«10»: Οι κορυφαίες διασκευές από την Beth Hart

... άλλα δέκα αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα για να μη χάσεις τη συναυλία της

Από τους Παντελή Κουρέλη, Αντώνη Μουστάκα, 30/05/2022 @ 16:51

Μας επισκέφτηκε δύο φορές τα τελευταία επτά χρόνια εντυπωσιάζοντας κατά κοινή ομολογία το κοινό που επέλεξε να επενδύσει σε αυτή. Ειδικά στη δεύτερη εμφάνιση της είχαμε αμφίδρομες εκδηλώσεις λατρείας.

Φέτος με έναν δίσκο διασκευών σε τραγούδια των Led Zeppelin στις αποσκευές της (αρκετά από τα οποία εμφανίζονται στα set list της περιοδείας της) και με εγγύηση τις δύο προηγούμενες εμφανίσεις της η Beth Hart αποτελεί μια από τις περισσότερο «δεν χάνεται» επιλογές του πλούσιου φετινού συναυλιακού καλοκαιρού.

Διαβάστε για τις 10 από τις καλύτερες διασκευές που έχει κυκλοφορήσει ως συμπλήρωμα του αφιερώματος για τις καλύτερες ερμηνείες τις για τις οποίες είχαμε γράψει δύο χρόνια πριν.

Τα υπόλοιπα ζωντανά στις 4 Ιούνη!

Ακούτε τις επιλογές μας εδώ (Spotify).

1
Chocolate Jesus (με τον Joe Bonamassa - Live in Amsterdam)
Beth Hart Joe Bonamassa - Live In Amsterdam
"But I know Jesus loves me / Maybe just a little bit more
I fall on down on my knees every Sunday / At Zerelda Lee's candy store"
 
Τη θρησκεία ως ικανοποίηση και ως επιφανειακή απόλαυση πραγματεύεται το συγκεκριμένο τραγούδι του Tom Waits. Στη συγκεκριμένη διασκευή εξαφανίζεται το μουντό και ειρωνικό στυλ του Waits και τονίζεται το πάθος και η απόλαυση μέσα από την - ιδανική για την προσέγγιση αυτή - φωνή της Beth Hart και την κεφάτη ενορχήστρωση. (Α.Μ)
 
2
When The Levee Breaks (A Tribute To Led Zeppelin)
Beth Hart - A Tribute To Led Zeppelin
"Cryin' won't help you, prayin' won't do you no good"
 
Να το χρεώσουμε στους Led Zeppelin το αρχικό; Να το χρεώσουμε, έστω και λίγο χαριστικά, μιας και είναι και ψιλοκλεμμένο από παλιούς bluesάδες. Από εκεί και πέρα, στη Beth πρέπει αναλογικά να χρεώσουμε μια διασκευή με ψυχή, αλλά και με κότσια. Γιατί ασχέτως μουσικής, το να αναλαμβάνεις να συγκριθείς με έναν κολοσσό όπως ο Plant, απαιτεί κότσια. Και το να βγάζεις αυτό το αποτέλεσμα, απαιτεί ψυχή. Και η Beth αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα έχει και τα δύο. Ακούστε με τι δύναμη λέει το "sat on the levee and moaned" και θα δείτε. (Π.Κ.)
3
No Quarter/ Babe I'm Gonna Leave You (A Tribute To Led Zeppelin)
Beth Hart - A Tribute To Led Zeppelin
"Close the door, put out the light / No, they won't be home tonight
The snow falls hard, and don't you know? / The winds of Thor are blowing cold"
 
Δύο από τα συγκλονιστικότερα τραγούδια των Led Zeppelin σε ένα medley πραγματική απόλαυση. To μυστήριο και o αισθησιασμός του "No Quarter" υπηρετούνται τέλεια από τη Hart ενώ το πάθος της στο "Babe I’m Gonna Leave You" σου σηκώνει την τρίχα. Το περιμένω πως και πως στη συναυλία της στο Θέατρο Βράχων. (Α.Μ.)
 
4
Black Dog (A Tribute To Led Zeppelin)
Beth Hart - A Tribute To Led Zeppelin
"Ah, ah, child, way you shake that thing, gonna make you burn, gonna make you sting."
 
Η αγάπη του κοριτσιού μας για τους Led Zeppelin δεν κρύβεται. Σε αυτή εδώ τη διασκευάρα, ένα πράγμα που φαίνεται είναι το πόσο τεράστιος τραγουδιστής είναι ο Robert Plant. Τόσο που τα φωνητικά του μπορεί μια (εντάξει, όχι μια οποιαδήποτε) γυναίκα να τα αναλάβει και να τα φέρει εις πέρας πιο αποτελεσματικά από έναν άντρα. Η υπόλοιπη μπάντα παίζει τις κάλτσες τις σε μια ενδιαφέρουσα ενορχήστρωση, αλλά την παράσταση κλέβει η φλόγα που βγαίνει από τα πνευμόνια της Hart. Το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό. (Π.Κ.)
 
5
Lullaby Of The Leaves (με τον Joe Bonamassa - Black Coffee)
Beth Hart - Black Coffee
"Cover me with heaven's blues / And let me dream a dream or two
Oh sing me to sleep / Lullaby of the leaves"
 
H αναμέτρηση με το αηδόνι που έφερε το όνομα Ella Fitzgerald την αφήνει όρθια και με τον σεβασμό μας. Με διαφορετική - μετρημένη για τα στάνταρ της - και εντελώς δική της προσέγγιση εντυπωσιάζει σε αυτό το θεατρικό standard των Petkere και Young συνεπικουρούμενη από την υπέροχη ηλεκτρική κιθάρα και τα σόλο του Bonamassa. (Α.Μ.)
 
6
If I Tell You I Love You (Με τον Joe Bonamassa - Seesaw)
Beth Hart - Seesaw
"So if you like your women sweet, consider me your wine"
 
Μόλις έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία της πρώτης εκτέλεσης της Melody Gardot, η Beth, με τη διακριτική στη συγκεκριμένη εκτέλεση συνοδεία του Bonamassa, αναλαμβάνει να περιποιηθεί λίγο το "If I Tell You I Love You". Το αποτέλεσμα είναι να το κάνει λίγο πιο ενεργητικό, λίγο πιο παιχνιδιάρικο και τελικά, λίγο πιο σέξυ. Νομίζω πως το αλατοπίπερο που προσθέτει με την άλλοτε πιο παιχνιδιάρικη κι άλλοτε πιο ερωτική ερμηνεία της με κάνει σε κάθε περίπτωση να προτιμώ τη δική της εκτέλεση. Δεν πιστεύω να κατηγορηθώ... (Π.Κ.)
 
7
Damn Your Eyes (με τον Joe Bonamassa - Black Coffee)
Beth Hart - Black Coffee
"It's always the same / You say that you'll change
Somehow you never do"
 
H Ηart θαυμάζει την Etta James για τα τραγούδια της και την προσωπικότητα της. Εκτός της πασίγνωστης πλέον διασκευής της στο "I’d Rather Go Blind" καταπιάνεται εδώ με μια από τις τελευταίες επιτυχίες της ιστορικής τραγουδίστριας. Η ιστορία γνωστή - «θέλω να τραβήξω μια γραμμή στη σχέση αλλά αυτά τα μάτια…» - μια περίπτωση ιδανική για την Καλιφορνέζα λέαινα η οποία μας έχει χαρίσει τις καλύτερες της ερμηνείες στα ερωτικά της τραγούδια.
 
8
Soulshine (37 Days)
Beth Hart - 37 Days
"Let your soul shine, it’s better than sunshine"
 
Αυτό είναι ένα τραγούδι που έχει γράψει ο Warren Haynes, το έχει πει με τους Gov’t Mule, αλλά, το έχει πει και με τους The Allman Brothers Band. Μια στροφή ο ίδιος, μια στροφή ο μοναδικός Gregg. Η ερμηνεία του τελευταίου πολλές φορές μου έχει φέρει αυθόρμητα δάκρυα στα μάτια. Η Beth μας καταφέρνει με την καταπληκτική της διασκευή να προσεγγίσει αυτό το συναίσθημα. Η κελαηδιστή της φωνή εδώ βγάζει κάτι το τόσο θετικό, που όποτε την ακούω χαμογελώ από το ένα αυτί ως το άλλο. Μπράβο το κορίτσι μας. (Π.Κ.)
 
9
Seesaw (Με τον Joe Bonamassa - Seesaw)
Beth Hart - Seesaw
"You lift me up when I'm on the ground / But as soon as I get on the top you send me tumbling down"
 
Η soul πλευρά της Hart βρίσκει το πιο πρόσφορο έδαφος στην πολυδιασκευασμένη αυτή επιτυχία αυτή των Don Covay και Steve Cropper. Ανεβαστικό, παιχνιδιάρικο και γεμάτο ενέργεια, το "Seesaw" αποτελεί άλλη μια κορυφαία επιλογή από τον ωραίο κατάλογο διασκευών της με τον Joe Bonamassa.
 
10
Black Coffee (Με τον Joe Bonamassa - Black Coffee)
Beth Hart - Black Coffee
"Here in America, where it's the land of the free, and you can get what you want if you've got some do re mi"
 
Μια τρομερή συνεργασία με τον Joe Bonamassa. Το κάπως αδύνατο σημείο του Joe είναι νομίζω τα φωνητικά του, όμως στους δίσκους που έχει βγάλει με τη Beth αυτό το πρόβλημα λύνεται. Σε αυτό το standard του Ike και της Tina Turner, ο Joe κεντάει στην κιθάρα, στην οποία άλλωστε είναι εκπληκτικός βιρτουόζος και η Beth αναλαμβάνει να μας πάρει τα μυαλά. Εκπληκτική ερμηνεία, γεμάτη πάθος και ενέργεια που τα αντιλαμβάνεσαι μόνο και μόνο ακούγοντάς τα. Η Hart είναι ανήμερο θηρίο Πού να δες και το βίντεο ή, ακόμα χειρότερα, πού να το δεις και μπροστά σου... (Π.Κ.)
 
  • SHARE
  • TWEET