«10»: Τα πιο επιδραστικά metal συγκροτήματα

Οι πρωτοπόροι χωρίς τους οποίους τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο

Από τον Κώστα Πολύζο, 05/07/2016 @ 12:30

Σε αυτό το άρθρο προσπαθήσαμε να βρούμε εκείνα τα συγκροτήματα που με τις κυκλοφορίες τους καθόρισαν εν πολλοίς τη heavy metal μουσική, είτε δημιουργώντας σχολές και ιδιώματα, είτε επειδή αποτέλεσαν μια μόνιμη πηγή έμπνευσης για ένα συντριπτικό αριθμό μουσικών και μνημονεύονται ως οι πλέον κλασικές στον χώρο.

Σίγουρα υπήρξαν αρκετά διλλήματα στην πορεία και κάποιες μπάντες δεν συμπεριλήφθηκαν, καθώς ο αριθμός δέκα είναι αρκετά περιοριστικός. Θα ήταν άδικο όμως να μην αναφέρουμε το πόσο επιδραστικές ήταν μπάντες, όπως για παράδειγμα οι Celtic Frost, για το black/death metal, ή πόσο καθοριστικοί ήταν οι Dream Theater για την άνθιση του progressive metal, ή ακόμα και τους Bathory που έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στη διαμόρφωση του black όσο και του epic metal. Αλλά και συγκροτήματα όπως οι System Of A Down, Tool (μάλλον οι πιο αδικημένοι από τη μη παρουσία τους σε αυτήν τη λίστα) και Slipknot έχουν γράψει ήδη τη δική τους ιστορία και δημιούργησαν σχολές στον ευρύτερο χώρο του μοντέρνου (και nu) metal.

Παρακάτω θα διαβάσετε για τις δέκα μπάντες που θεωρεί ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου ως τις πλέον επιδραστικές και τους λόγους που τον οδήγησαν να τις συμπεριλάβει σε αυτήν τη λίστα. Το πώς κάποιος καταλαβαίνει τον όρο «επιδραστικός» δεν νομίζω να διαφέρει ιδιαίτερα, αλλά το πόσο, σίγουρα, μπορεί εύκολα να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης. Γι' αυτόν τον λόγο μπορεί ο αναγνώστης να συνδράμει με τις δικές του σκέψεις επί του θέματος στα σχόλια στο τέλος του κειμένου. Καλοπροαίρετες και εμπεριστατωμένες αντιρρήσεις δεχόμεθα και τις θέλουμε στο πλαίσιο του υγιούς διαλόγου που προάγουμε μέσω του site μας σχετικά με την αγαπημένη μας μουσική.

Η σειρά εμφάνισης είναι χρονολογική, αναφορικά με την κυκλοφορία του ντεμπούτου της κάθε μπάντας.

1
Black Sabbath
Black Sabbath
Ήταν εκείνη η πένθιμη καμπάνα που ακούστηκε το πολύ μακρινό πλέον 1969 και που έμελε να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε αυτό που σήμερα λέμε heavy metal. Ήταν τα πληγωμένα δάκτυλα του Iommi που τον έκαναν να σκεφτεί να ρίξει έναν τόνο τη Μι της κιθάρας του για να μπορεί να παίζει πιο εύκολα, που δημιούργησε αυτόν τον βαρύ ήχο και τον οποίο μιμήθηκαν χιλιάδες μουσικοί και μπάντες έκτοτε. Χωρίς τους έξι πρώτους δίσκους των Sabbath τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Ας μην ξεχνάμε, βεβαίως, και την περίοδο με τον Dio (και με τον Martin) που έδωσε μια νέα οπτική, πιο ντελικάτη και λιγότερο πρωτόγονη και που επίσης στιγμάτισε πολλούς μουσικούς.
2
Judas Priest
Judas Priest
Τεράστιο κεφάλαιο για το heavy metal γενικότερα, αποτελούν οι Judas Priest. Μπορεί η αναγνώριση να ήρθε στις αρχές των '80s με το "British Steel", αλλά ήταν η μπάντα που ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό τους Άγγλους μουσικούς και αποτέλεσε σημαντική επιρροή για το κίνημα του New Wave Of British Heavy Metal. Πρωτοπόροι και με αρκετές δραστικές αλλαγές στον ήχο τους στην 40ετή (και βάλε) καριέρα τους, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για αναρίθμητους μουσικούς, τόσο μουσικά όσο και στιλιστικά. Οι ερμηνείες του Halford ήταν ο μπούσουλας για πολλούς τραγουδιστές που μαγεύτηκαν από το φοβερό εύρος της φωνής του, ενώ οι Tipton/Downing μνημονεύονται ως ένα από τα πιο επιδραστικά κιθαριστικά δίδυμα όλων των εποχών.
3
Motorhead
Motorhead
Ή αλλιώς, η μπάντα που ένωσε όλες τις φάρες της σκληρής μουσικής κάτω από τη φασαριόζα στέγη της. Κάθε μουσικός του σκληρού ήχου έχει έναν καλό λόγο να πει για την αρμάδα του μακαρίτη πλέον Lemmy και πόσο τον επηρέασε στα πρώτα στάδια της καριέρας του, όταν προσπαθούσε να βρει τα πατήματά του. Από τους thrash-άδες μέχρι τους punk-ηδες και τους hardcore-άδες, η μουσική των Motorhead στιγμάτισε πολλές γενεές μουσικών που είχαν ροπή προς την αλητεία. Ας μην ξεχνάμε πως σε εποχές που υπήρχε μεταξύ των οπαδών μεγάλη κόντρα, οι συναυλίες των Βρετανών ήταν που τους έφερναν όλους κοντά να χτυπιούνται πλάι πλάι, ο τύπος με τη μοϊκάνα και τις παραμάνες στα αυτιά, παρέα με τον μαυροντυμένο μαλλιά με τα στενά τζιν και τα λευκά σπορτέξ.
4
Iron Maiden
Iron Maiden
Όλοι ακούσαμε Maiden και όλοι λατρέψαμε τους δίσκους τους. Αν και η DiAnno εποχή έχει ακόμα τους θιασώτες της (πχ. Enforcer), ήταν τα αριστουργήματα που κυκλοφόρησαν με τον Dickinson που άλλαξαν τον heavy metal χάρτη δια παντός. Οι καλπάζουσες μπασογραμμές, οι χαρακτηριστικές δισολίες (εμπνευσμένες από τους Wishbone Ash, UFO και Thin Lizzy), οι εξωπραγματικές ερμηνείες του Dickinson, βρήκαν ευήκοα ώτα δημιουργώντας μια τεράστια βάση οπαδών, αλλά ταυτόχρονα ενέπνευσαν πολλούς από δαύτους να πιάσουν ένα μουσικό όργανο και να προσπαθήσουν να τους μοιάσουν. Πέρα του κλασικού metal χώρου και το ανεξίτηλο σημάδι που άφησαν, και το power metal τους οφείλει πολλά.
5
Venom
Venom
Οι Venom πρέπει να διεκδικούν βραβείο πιο «άμπαλης» μπάντας, αλλά ο τραχύς και ακατέργαστος ήχος τους ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για την εποχή του και είχε μεγάλο αντίκτυπο στους τότε πιτσιρικάδες μουσικούς που προσπάθησαν με τη σειρά τους να παίξουν ακραία. Τόσο το thrash metal (μην ξεχνάμε τις δηλώσεις του Ulrich) όσο και το black metal και γενικότερα ο ακραίος χώρος των αρχών της δεκαετίας των '80s οφείλουν πολλά στην τριάδα Cronos/Mantas/Abaddon και ας ήταν «κουλοί» μουσικοί από άποψη τεχνικής.
6
Manowar
Manowar
Αν το επικό στυλ των Bathory δεν πατούσε τόσο πολύ πάνω στο "Sign Of The Hammer" των Manowar θα είχα μεγάλο πρόβλημα να διαλέξω, αλλά ευτυχώς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν δεν υπήρχαν Manowar δεν θα υπήρχε (μάλλον) η epic era των Bathory, οπότε οι Αμερικάνοι θα κερδίσουν τον τίτλο της πιο επιδραστικής μπάντας για τον χώρο του επικού metal. Με δίσκους μνημεία και τραγούδια που θα αποτελούσαν το ιδανικό soundtrack μιας αιματοβαμμένης μάχης, γαλούχησαν γενεές και γενεές μεταλλάδων, δημιουργώντας χιλιάδες φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Τα έχει αναλύσει ο Καραδημήτρης όμως σε σχετικό άρθρο του, μη λέμε τα ίδια πάλι. 
 
7
Pantera
Pantera
Αν και κυκλοφορήσαν τον πρώτο τους δίσκο το 1983, οι Pantera είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν κατακόρυφα το 1990 με το "Cowboys From Hell" (και τη δραστική αλλαγή στον ήχο τους) και μαζί με τους επόμενους δίσκους και ιδιαίτερα με το "Far Beyond Driven" (που αν και όχι το καλύτερό τους άλμπουμ, ήταν αυτό που μοσχοπούλησε) κατάφεραν να αλλάξουν το τοπίο στον σκληρό ήχο, φέρνοντας αέρα ανανέωσης και επηρεάζοντας από τους πιτσιρικάδες της εποχής μέχρι και φτασμένες μπάντες που ένιωσαν να έλκονται από τον σκληρό, επιθετικό και groove-άτο ήχο τους. Μπορεί κυρίως οι Αμερικάνοι να ήταν αυτοί που επηρεάστηκαν από τους Pantera, αλλά πέρα από τον αντίκτυπο που είχαν σε μπάντες όπως οι Korn, Slipknot, Lamb Of God κλπ, ας μην ξεχνάμε και τη σχολή που έφτιαξε το παίξιμο του μακαρίτη Dimebag.
8
Metallica
Metallica
Αυτό που καταφέρανε οι Metallica δεν έχει προηγούμενο και ούτε θα ξανασυμβεί. Αρχικά το 1983 κυκλοφορούν το "Kill ‘Em All" και γεννιέται το thrash. Ασχέτως αν ο ίδιος ο Ulrich θεωρεί πως ο πρώτος thrash metal δίσκος ήταν το "Welcome To Hell" των Venom, τα εύσημα πάνε στην τετράδα από το San Fransisco. Το 1991 κυκλοφορούν τον ομώνυμο δίσκο και ακολουθεί παζουρλισμός. Το metal παύει να είναι απαγορευμένο είδος και μπαίνει στα σαλόνια δημιουργώντας επανάσταση. Αυτό που ακόμα είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουν αρχίσει οι ενδείξεις πως θα αποτελέσει το τρίτο κύμα επιρροής, είναι η επιδραστικότητα του "Load". Ρωτήστε τους σημερινούς 30άρηδες. Ρωτήστε τον Μπάμπη των Planet Of Zeus, ρωτήστε τα παιδιά από τους Black Stone Cherry.
9
Slayer
Slayer
Μπορεί οι Metallica να έχουν το όνομα λόγω του ντεμπούτου τους, αλλά όσον αφορά το thrash γενικότερα, οι Slayer είναι αυτοί που έχουν τη χάρη και που το πήγαν ακόμα παραπέρα το όλο πράγμα. Οι δίσκοι τους ήταν αυτοί που στάθηκαν ως εγχειρίδιο για τους απανταχού wannabe thrashers και δίσκοι όπως τα "Hell Awaits" και "Reign In Blood", ήταν αυτοί που διαμόρφωσαν ένα ολόκληρο ιδίωμα και εξακολουθούν να αποτελούν έμπνευση για τους εκκολαπτόμενους λάτρεις της ταχύτητας και επιθετικότητας. Ίσως δεν είναι υπερβολή να πούμε πως και το black metal οφείλει πολλά στους Αμερικανούς.
10
Death
Death
Ο χώρος του ακραίου metal δεν θα ήταν ποτέ ίδιος αν το πνευματικό παιδί του Chuck Schuldiner δεν είχε κυκλοφορήσει κάποιους από τους πιο επιδραστικούς δίσκους για το ιδίωμα. Μπορεί να υπάρχει αντιγνωμία για το αν το "Scream Bloody Gore" ή το "Seven Churches" των Possessed ήταν ο πρώτος πραγματικός death metal δίσκος, αλλά καμία σημασία δεν έχει. Βέβαια, στην πορεία η μπάντα εξελίχτηκε και εμπλούτισε τη μουσική της με περισσότερο progressive και κλασικά στοιχεία, αλλά δίσκοι όπως τα "Leprosy" και "Spiritual Healing", αποτέλεσαν τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε αυτό που αποκαλούμε death metal.
  • SHARE
  • TWEET