Θραξ Πανκc: «Όταν μια σκηνή είναι στα peak της, πάντα θα βρεθεί κόσμος να κράζει»

Συνδυάζοντας παραδοσιακή μουσική και όργανα της Βορείου Ελλάδος με πιο rock ακούσματα, οι Θραξ Πανκc είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον

Από τον Άλκη Κοροβέση, 07/12/2017 @ 11:12

Έρχονται από τη Θράκη και γυρνάνε την Ελλάδα στήνοντας πανηγύρια. Οι Θραξ Πανκc μας συστήθηκαν με το "Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια" αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Με αφορμή το ελληνικό tour αλλά και το πρώτο τους EP μιλήσαμε μαζί τους για τα σχέδιά τους, τις αντιδράσεις του κόσμου στον ήχο τους, τις δυσκολίες μιας μπάντας στην Ελλάδα, αλλά και το γκάτζο, τη μασκότ τους.
Το Fix Factory Of Sound (Θεσσαλονίκη) και το Fuzz Live Music Club (Αθήνα) υποδέχονται τους ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, για δύο έξαλλες βραδιές… πανκοπανηγυροψυχεδέλειας!

Θραξ Πανκc

Μιας που είναι η πρώτη φορά που μιλάμε, θα θέλατε να μας συστηθείτε, λέγοντας μας λίγα λόγια για σας και την μπάντα;

Είμαστε από διάφορες πόλεις της Θράκης (Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα), παίζουμε από το 2010 ως Θραξ Πανκc και η πιο πρόσφατη σύνθεσή μας με τον Πάνο στη κιθάρα μετράει από το φθινόπωρο του 2015. Ξεκινήσαμε να παίζουμε μίξεις παραδοσιακής Θρακιώτικης μουσικής σε πιο σύγχρονες φόρμες, ενώ ψαχνόμαστε και πειραματιζόμαστε με οποιαδήποτε μουσική παραδοσιακή και μη, μας κινεί το ενδιαφέρον!

Πόσο εύκολα καταλήξατε στο όνομα και τι εναλλακτικές επιλογές υπήρξαν;

Το όνομα το βρήκαμε στην ουσία μέσα σε μια μέρα! Δεν υπήρξαν άλλες επιλογές, θέλαμε κάπως να ενώσουμε Θράκη και πανκ, οπότε αυτό το όνομα ταίριαξε κουτί!

Το "Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια" ήταν το πρώτο βήμα. Πώς συνεχίζετε από δω και πέρα; Θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένος δίσκος μετά το EP;

Στις αρχές του 2018 ήδη έχουμε προγραμματίσει στούντιο για ακριβώς αυτό το λόγο! Πάμε για ένα πολύ ολοκληρωμένο δισκάκι αυτή τη φορά.

Αν δεν κάνω λάθος είστε οι τρεις σας αρκετό καιρό, αλλά φέτος αποφασίσατε να γράψετε κάτι. Γιατί όχι νωρίτερα; 

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε και πολύ καιρό μαζί. Σαν τρίο με αυτή τη σύνθεση είμαστε ακριβώς δύο χρόνια, οπότε αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και τόσο πολύς καιρός. 

Πέρα από τις punk αναφορές, έπιασα και κάτι από Tool στην κιθάρα. Ποιές είναι οι επιρροές σας από τη σκληρή μουσική;

Ίσως στον ήχο των Tool να έχεις πιάσει κάτι από Θράκη! Άλλωστε είναι κι αυτό ένα συγκρότημα, από τα πρώτα στο σκληρό ήχο, που έχουν ενσωματώσει στοιχεία από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης! Όσον αφορά τις επιρροές μας, μας αρέσουν σχήματα όπως Rage Against the Machine, System of a Down, Opeth, Nevermore, Gojira , Slipknot.

Στη Ζήρεια, ίσως το πιο ταιριαστό φεστιβάλ για σας, παίξατε και ένα ικαριώτικο. Υπάρχει περίπτωση να ανοιχτείτε στην παραδοσιακή μουσική γενικότερα, αντί της εξειδίκευσης στα της Θράκης;

Φυσικά και είμαστε ανοιχτοί όπως προαναφέραμε και για άλλα παιξίματα. Είναι τόσοι πολλοί οι ήχοι που μας συγκινούν και μας επηρεάζουν, που σίγουρα στο μέλλον θα παίξουμε και θα ακούσετε πράγματα, πολύ διαφορετικά από αυτά που παίζουμε σήμερα. Άλλωστε δεν μας αρέσει να βάζουμε ψυχαναγκαστικά όρια σε αυτά που μας εκφράζουν.

Πώς σας φάνηκε το φεστιβάλ;

Όλα ξεκινούν από τους ανθρώπους, και οι άνθρωποι που στήνουν το φεστιβάλ στα Ζήρεια είναι αξιοθαύμαστοι! Πολύ οργανωμένο πρόγραμμα, μαζί με τις παράλληλες εκδηλώσεις και άμεση επικοινωνία και λύσεις στα μικροπροβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Οι τεχνικοί ήχου πολύ συνεννοήσιμοι, η κάλυψη ήχου πολύ προσεγμένη και φυσικά τρομερή φιλοξενία. Από θέμα promo; βούιξε η χώρα κι όχι μόνο!! Είμαστε σίγουροι πως το συγκεκριμένο φεστιβάλ θα γίνεται όλο και καλύτερο βελτιώνοντας τη κάθε λεπτομέρεια. Να πούμε ότι ήδη άρχισε να ανεβαίνει πολύ το επίπεδο στα φεστιβάλ στην Ελλάδα και τα Ζήρεια τραβάνε το μέσο όρο προς τα πάνω.

Θραξ Πανκc

Τι αντιδράσεις έχετε από μεγαλύτερους που έχουν βιώσει τα κομμάτια που αναδομείτε; Ποιές είναι οι πιο ακραίες (καλές και κακές);

Έχουμε συναντήσει ανθρώπους άνω των 60 ετών, να συμμετέχουν χορευτικά στις συναυλίες μας, να τραγουδάνε δυνατά μαζί μας και να μας μιλάνε με ενθουσιασμό στο τέλος της συναυλίας!! Κάποια στιγμή πριν τη συναυλία λέμε σε έναν από αυτούς: Έλα μπροστά σε λίγο παίζουμε, και μας λέει, όχι απλά θα έρθω, θα τα γ@#!*ω όλα! Πραγματικά μέχρι τώρα δεν έχουμε βιώσει κάποια αρνητική αντίδραση από μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.

Η ελληνική σκηνή - κυρίως το κομμάτι που αφορά το heavy rock/ desert / stoner ακμάζει τα τελευταία χρόνια. Μπάντες όπως οι 1000mods, οι VIC και οι Planet Of Zeus κάνουν sold out περιοδείες, και έχουν βγεί και στο εξωτερικό. Ωστόσο, υπάρχει αρκετή γκρίνια σχετικά με το κατά πόσο είναι πρωτότυπος ο ήχος. Δικαιολογημένα πιστεύετε;

Η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον στην Ελλάδα, ο κόσμος δείχνει να αγαπάει ιδιαίτερα αυτό τον ήχο! Μας φαίνεται λογικό, αφού όλες αυτές οι μπάντες που αναφέρθηκαν στην ερώτηση, αλλά και άλλες τόσες που γνωρίζουμε, έχουν εξελίξει τον ήχο τους πάρα πολύ. Πραγματικά δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από άλλες του εξωτερικού, γι αυτό φυσικά παίζουν κι εκεί. Σαν ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC ο ήχος αυτός, δεν είναι και η πρώτη μας επιλογή, αν και στο τέλος του καλοκαιριού, και μετά από πολλά παιξίματα σε φεστιβάλ στα ίδια line up με Planet Of Zeus, κολλήσαμε και οι τρεις με το Loyal to the Pack, το οποίο πλέον θα παίξει σίγουρα στο αμάξι στα τουρ! Για τη γκρίνια τώρα, όταν μια σκηνή είναι στα peak της, πάντα θα βρεθεί κόσμος να κράζει! all time classics...

Θα παραμείνετε τρίο ή έχετε σκοπό να προσθέσετε και άλλα όργανα στη μπάντα;

Προς το παρόν νιώθουμε πως αυτό που θέλουμε να πούμε, μπορούμε να το κάνουμε με τρία όργανα και ταυτόχρονα είναι κάτι που μας κάνει πιο δημιουργικούς, καθώς κενά στον ήχο, λόγω απουσίας κάποιου οργάνου, μας βάζουν αυτόματα σε μια κατάσταση όπου πρέπει να βρούμε με ευφάνταστο τρόπο να τα καλύψουμε και αυτό πολλές φορές κρύβει πολύ όμορφες ενορχηστρωτικές εκπλήξεις. Από κει και πέρα, θέλουμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας και αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως τρίο, πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και για άλλες συμμετοχές, για τις οποίες φυσικά και είμαστε ανοιχτοί!

Η μασκότ σας, ο γάιδαρος, πώς προέκυψε;

Όσοι είμαστε από τον Έβρο, από όπου καταγόμαστε επί το πλείστον, συνηθίζεται για πλάκα να μας φωνάζουν γκάτζους και τη περιοχή γκατζολία και γκάτζος σημαίνει γάιδαρος!

Προτιμάτε τα live ή το studio; Από τα live τι σας κάνει πιο πολύ κέφι; Τα πανηγύρια, τα φεστιβάλ, τα μικρά club;

Στο στούντιο, απολαμβάνουμε πολύ το αίσθημα της δημιουργίας και της εξέλιξης. Στα lives απολαμβάνουμε μαζί με τον κόσμο το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο αποζημιώνει όλους τους κόπους και την προσπάθειά μας! Όπως θέλουμε να παίζουμε σήμερα, αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως, είναι να μπορεί το σκηνικό στο οποίοι καλούμαστε, να υποστηρίξει τις απαιτήσεις της μουσικής μας. Από κει και πέρα, όπου και να παίζουμε είναι σίγουρο πως θα γουστάρουμε πολύ!

Θραξ Πανκc

Τι κάνετε όταν δεν ασχολείστε με τους Θραξ Πανκc;

Φυσικά γυρνάμε στις δουλειές μας για να μπορούμε να επιβιώσουμε, ενώ όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο, εννοείται παρακολουθούμε συναυλίες, μας αρέσουν οι εκδρομές στην εξοχή, μουσικές με φίλους, να τρώμε ωραία φαγητά και να ταξιδεύουμε!

Σε μια συνέντευξη σας άκουσα να λέτε ότι προτιμάτε να μείνετε Ελλάδα παρά τις δυσκολίες, γιατί αν φύγετε ίσως χάσετε την έμπνευση. Πέρα από τη φύση, που αναμφίβολα δίνει πολλά ερεθίσματα, η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση στον πολιτιστικό τομέα;

Όταν πλέον είσαι εγκλωβισμένος, οικονομικά, ψυχολογικά, από μια δουλειά, σε μια κατάσταση ή οτιδήποτε άλλο, το μόνο που σου μένει πια, είναι να φωνάξεις! Υπάρχουν αυτοί που «φωνάζουν» με τον τρόπο τους και διοχετεύουν όλο αυτό στον πολιτισμό. Είναι τόσο δυνατή η ανάγκη να το κάνεις, σίγουρα το κάνεις απ’ τη ψυχή σου και θα βρεθεί κόσμος που θα εκφράσει μέσα από σένα και τη δική του φωνή. Σίγουρα σε περίοδο κρίσης τα πράγματα είναι πιο αυθεντικά.

Έχετε σκοπό να κάνετε κομμάτια δικά σας - που να μην είναι βασισμένα σε παραδοσιακά ; Ο αγγλικός στίχος σας εκφράζει;

Θέλουμε να βγάλουμε και δικά μας κομμάτια, κάποια από τα οποία είναι ήδη στα σκαριά, τα οποία δεν θα είναι διασκευές, ενώ στη παρούσα φάση δε βρίσκουμε λόγο να εκφραστούμε με αγγλικό στίχο.

Η ελληνική παραδοσιακή μουσική έχει αρχίσει τελευταία να αναβιώνει μέσα από πιο καινούργια σχήματα. Είναι λίγο παρεξηγημένο το κλαρίνο και η γκάιντα πιστεύετε;

Η γενιά μας έχει προλάβει την εποχή που η γκάιντα θεωρούνταν ένα «αστείο» όργανο, που συνήθιζε να το παίζει κάποιος γραφικός παππούς στο χωριό του ή μια παρέα ρομά σε παζάρια και συνεστιάσεις Θυμόμαστε χαρακτηριστικά κόσμο να γελάει ή να ενοχλείται, πίσω στα ‘00s, όταν έπαιζε μια γκάιντα! Ή και ποιος δεν έχει ακούσει το κλασσικό: Δε μου αρέσουν τα κλαρίνα; Μέχρι και στη γενιά μας, δηλαδή οι σημερινοί 30άριδες, ήταν στο όριο αυτού του χάσματος του σύγχρονου με παραδοσιακό ήχο. Όταν από τη δεκαετία του 80 και 90, άρχισε πλέον η μεγάλη επιρροή από πιο δυτικά ακούσματα, η παραδοσιακή μουσική τουλάχιστον στη χώρα μας άρχισε να μένει στάσιμη. Πλέον στην εποχή μας, με την άπειρη πληροφόρηση και με τον κορεσμό πλέον από εξωτερικές επιρροές, τα καινούρια σχήματα άρχισαν και πάλι να ψάχνονται στον τόπο τους για να κάνουν τον ήχο τους να ξεχωρίσει.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

  • SHARE
  • TWEET