Η κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας: Gravity

Πώς το space έπος του Cuaron μάς καθήλωσε

Από τον Λουκιανό Κοροβέση, 21/11/2013 @ 11:27
Τι παίζει: Αστροναύτες σε αποστολή ρουτίνας θα εμπλακούν σε διαστημικό ατύχημα.

Δηλαδή: «Στο διάστημα κανείς δεν ακούει τις κραυγές σου» ή κάπως έτσι διαφημιζόταν κάποια πολλά χρόνια πριν το "Alien" θέτοντας νέα standard τόσο στις περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας, όσο στο σινεμά το ίδιο. Αν όμως για την Ripley το αίσθημα κλειστοφοβίας το έδινε το περιοριστικό περιβάλλον ένα διαστημόπλοιου και το υπερδιάσημο πλέον τέρας του, για το φετινό "Gravity" του μετρ Cuaron το αντικαθιστά το ίδιο το σκάφανδρο των αστροναυτών, καθώς αυτό είναι και το όριο επιβίωσης για το ζεύγος Clooney / Bullock. Ο Cuaron λοιπόν δεν μπλέκει με υπαρξιακές αναζητήσεις τύπου "Οδύσσεια Tου Διαστήματος" αλλά μας περιγράφει μια ιστορία επιβίωσης, που ο εχθρός δεν κρύβεται σε κάποια σκοτεινή γωνία, έτοιμος να μας κατασπαράξει, αλλά είναι το ίδιο το απέραντο διάστημα, που μόνο φιλόξενο δεν μπορείς να το πεις, αν το καλοσκεφτείς... Έτσι, πλάθει ένα σύμπαν πραγματικά απέραντο, πετώντας μπροστά στην οθόνη την αγχωμένη ασθμαίνουσα φάτσα της Bullock και το σύνηθες coolness του Clooney, για να μας πει πως ο άνθρωπος που θέλει να ξεπεράσει τα όριά του, μπορεί τελικά και να τιμωρηθεί. Είναι άξιο θαυμασμού να βλέπεις παράλληλα με την ταινία, την εξέλιξη της ίδιας της καριέρας του Cuaron, που ξεκίνησε με την τόλμη ενός "Θέλω Και Τη Μαμά Σου", για να περάσει ξυστά από την μυθολογία του Harry Potter, να κάνει το μεγάλο βήμα με "Τα Παιδιά Των Ανθρώπων" και να συγκαταλέγεται φέτος στους μεγάλους δημιουργούς του καιρού μας με το "Gravity". Με μια ανέλπιστη ερμηνεία καριέρας από την Bullock (καλά όλοι φέτος βάλθηκαν να ξεπεράσουν εαυτούς;), μια 3D κινηματογράφηση που επιβάλει την επίσκεψη σε σκοτεινή αίθουσα και ένα σενάριο / διαρκές cliffhanger, το "Gravity" είναι αναμφίβολα μια από τις ταινίες της χρονιάς...

Τελικά: Εκεί που ο blockbuster κινηματογράφος συναντά τις ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας, έρχεται ένα υπερέπος διαστημικών διαστάσεων, που δεν πρέπει να χάσει κανένας! Εξαίσιο.

Trailer



Κατά τα άλλα:

Θα δούμε:
Searching for Sugar Man: Μας άφησε άφωνους στις περσινές «Νύχτες Πρεμιέρας» και έτσι θα ξαναψάξουμε για την απίθανη ιστορία του Rodriguez σε αυτό το πολυβραβευμένο μουσικό documentary.

The Counselor: Ο Ridley Scott κινηματογραφεί το πιο δυνατό φετινό cast (Fassbender, P. Cruz, Diaz,Bardem, Pitt). Ανυπομονούμε.

Το σκεφτόμαστε:
Thor: The Dark World: Οι Marvelάκηδες τρέξτε. Εμείς αναμένουμε τους επόμενους Avengers. Φαίνεται πιο σκοτεινό από το πρώτο μέρος.

The Hunger Games: Catching Fire: Το franchise συνεχίζεται και η Jennifer Lawrence είναι πάντα μια οπτασία.

Θα αποφύγουμε:
Indebito: Το ρεμπέτικο στην Ελλάδα του σήμερα, κινηματογραφημένο από Ιταλούς. Αν θελήσουμε να στηρίξουμε κάτι ελληνικό φέτος, μάλλον δεν θα ξεκινήσουμε από εδώ.
  • SHARE
  • TWEET