώ που μας δίνεις την ευκαιρία για αυτήν τη συνομιλία.

Εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Ανυπομονούμε να έρθουμε εκεί.

Πού σε πετυχαίνω; Είσαι καλά;

Είμαι στο σπίτι μου αυτή τη στιγμή, στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια. Ξέρεις, βρέχει εδώ στο Λος Άντζελες σήμερα και όχι, κανείς δε θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος με αυτό. Δηλαδή, μερικοί άνθρωποι είναι, αλλά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Έχουμε πολλές βροχές στην Καλιφόρνια φέτος, οπότε όλοι έχουν αρρωστήσει τουλάχιστον μια φορά από αυτό.

Σε νιώθω. Ποια είναι λοιπόν τα συναισθήματά σας και τα σχέδιά σας για την 40η επετειακή περιοδεία που έχετε προγραμματίσει με τους Melvins;

Λοιπόν, έχουμε προγραμματίσει μια μεγάλη περιοδεία. Θα ξεκινήσουμε από το δυτικό άκρο των ΗΠΑ, όπου για αρχή θα παίξουμε με τους επανασυνδεδεμένους Mr. Bungle. Νομίζω ότι είναι η heavy metal έκδοσή τους, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Θα κάνουμε συναυλίες σε Ramona, Los Angeles, Las Vegas, Denver, Salt Lake City, Portland και από δύο σε Seattle και Oakland. Μετά πετάμε μόνοι μας στην Ευρώπη και θα κάνουμε μια σχεδόν πλήρη ευρωπαϊκή περιοδεία. Αφού επιστρέψουμε σπίτι, θα κάνουμε και μια περιοδεία στις ΗΠΑ που δεν έχουμε ανακοινώσει ακόμα, με ένα συγκρότημα που δεν μπορώ να σου ανακοινώσω ακόμα. Θα είναι πολύ ωραίο, να ξέρεις.

Ωραία, μας κρατάς σε αγωνία! Πιστεύεις ότι η περιοδεία για τα 40 χρόνια είναι κάτι σαν μια αναδρομή της καριέρας σας;

Θα ήταν δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, αν σκεφτεί κανείς πόσους δίσκους έχουμε. Θα έπρεπε να ήταν μια συναυλία διάρκειας 5 ωρών. Φαντάσου, πριν από κάποια χρόνια κάναμε ένα show στο San Francisco, όπου παίξαμε ένα τραγούδι από κάθε έναν από τους δίσκους μας και ήταν ήδη too much. Κράτησε πάρα πολύ. Τόσο πολύ που ξέρεις, δεν μπορείς να το κάνεις να «δουλέψει».

Πόσο καιρό γνωρίζεσαι με τον Dale; Πώς έγινε η γνωριμίας σας και ποιο είναι το μυστικό για να συνεννοείστε και να παίξετε μαζί για 40 χρόνια;

Πρώτα τον είδα να παίζει σε μια μπάντα διασκευών heavy metal, γύρω στο 1983. Όταν τον είδα, συνειδητοποίησα ότι αυτός ο τύπος είναι πάρα πολύ καλός παίκτης. Τότε ήταν κάπου στα 16. Την επόμενη χρονιά εμείς ψάχναμε νέο ντράμερ, τον καλέσαμε να παίξει μαζί μας και από τότε αυτός κι εγώ είμαστε τα μόνα σταθερά μέλη των Melvins. Νομίζω ότι το κλειδί είναι ότι είμαστε κι οι δύο εύκολοι στη συνύπαρξη και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό το πράγμα που έχουμε δεν είναι κοινό και είναι καλό να το διατηρήσουμε και να το συνεχίσουμε. Αυτό είναι όλο. Επίσης, πρέπει να είσαι ρεαλιστής και να μην είσαι πεινασμένος για κάποιου είδους ανόητη εξουσία για να κάνεις αυτό το είδος δουλειάς, καταλαβαίνεις;

Με τον Dale είμαστε κι οι δύο εύκολοι στη συνύπαρξη και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό το πράγμα που έχουμε δεν είναι κοινό και είναι καλό να το διατηρήσουμε

Απολύτως. Από τις διάφορες ενσαρκώσεις των Melvins, ποια προτιμάς; Την παρούσα, αυτή με τους δύο ντράμερ ή έχουμε κάποιον άλλον νικητή;

Έχουμε και τους Melvins Lite, όπου είμαστε ο Dale, εγώ και ο Trevor Dunn που παίζει ακουστικό μπάσο και κοντραμπάσο. Με αυτή τη σύνθεση κάναμε τον δίσκο "Freak Puke", ήταν υπέροχος. Να σου πω την αλήθεια, νομίζω ότι υπάρχει χώρος για όλους αυτούς τους πειραματισμούς. Η φάση με τους δύο ντράμερ είχε πολλή πλακα, θα το ξαναέκανα (σ.σ. έτσι είχαν έρθει την προηγούμενη - και πρώτη! - φορά). Μου αρέσει πολύ να παίζω με τον Steven (σ.σ. Steven Shane McDonald, ο τωρινός τους μπασίστας) και νομίζω ότι είναι πολύ καλός. Είναι σπουδαίος μπασίστας, ίσως ο καλύτερος τεχνικός μπασίστας που είχαμε ποτέ, είναι υπέροχος. Οπότε πραγματικά, θα έλεγα ότι αυτή η σύνθεση που έχουμε τώρα είναι σούπερ ικανοποιητική.

Εκτός από διαφορετικές ενσαρκώσεις, έχουμε δει από τους Melvins και πολλά διαφορετικά στυλ μουσικής. Πώς αλλάζει η προσέγγισή σας στον ήχο σας ως συγκρότημα από δίσκο σε δίσκο; Πώς αποφασίζετε τι θα παίξετε κάθε φορά;

Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Έχουμε έναν δίσκο που θα κυκλοφορήσει σύντομα, σε περιορισμένη έκδοση, θα έχει αποκλειστικά διασκευές των Throbbing Gristle.

Νομίζω ότι έχετε αποτίνει και στο παρελθόν φόρο τιμής στους Throbbing Gristle, σωστά;

Ναι, είχαμε διασκευάσει τραγούδια των Throbbing Gristle, αλλά τώρα έχουμε κάνει ένα ολόκληρο άλμπουμ. Ακόμα, θα βγάλουμε κάποιο υλικό, έναν δίσκο δηλαδή, με μια μπάντα που λέγεται Helms Alee. Έχουμε κάνει και κάποια άλλα, παράξενα πράγματα, που ο κόσμος δεν ξέρει ακόμα. Επίσης, εργαζόμαστε πάνω σε ένα νέο άλμπουμ ως Melvins. Δεν μπορώ να σου απαντήσω εύκολα σε αυτή την ερώτηση, το να καταλάβεις από τι θα κάνεις είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πολλές φορές, δίσκοι που κάναμε και θεωρούνται κλασικοί τώρα, όπως το "Houdini" ή το "Stoner Witch", στην εποχή που βγήκαν λάμβαναν κριτικές από τις οποίες φαινόταν ότι δεν τύγχαναν ακριβώς και τόσο καλής υποδοχής (σ.σ. γελάει).

Ήταν μπροστά από την εποχή τους.

Πάντα! Έτσι είναι όμως. Αυτό που κάνουμε είναι να βγάζουμε απλώς τον δίσκο που θέλουμε να μην ανησυχούμε για τις κριτικές, θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο και προχωράμε. Έχουμε βγάλει αρκετούς δίσκους που έτυχαν εχθρικής υποδοχής, αλλά εγώ ήμουν πραγματικά πολύ, πολύ ευχαριστημένος μαζί τους. Κάθε φορά οι άνθρωποι τότε μου έλεγαν ότι δεν τους αρέσει, αλλά τώρα μου λένε «ξέρεις, είναι σπουδαίος δίσκος» - μα το ήξερα από την αρχή!

Buzz Osborne

Ποιοι είναι οι επόμενοι καλλιτεχνικοί σας στόχοι; Τι σχέδια έχετε και ποιες προκλήσεις σας απασχολούν;

Θέλω να κάνω κάποια ακουστικά πράγματα. Έχω κάνει ήδη έναν ακουστικό δίσκο, λέγεται "Gift Of Sacrifice" και βγήκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είχα σκοπό να κάνω και μια γιγάντια ευρωπαϊκή και αμερικανική περιοδεία, ομως όλα ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας. Ελπίζω να μπορέσω να το κανονίσω ξανά, ίσως ακόμα και του χρόνου.

Ένιωσες ότι έγινες πιο δημιουργικός κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πραγματικά, όχι. Η περίοδος της πανδημίας ήταν ένας μεγάλος πονοκέφαλος και δεν μου άρεσε καθόλου. Είχα την αίσθηση ότι οι άνθρωποι αντιδρούσαν υπερβολικά και εκ των υστέρων πιστεύω ότι τελικά μπορεί και να ήταν εντελώς χάσιμο χρόνου. Ευτυχώς, κάναμε πολλές νέες ηχογραφήσεις και διαδικτυακές συναυλίες. Κάναμε επίσης έναν τετραπλό ακουστικό δίσκο (σ.σ. το "Five Legged Dog") στον οποίο ανασκευάσαμε πολλά από τα παλιά μας τραγούδια και με ικανοποίησε πολύ.

Δεν φοβόμαστε να δοκιμάσουμε νέα πράγματα γιατί δε μας απασχολεί και πάρα πολύ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν ακούνε τους δίσκους μας

Ήταν πολύ ωραίο που κάνατε βουτιά στον δικό σας κατάλογο και τον ξαναδημιουργήσατε, ναι.

Τέσσερα CDs, 36 τραγούδια, δυόμιση ώρες μουσικής. Άραγε το έχει ξανακάνει κανείς αυτό; Σίγουρα όχι κάποιος που να ξέρω! Περάσαμε υπέροχα κάνοντάς το. Ανυπομονώ λοιπόν να κάνω κάποια επιπλέον ακουστική δουλειά και για μετά, δεν έχω κανένα σχέδιο. Έχουμε ένα νέο άλμπουμ που πλησιάζουμε να τελειώσουμε, οπότε θα επικεντρωθώ εκεί.

Πώς θα ακούγεται;

Δεν πρόκειται να σου πω (σ.σ. γελάμε και οι δύο)! Το τελευταίο μας μέχρι στιγμής είναι το "Bad Moon Rising", νομίζω ότι έχει βγει πολύ καλό και ανυπομονούμε να παίξουμε αρκετό υλικό από αυτό στην περιοδεία.

Πώς βρίσκεις την έμπνευση μετά από τόσα χρόνια και όλα αυτά τα άλμπουμ; Πώς καταφέρνεις μένεις μοναδικός;

Δεν φοβόμαστε να δοκιμάσουμε νέα πράγματα. Έχουμε πολλά albums εκεί έξω που οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν ακούνε κι αυτό είναι ατυχές, αλλά δε μας απασχολεί και πάρα πολύ.

Είστε και λίγο δύσκολοι για να ακολουθεί κάποιος όλα όσα βγάζετε!

Ναι, είναι τραγικό για τους οπαδούς, δεν είναι (σ.σ. γελάμε και οι δύο); Ξέρεις, έχουμε πάρα πολύ υλικό και δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά.

Δεν προσπαθώ να σε κολακεύσω, αλλά έχεις μεγάλη επιρροή σε αρκετά συγκροτήματα. Αναρωτιέμαι ποιες ήταν οι επιρροές που έκαναν εσένα να αποφασίσεις να γίνεις μουσικός.

Οι Who είναι πιθανότατα η αγαπημένη μου μπάντα. Λατρεύω τους Stooges και τον David Bowie. Μου αρέσουν οι MC5 και οι The Fugs. Έχω και κλασικά punk ακούσματα όπως Sex Pistols, Damned και Clash, τα οποία μου αρέσουν και εξακολουθώ να τα ακούω όλα ακόμα και σήμερα. Επίσης, έχω και κάποια hardcore ακούσματα όπως T.S.O.L. και Black Flag.

Βρίσκεις ακόμα ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και συγκροτήματα στη σημερινή εποχή;

Μου αρέσει πολύ αυτό το νέο συγκρότημα που ονομάζεται Taipei Houston, αλλά και οι Helms Alee. Επίσης, μια νέα μπάντα της Ipecac, οι The Bobby Lees, είναι πολύ καλοί.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση των Fantômas;

Δεν συμβαίνει τίποτα γύρω από τους Fantômas και δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα συμβεί πάλι κάτι γύρω από αυτούς στο μέλλον. Δεν ξέρω τι θα χρειαζόταν για να μπορέσουμε να τους κάνουμε να λειτουργήσουν ξανά και αμφιβάλλω αν θα λειτουργήσουν ποτέ ξανά. Ατυχές μεν, αλλά έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Σκεφτόμουν ότι για να κάνετε περιοδεία με τους Mr. Bungle, ο Mike είναι εντάξει τώρα.

Θα δούμε.

Έχεις κάνει πολλές διασκευές σε τεράστια ποικιλία τραγουδιών. Πώς επιλέγεις και αποφασίζεις ποιο τραγούδι θα διασκευάσεις και να βάλεις σε δίσκο;

Λοιπόν, ο τελευταίος μας δίσκος δεν είχε διασκευές και ο καινούργιος μας δεν έχει ακόμα. Τραγούδια που μου αρέσουν, όπως το "I Fuck Around" των Beach Boys (σ.σ. το "I Get Around" εννοεί προφανώς!), το "Sway" των Rolling Stones, το "Halo Of Flies" του Alice Cooper, δε χάνω την ευκαιρία να τα διασκευάσω. Δεν ξέρω, απλά πρέπει ένα τραγούδι να μου μιλήσει για οποιονδήποτε λόγο για να το διασκευάσω. Έχουμε κάνει και ολόκληρο δίσκο με διασκευές, λέγεται "Everybody Loves Sausages" και έχει μέσα πολλά από τα συγκροτήματα από τα οποία επηρεαστήκαμε όπως The Fugs, Roxy Music και The Jam. Ξέρεις, πράγματα που ίσως οι άνθρωποι δεν μπορούν να σκεφτούνε ότι αποτελούν μεγάλες μας επιρροές.

Αν ο Dio δεν είχε σώσει τους Black Sabbath, μάλλον θα είχαν τελειώσει ως συγκρότημα

Η αλήθεια είναι ότι δε σας είχα για να σας έχουν επηρεάσει οι Roxy Music.

Αυτό το τραγούδι συγκεκριμένα, το "In Every Dream Home A Heartache", είναι ένα καταπληκτικό, υπέροχο τραγούδι. Είναι λίγο περίεργο, ακούγεται σαν τον Bowie της "Station To Station" περιόδου σε κάποιο βαθμό, αλλά πιο περίεργο. Απλώς δεν νομίζω ότι δεν ακούω ποτέ ανθρώπους να αναφέρουν τους Roxy Music. Όλοι λένε «Black Sabbath, Black Sabbath, Black Sabbath", είναι πάντα το ίδιο. Μου αρέσουν πολύ οι Sabbath, αλλά ειλικρινά, αν σήμερα ακούσω Sabbath, μάλλον θα επέλεγα κάτι από την εποχή του Dio.

Διαφορετική, αλλά και πάλι υπέροχη.

Ναι, μου αρέσουν πολύ και το "Heaven And Hell" και το "Mob Rules", αλλά και ο ζωντανός δίσκος που είχαν βγάλει τότε, το "Live Evil". Είναι φανταστικό, ο Dio τραγουδάει εκπληκτικά όλο το πρωτότυπο υλικό των Black Sabbath.Είναι πάρα πολύ καλό. Η έκδοση του τραγουδιού "Black Sabbath" από εκεί είναι πραγματικά φοβερή. Ξέρεις, πιστεύω ότι ο Dio έσωσε τους Black Sabbath.

Η αλήθεια είναι ότι τα δύο τελευταία με Ozzy δεν ήταν τόσο καλά και μετά ήρθε ο Dio και έβγαλαν δύο υπέροχους δίσκους.

Εξαιρετικοί δίσκοι και το "Mob Rules" και το "Heaven And Hell", είναι πραγματικά πολύ καλά. Εμένα μου αρέσει ακόμη και ο δίσκος με τον Ian Gillan, το "Born Again".

Να σου πω, κι εμένα...

Είναι μερικά καλά τραγούδια. Πάντως, αν δεν τους είχε σώσει ο Dio, πιστεύω ότι απλά θα είχαν τελειώσει ως συγκρότημα.

Εμένα μου αρέσουν και οι δίσκοι με τον Tony Martin...

Δεν έχω ακούσει ποτέ γι’ αυτούς.

Νομίζω ότι θα τους ξανατυπώσουν τώρα, γιατί έχουν εξαντληθεί εδώ και χρόνια. Έκαναν δύο σπουδαίους δίσκους, το "Headless Cross" και το "Tyr".

Δεν τους έχω ακούσει. Οι αρχικοί Black Sabbath είναι υπέροχοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Μου αρέσει και η εποχή του Dio, όπως σου είπα, αλλά το καλύτερο τραγούδι τους είναι το τραγούδι "Black Sabbath".

Καθόρισε ένα είδος. Πρώτο κομμάτι στον πρώτο δίσκο.

Ναι, ακριβώς. Έκαναν πολλά υπέροχα τραγούδια, αλλά ποτέ δεν έκαναν ένα τραγούδι σαν αυτό το πρώτο τραγούδι. Πέτυχαν διάνα με την πρώτη, τα κατάφεραν πραγματικά. Έχει πολύ δυναμική και πραγματικά τρομακτικό ήχος και ατμόσφαιρα, είναι φανταστικό. Γι’ αυτό αγαπώ τους Sabbath, για πράγματα όπως η δυναμική και η μουσικότητά τους. Ήταν τρομερό συγκρότημα. Το "Black Sabbath" είναι το benchmark τους, σημείο αναφοράς, απλά απίστευτο.

Buzz Osborne

Προτιμάς το "Live Evil" των Black Sabbath ή του Miles Davis;

Μου αρέσει πολύ ο Μάιλς Ντέιβις. Νομίζω ότι ο Miles Davis δεν είναι τόσο κακός (σ.σ. είπε "evil", προφανώς) όσο οι Black Sabbath. Ο Miles Davis είναι πολύ πιο κακός. Είναι πραγματικά κακός. Αν και το "Dark Magus" είναι μάλλον το αγαπημένο μου live άλμπουμ του Miles. Πολύ περίεργος δίσκος. Μου αρέσουν πολύ όλοι οι ηλεκτρικοί δίσκοι του Miles Davis, είναι όλοι καλοί.

Τεράστιος καλλιτέχνης.

Νομίζω ότι είναι μακριά από αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι και δεν είναι εύκολο να τον εμπεδώσουν. Όλα όσα έκανε με την ηλεκτρική μπάντα είναι φανταστικά. Πάρε το "On The Corner", έχει μέσα τρελά πράγματα. Ή, το "Bitches Brew", προφανώς.

Είναι punk rock με τρομπέτες!

Και χωρίς φωνητικά! Είναι ένας evil motherfucker, δεν υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό. Και είναι τύπος που μου αρέσει, τον αγαπώ. Νομίζω ότι είναι ένας από τους αγαπημένους μου μουσικούς.

Επιλέξτε τα 4 καλύτερα τραγούδια από οποιοδήποτε album και θα έχετε ένα EP καλύτερο από το ίδιο το album

Η διασκευή σας στο "Spoonman" ήταν καταπληκτική. Το κάνετε για το αφιέρωμα του Chris ή ήταν παλιότερο;

Μόνο για το αφιέρωμα του Chris. Ξέραμε ότι κανείς άλλος δεν θα έκανε αυτό το τραγούδι και γι' αυτό όταν σχεδιαζόταν η συναυλία, είπαμε να το κάνουμε εμείς. Δεν πέρασε πολύς καιρός και ο Matt Cameron πέρασε από τα μέρη μας, οπότε τον φέραμε στο στούντιό μας και ηχογραφήσαμε αυτή την έκδοση μαζί του. Το ανανεώσαμε λίγο, το έκανα με έναν τρόπο που ήταν περισσότερο κοντά στο πώς θα το είχα κάνει εγώ. Αλλά, με τον τρόπο που θα είχα κάνει εγώ, πιθανότατα δε θα είχε γίνει hit! Νομίζω πάντως ότι βγήκε πολύ ωραίο.

Η δημοφιλέστερη μορφή κυκλοφορίας της μουσικής είναι το album. Ανά τα χρόνια, σας έχουμε δει να κυκλοφορείτε EPs, splits, κ.λπ. Ποια χρησιμότητα βρίσκετε σε καθεμία από αυτές τις μορφές;

Προτιμώ τα EPs, αλλά τα EPs δυστυχώς δεν πουλάνε και δεν ξέρω το γιατί. Νομίζω ότι είναι καλύτερα γιατί δεν χρειάζεται να έχεις πάρα πολλά τραγούδια έτοιμα, είναι πιο απλό και πιο εύκολο να τα βγάλεις. Μπορείς να πάρεις οποιοδήποτε album οποιουδήποτε συγκροτήματος και να φτιάξεις ένα πολύ καλύτερο EP από αυτό.

Ενδιαφέρουσα σκέψη!

Θα μπορούσα να πάρω το "White Album" των Beatles, που είναι διπλό, και να το μετατρέψω σε ένα πραγματικά πολύ καλό μονό album. Ή το "Zen Arcade" των Husker Du, θα μπορούσα επίσης να το κάνω ένα πολύ καλό μονό album. Ακόμα και από το "II" των Led Zeppelin, θα μπορούσατε να κάνετε ένα απίστευτο EP τεσσάρων κομματιών, ξεκινώντας με το "Whole Lotta Love". Θα ήταν απίστευτο. Πάρτε ένα album, βάλτε 4 τραγούδια σε αυτό και θα έχετε ένα τρελά καλό EP. Φυσικά μπορεί να γίνει και με τα δικά μας albums. Πάρε τα 4 καλύτερα τραγούδια, βάλτα σε ένα EP και θα είναι καλύτερο.

Στις μέρες μας η μουσική έχει γίνει ψηφιακή. Είσαι άνετος με την ευκολία του ψηφιακού περιεχομένου να φτάσει σε οποιοδήποτε μέρος ή είσαι δεσμευμένος μετο φυσικό format;

Προσωπικά η μορφή που μου αρέσει περισσότερο είναι το CD, αυτή είναι η αγαπημένη μου. Εξακολουθούμε να κάνουμε βινύλια γιατί υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων που τα θέλουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν με νοιάζει ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ακούνε τη μουσική μου. Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι η ίδια η μουσική, όχι το πώς την ακούει κάποιος. Δεν έχω να κάνω κάποια πολιτική δήλωση του τύπου «δεν θα κάνω CDs», νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τρελό. Για εμένα, το CD είναι το καλύτερο. Υπάρχουν άνθρωποι που θα υποστηρίξουν ότι το βινύλιο είναι καλύτερο, εγώ δεν μπορώ να το ακούσω. Το βινύλιο είναι μια χαρά, αν θέλετε να ακούσετε βινύλιο. Εγώ δεν το κάνω. Αν με ρωτήσουν τι πιστεύω, δε νομίζω ότι το βινύλιο ακούγεται τόσο καλό όσο το CD.

Το CD είναι και πιο εύκολο στη χρήση.

Πολύ πιο εύκολο. Εάν έχεις ένα καλό στερεοφωνικό στο σπίτι σου και ένα πολύ καλό πικάπ, το βινύλιο μάλλον ακούγεται εντάξει, αλλά όταν συγκρίνω τα άλμπουμ μας σε βινύλιο και CD, δεν υπάρχει σύγκριση. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ακούν μουσική σε σκατένια στερεοφωνικά ηχεία ή σε ηχεία υπολογιστή, οπότε έχει και μεγάλη σημασία η πηγή. Ακούω ψηφιακά πράγματα με για την ευκολία. Όταν ταξιδεύω με το αυτοκίνητο, όπως όταν είμαστε σε περιοδεία, είναι υπέροχο να μπορώ να φτιάξω μια λίστα αναπαραγωγής 12 ωρών.

Για να πούμε την αλήθεια, είναι πολύ πιο εύκολο να ακούς ψηφιακά πράγματα.

Ναι, είναι πιο εύκολο. Δεν ακούγονται το ίδιο καλά, αλλά δε με πειράζει. Έτσι κι αλλιώς, τα συγκροτήματα δεν πληρώνονται σήμερα και δεν πληρωνόντουσαν και παλιότερα, δεν έχει αλλάξει τίποτα για τα συγκροτήματα. Αυτοί που βγάζουν λιγότερα χρήματα σήμερα είναι οι δισκογραφικές εταιρείες, όχι τα συγκροτήματα. Με ρωτάνε πώς τα καταφέρνω τώρα που τα συγκροτήματα δε βγάζουν χρήματα από τη δισκογραφία και τους απαντώ ότι οι δισκογραφικές ποτέ δεν πλήρωναν τα συγκροτήματα.

Η χρήση ηρωίνης δεν είναι ακριβώς κίνηση καριέρας

Τόσο με τους Melvins όσο και μόνος σου, έχεις συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως Lustmord, Jello Biafra, Big Business, Tool, Red Kross και η λίστα συνεχίζεται. Με ποιον ένιωσες ότι ταίριαξες καλύτερα;

Πραγματικά, δεν ξέρω, υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι για κάθε συνεργασία. Μουσικά πέρασα καλύτερα μάλλον με τους Big Business, αλλά και τώρα που κάναμε τη δουλειά με τους Helms Alee, πέρασα επίσης πολύ καλά και νιώθω ότι έχει βγει ωραίο αποτέλεσμα, λειτούργησε πολύ καλά η συνεργασία μας. Με τον Jello ήταν λίγο δύσκολο, αλλά ο Jello γενικά είναι κάπως δύσκολος. Κάναμε 2 albums όμως, αν και δεν ξέρω αν θα κάνουμε κάποιο άλλο στο μέλλον. Τα δύο που κάναμε ήταν καλά.

Με ποιον θα ήθελες να δουλέψεις πάλι;

Θα ήθελα πολύ να κάνω πάλι κάτι με τους Tool, αλλά δεν το βλέπω να συμβαίνει αυτό. Δεν είναι ότι με παίρνουν και κάθε μέρα τηλέφωνο και μου ζητάνε να κάνω μουσική μαζί τους (σ.σ. γελάει). Μπορώ να σου δώσω μια πολύ μακρά λίστα με συγκροτήματα που μου έχουν πει «όχι» σε συνεργασία. Επίσης, αν και δεν τους έχω ρωτήσει ποτέ, θα ήθελα να είχα κάνει πράγματα με τους The Fugs, με τον Ed Sanders. Είναι αρκετά μεγάλος τώρα, είναι και λίγο εκκεντρικός, αλλά θα ήταν υπέροχο να είχαμε κάνει κάτι μαζί.

Έχετε περάσει από μεγάλη δισκογραφική στα ‘90s.

Ναι, για τρεις δίσκους.

Την εποχή που όλοι έψαχναν να βρουν τους νέους Nirvana, πολλά συγκροτήματα έγιναν διάσημα αμέσως και μετά εξαφανίστηκαν. Γιατί πιστεύεις ότι έγινε αυτό;

Λοιπόν, πρέπει να μου πεις τα συγκροτήματα, δεν είμαι σίγουρος για ποιους μιλάς. Εννοείς συγκροτήματα όπως οι Mudhoney;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα στο μυαλό μου αυτούς…

Δε νομίζω ότι έκαναν κάποια μεγάλη επιτυχία.

Ίσως οι Screaming Trees;

Οι Screaming Trees είχαν πουλήσει πολλούς δίσκους; Δε θυμάμαι να είχαν ποτέ χρυσούς δίσκους ή κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι το κύριο πράγμα με αυτούς ήταν ότι ο τραγουδιστής τους ήταν εθισμένος στην ηρωίνη. Αυτό δεν τους βοήθησε.

Τον γνώρισες ποτέ;

Ναι, αλλά όχι και καλά. Επίσης, δεν ήξερα καλά και τους Alice In Chains, αλλά είχαν κι αυτοί το ίδιο θέμα, ήταν τοξικομανείς; Το να κάνεις ηρωίνη δεν είναι ακριβώς μια κίνηση για το καλό της καριέρας σου. Μπορεί να τελειώσει Δεν μπορεί παρά να τελειώσει άσχημα, δεν υπάρχει τρόπος να τελειώσει καλά. Όταν λοιπόν συμβαίνει αυτό και τελικά τα πράγματα καταρρέουν, μάλλον δεν εκπλήσσομαι. Εκπλήσσομαι μόνο όταν κάποιος δεν πηγαίνει κατά διαβόλου ως αποτέλεσμα της χρήσης ναρκωτικών.

Για αυτούς τους δύο, σίγουρα τελείωσε άσχημα.

Ναι, τελείωσε άσχημα και αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους που κάνουν τέτοια πράγματα. Ποτέ δεν εκπλήσσομαι όταν ακούω ότι άνθρωποι που κάνουν τέτοιου είδους ναρκωτικά, πεθαίνουν. Είναι τραγικό και φρικτό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη.

Είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

θα έλεγα ότι έχετε πολύ καλές πιθανότητες να πεθάνετε ως αποτέλεσμα του εθισμού σας στα ναρκωτικά. Πολλά συγκροτήματα τότε υπέγραψαν με εταιρείες εκείνη την εποχή. Αμέσως πριν, στη μόδα ήταν μπάντες που έπαιζαν hair metal και οι εταιρείες υπέγραφαν αυτές. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότερες από αυτές δεν πούλησαν δίσκους και οι δισκογραφικές δεν προσπαθούσαν ποτέ να κρύψουν ότι ψάχνουν να βρουν πράγματα που θα πουλήσουν. Εμείς πιστεύαμε ότι θα κάναμε μόνο ένα album και μετά θα φεύγαμε, αλλά τελικά δεν έγινε έτσι. Κάναμε τρία albums και δεν ξέρω γιατί! Τρία καλά albums που μου άρεσαν πολύ.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι Stone Temple Pilots. Και πάλι, ο τραγουδιστής ήταν τοξικομανής.

Αυτοί μάλιστα, είχαν πουλήσει εκατομμύρια δίσκους, αλλά ναι, ο τραγουδιστής ήταν τοξικομανής. Αν αφαιρέσεις τον κρίσιμο παράγοντα των ναρκωτικών, τότε νομίζω ότι έχεις πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

Με εμπνέει ο Iggy Pop, είναι το real deal

Τι μουσική ακούς; Μοιάζει με αυτή που γράφεις και παίζεις;

Λοιπόν, εξαρτάται από αυτό που κάνω. Για παράδειγμα, όταν οδηγώ, μου αρέσει να ακούω λίστες που έχω φτιάξει και μπορεί να έχουν από Judy Garland, Pixies και Meshuggah, μέχρι Thin Lizzy, Tales Of Terror, Miles Davis και Throbbing Gristle. Όταν γυμνάζομαι, μου αρέσει να ακούω heavy metal μουσική όπως UFO, Judas Priest ή Van Halen. Με βοηθάει να μπω σε κλίμα άσκησης! Αν θέλω να σηκωθώ το πρωί και να παίξω κάτι που θα με ξυπνήσει, τότε βάζω το "Search And Destroy" από Stooges.

Το Bowie mix ή το Iggy mix;

Το Bowie mix, το αυθεντικό. Δε θα με κουράσει και δε θα το βαρεθώ ποτέ. Το ομότιτλο τραγούδι εκφράζει συγκεκριμένα ό,τι μου αρέσει στη μουσική. Είναι σα να βγαίνει ένας γατόπαρδος βόλτα στον δρόμο έχοντας πιει βενζίνη.

Καταλαβαίνω τι εννοείς. Ο Iggy όταν το τραγουδούσε τότε, ήταν ακριβώς αυτό.

Ο Iggy είναι το real deal. Με εμπνέει πάρα πολύ και είναι ο τελευταίος επιζών Stooge.

Ποιος να το φανταζόταν!

Είναι και ο James Williamson ακόμα ζωντανός, αλλά δεν είναι από την αυθεντική σύνθεση.

Buzz Osborne

Έπαιξε όμως στο "Search And Destroy"!

Ναι, ναι. Απλώς δεν ήταν από την αρχή. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος από τους δυο τους θα αντέξει περισσότερο!

Βρίσκω λίγο εντυπωσιακό που σου αρέσει τόσο η Judy Garland!

Τη λατρεύω. Ήταν ένα εκπληκτικό ταλέντο και συγκεκριμένα ο δίσκος "Judy At Carnegie Hall" αποκαλείται «η μεγαλύτερη βραδιά σε όλη τη showbiz», χαρακτηρισμός με τον οποίο συμφωνώ.

Προφανώς θα υπάρχει κάποιος λόγος που χαρακτηρίζεται έτσι.

Είναι καταπληκτικός δίσκος. Θα έλεγα ότι για μένα είναι στα πέντε κορυφαία albums μου όλων των εποχών, είναι ένα album-φαινόμενο, το λατρεύω, είναι απλά ένας απίστευτος δίσκος. Σίγουρα μια από τις καλύτερες ζωντανές εμφανίσεις που έχω ακούσει ποτέ. Εδώ έχουμε επίσης να κάνουμε με ακόμα έναν τραγικό θάνατο που είναι αποτέλεσμα των ναρκωτικών.

Θυμάσαι την πρώτη φορά που επισκεφτήκατε την Ελλάδα το 2009; Παίξατε δύο συναυλίες - ήμουν στη δεύτερη, ήταν φανταστικά - και ελπίζω οι αναμνήσεις σας να είναι διασκεδαστικές, γιατί παίζατε στο χειρότερο μέρος της πόλης (σ.σ. στο Ροντέο…).

Θυμάμαι ότι ήταν σε ένα υπόγειο και ήταν πολύ ζεστό.

Και με χαμηλό ταβάνι. Οι άνθρωποι έκαναν crowd surfing και φοβόμουν ότι θα κολλήσουν στην οροφή!

Δεν ήξερα σε τι χώρο θα παίζαμε τότε.

Μουσικά πάντως με είχατε εκπλήξει, ήσασταν φανταστικοί.

Ευχαριστώ. Νομίζω ότι αυτή τη φορά παίζουμε σε διαφορετικό μέρος. Πως είναι;

Είναι ένα συγκρότημα με σκηνή και μερικά κτίρια, υπάρχει ένα καφέ και ένα μπαρ. Είναι ένας ωραίος, ανοιχτός χώρος στο κέντρο της πόλης.

Ακούγεται μια χαρά. Νομίζω ότι έχουμε πουλήσει κάπου. 1000 εισιτήρια ήδη, έτσι μου έχουν πει.

Έχω πάρει από την πρώτη μέρα! Χίλια εισιτήρια είναι πολύ καλά, είναι νωρίς ακόμα!

Σε ευχαριστώ. Ναι, υπάρχει χρόνος για να πουλήσουμε άλλα 100 ακόμα (σ.σ. γελάμε). Όχι, εντάξει, όχι μόνο 100.

Δυστυχώς όσες ευχάριστες αναμνήσεις είχα από τον Kurt Cobain από όλα αυτά τα χρόνια, έχουν καταστραφεί από το πόσο τραγικό ήταν το τέλος του

Ήξερες τον Kurt Cobain, νομίζω ότι δούλεψες κιόλας μαζί του, ήταν κάτι σαν roadie σας. Πώς ήταν σαν άνθρωπος; Έχεις κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία να μοιραστείς γι 'αυτόν;

Ήμασταν κοντά, αλλά δεν ήταν roadie μας. Δεν έμοιαζε για τύπος που θα μπορούσε να σηκώσει οτιδήποτε, έτσι δεν είναι; Δύσκολα μπορούσε να σηκώσει τον εαυτό του από το κρεβάτι. Όλη η ιστορία γύρω του, είναι φρικτή. Δυστυχώς όσες ευχάριστες αναμνήσεις είχα από τον Kurt από όλα αυτά τα χρόνια, έχουν καταστραφεί από το πόσο τραγικό ήταν το τέλος του. Επομένως, όχι, δεν έχω κάποια καλή ιστορία για το πόσο ωραία ήταν τα πράγματα να μοιραστώ μαζί σου. Αυτό που συνέβη είναι απαίσιο και φρικτό και δεν εύχομαι κάτι τέτοιο σε κανέναν.

Εκτός από τη μουσική, έχω διαβάσει ότι ασχολείσαι επίσης και με τη φωτογραφία. Είναι αυτό απλώς ένα χόμπι ή και κάτι παραπάνω;

Χόμπι είναι. Έκανα και ένα βιβλίο πέρυσι, σε 300 αντίτυπα. Είναι μια υπέροχη ασχολία και την κάνω εδώ και πολύ καιρό. Έχω και έναν λογαριασμό στο Instagram, μπορείτε να με βρείτε εκεί ως RealKingBuzzo, απλώς να ξέρετε ότι δεν υπάρχουν selfies εκεί, δεν πρόκειται να βρείτε φωτογραφίες μου με άλλους ή φωτογραφίες από το γεύμα μου. Βρίσκομαι μόνο πίσω από την κάμερα, όχι μπροστά της. Έχω δημοσιεύσει γύρω στις 500 φωτογραφίες στο instagram.

Έχεις ακόμα κατοικίδια;

Ναι, έχω δύο σκυλιά αυτή τη στιγμή, ένα αμερικανικό hunt terrier και ένα Jack Russell Terrier.

Ποιος τα φροντίζει όταν είσαι σε περιοδεία;

Η γυναίκα μου. Τα σκυλιά μου με αγαπάνε πολύ, αλλά αν καιγόταν το σπίτι μας, θα έσωζαν τη γυναίκα μου πριν από μένα.

Να σου ζητήσω να κλείσεις με μερικά τελευταία λόγια;

Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην Αθήνα και ελπίζω να μην είναι η τελευταία φορά.

Ανυπομονώ κι εγώ για τη συναυλία σας. Ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση, νομίζω ότι οι αναγνώστες μας θα τη βρουν ενδιαφέρουσα!

Σε ευχαριστώ κι εγώ, να έχεις μια ωραία μέρα.

  • SHARE
  • TWEET