«10»: Αγαπημένα άλμπουμ της Kovacs

Με αφορμή τις επικείμενες εμφανίσεις της στο Gazarte

Από τον Παντελή Κουρέλη, 03/12/2019 @ 17:22

Η Sharon Kovacs, γνωστή και μόνο με το επίθετό της, επιστρέφει στην Αθήνα για δυο συναυλίες στο Gazarte στις 7 και 8 Δεκεμβρίου. Βρήκαμε λοιπόν την ευκαιρία να τη ρωτήσουμε ποιοι δίσκοι την έχουν επηρεάσει και εμπνεύσει να ακολουθήσει καριέρα μουσικού. Οι επιρροές της περιλαμβάνουν τόσο παλιούς, κλασσικούς δίσκους, όσο όμως και νεότερους, σε ένα πολυσυλλεκτικό γούστο.

1
Fleetwood Mac - Mr. Wonderful (1968)
Fleetwood Mac - Mr. Wonderful

Ένα από τα πρώτα βινύλια που αγόρασα ποτέ μου. Μερικά χρόνια αργότερα, χρειάστηκε να το ξαναγοράσω, γιατί το έπαιξα τόσες πολλές φορές που καταστράφηκε. Αγαπημένο μου τραγούδι, το "Black Magic Woman".

2
The Velvet Underground & Nico (1967)
The Velvet Underground & Nico

Αυτός ο δίσκος μου θυμίζει την περίοδο που ήμουν στο μουσικό σχολείο. Ζούσα σε ένα μικρό δωμάτιο στο κέντρο της πόλης μου σε έναν δρόμο γεμάτο καφενεία και εστιατόρια, όμως κάθε στιγμή που έβαζα αυτό το άλμπουμ να παίξει ένιωθα ότι ήμουν πίσω στα '60s. Αγαπημένο κομμάτι, το "Venus In Furs".

3
Benjamin Clementine - At Least For Now (2015)
Benjamin Clementine - At Least For Now

Ένα από τα πιο όμορφα άλμπουμ που άκουσα τα τελευταία χρόνια. H ψυχωμένη φωνή του και τα αυτοβιογραφικά του τραγούδια μιλάνε για τη ζωή του κι αυτή η ειλικρίνεια στην τραγουδοποιΐα με εμπνέει. Αγαπημένο μου τραγούδι, το "London".

4
Nick Drake - Time Of No Reply (1987)
Nick Drake - Time Of No Reply

Αυτός ο δίσκος με εμπνέει με τη νηφαλιότητά του. Τον πρωτοάκουσα όταν βρισκόμουν στο τρίτο έτος της μουσικής σχολής και ένιωσα ότι ήθελα να μάθω περισσότερα πράγματα για τη ζωή του, η οποία ήταν επίσης πολύ νηφάλια.

5
Grace Jones - Hurricane - Dub (2011)
Grace Jones - Hurricane - Dub

Αυτόν τον δίσκο μου τον έκανε δώρο ένας φίλος και με ενέπνευσε εξαιτίας του ότι η Grace Jones εφάρμοσε πολλά και τόσο διαφορετικά είδη στυλ. Μου αρέσουν και πολλοί άλλοι δίσκοι της, όμως αυτό που με εμπνέει είναι ότι δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται.

6
Frank & Nancy Sinatra - Frank & Nancy Sinatra (1967)
Frank & Nancy Sinatra - Frank & Nancy Sinatra

Τούτο είναι επίσης ένα από τα πρώτα βινύλια για μένα. Αυτή η μουσική με ταξιδεύει κάπου ξεχωριστά - σε ένα μέρος όπου θα ήμουν αν μπορούσα. Έχω πολλούς δίσκους του Frank Sinatra και λατρεύω τις ενορχηστρώσεις. Ο συγκεκριμένος μου αρέσει πολύ γιατί τραγουδάει μαζί με τη Nancy.

7
Amy Winehouse - Frank (2003)
Amy Winehouse - Frank

Λατρεύω αυτόν τον δίσκο και τον άκουγα ξανά και ξανά όταν ήμουν νεότερη. Η καταπληκτική της φωνή, η εμφάνισή της και ο αστείος, σκοτεινός και ευάλωτος τρόπος με τον οποίο τραγουδούσε με ενέπνευσε όταν ήμουν νέα. Επίσης, το στυλ που έπαιζε εκείνη τη εποχή ήταν καινούριο για μένα και μου άνοιξε τα μάτια στη δεκαετία του '50 και του '60. Το αγαπημένο μου τραγούδι σε αυτό το άλμπουμ είναι το "Fuck Me Pumps".

8
The Child Of Lov - The Child Of Lov (2013)
The Child Of Lov - The Child Of Lov

Αυτός ο δίσκος είναι πολύ ιδιαίτερος για μένα. Ο τραγουδιστής Martijn Teerlink ήταν πολύ εμπνευσμένος άνθρωπος και δυστυχώς πέθανε πολύ νέος. Ο τρόπος με τον οποίο γράφει τραγούδια, με επιρροές soul και r&b αλλά ταυτόχρονα πολύ βρώμικα και φρέσκα με έκανε οπαδό του. Θα ήθελα να τον είχα δει ζωντανά, αλλά δεν έκανε ποτέ κάποια συναυλία. Το αγαπημένο μου τραγούδι σε αυτό το άλμπουμ είναι το "Heal".

9
Ike & Tina Turner - Nutbush City Limits (1973)
Ike & Tina Turner - Nutbush City Limits

Αυτό είναι ένα από τα πρώτα άλμπουμ που άκουσα ποτέ όταν ήμουν νέα. Η μαμά μου άκουγε πολύ την Tina Turner και στο σπίτι μας έπαιζαν πολλοί δίσκοι της. Θυμάμαι πάντα να τη ρωτάω για το ποια είναι αυτή η γυναίκα και για τι τραγουδάει. Ήμουν πολύ περίεργη γι’ αυτήν και για τη ζωή της.

10
Sia - Some People Have Real Problems (2008)
Sia - Some People Have Real Problems

Λατρεύω τη φωνή της και τον τρόπο που παρουσιάζει τον εαυτό της. Είναι πολύ καλή τραγουδοποιός και ταυτόχρονα γράφει και τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες. Αυτό με ενέπνευσε σίγουρα στο να γράφω τόσο τα δικά τραγούδια, όσο και για άλλους. Το αγαπημένο μου τραγούδι στον δίσκο είναι το "Soon We’ll Be Found".

  • SHARE
  • TWEET