Joe Cocker, B.B. King @ Lucca Summer Festival (Ιταλία), 15/07/11

30/09/2011 @ 14:09
Υπάρχουν κάποια line-up σε μουσικά φεστιβάλ που είναι σαν να τα έχεις παραγγείλει. Ο βασιλιάς των blues, στα 85 του χρόνια, στην ίδια συναυλία μαζί με τον Joe Cocker, εν έτει 2011, ακούγεται ουτοπικό! Και όμως, στη Lucca της Ιταλίας η συναυλία αυτή πήρε σάρκα και οστά.

Όποιος δεν έχει επισκεφτεί τη μικρή αυτή ιταλική πόλη θα πρέπει να αναθεωρήσει. Σκεφτείτε πως σας πετάνε μέσα σε σκηνικό από παλιά ιταλική ταινία, με όλα τα στενά σοκάκια, τα παλιά χρωματιστά σπίτια και τη μυρωδιά ζυμαρικών και πίτσας, και έχετε μια εικόνα για τη Lucca. Μετά φανταστείτε και μια συναυλία στην κεντρική της πλατεία. Αυτό είναι το Lucca Summer Festival, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη μικρή αυτή πόλη της Τοσκάνης, σε έναν από τους πιο όμορφους χώρους στην Ευρώπη.



Τη συναυλία θα ξεκινούσε ο B.B. King, στον οποίο είχαμε και την τύχη να κάνουμε παρέα καθώς τρώει, αφού βρισκόταν για πολύ ώρα πριν τη συναυλία δίπλα στη σκηνή (μαζί με τον Joe Cocker). Ο θρύλος των blues μετά την εισαγωγή από τη μπάντα του δεν άργησε να ανέβει στη σκηνή. Όμως τα χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του ήταν εμφανή, καθώς τον ανέβασαν στη σκηνή με αναπηρικό καροτσάκι για να μην κουράζεται (το βάρος του δεν είναι αμελητέο άλλωστε).

Ξεκινώντας με το "I Need You So" έδειχνε κάπως βαρεμένος, σα να μην είχε και τόση όρεξη. Έψαχνε αφορμές να σταματήσει να τραγουδάει και ασχολιόταν με το να χαιρετάει μωρά που βρίσκονταν στο κοινό. Ακόμα και αυτούς που περνούσαν μπροστά στη σκηνή σταματούσε για να χαιρετήσει! Δυστυχώς δε χάρισε στο ιταλικό κοινό το "Let The Good Times Roll", παρά τις παρακλήσεις του κοινού (είπε χαρακτηριστικά «Let the what roll?»), αλλά ούτε και το "When Love Comes To Town" για τους πιο mainstream θαυμαστές του.

Παρ' όλα αυτά, όταν έπιανε την κιθάρα του και έπαιζε κάποιο κομμάτι ολοκληρωμένα, έδειχνε πως ακόμα και σε αυτή την ηλικία μπορεί να λάμψει στη σκηνή και να πετάξει μερικές σπίθες με την κιθάρα του - και στο "Key To The Highway" ήταν μπόλικες. Κρίμα όμως που ήταν σπίθες και όχι πυροτεχνήματα, όπως τόσα χρόνια μας έχει συνηθίσει. Ίσως να έφταιγε ότι δεν ήταν η μέρα του, ίσως να μεγάλωσε πια... Πρέπει όμως να σημειώσω πως το 2009 που τον είχα ξαναπαρακολουθήσει, στο Cognac Blues Passions, η ενέργεια και η όρεξη του ήταν πολλές κλίμακες πάνω.

Setlist:
Strung Out (instrumental) / Twight Shut (instrumental) - B.B. King intro / I Need You So / Everyday I Have The Blues / Key Τo Τhe Highway / You Are My Sunshine / Rock Me Baby / Thrill Is Gone / Guess Who / When The Saints Go Marching In

Τον B.B. ακολούθησε ο Joe Cocker με την κοιλιά του να είναι πιο μεγάλη από ποτέ! Με σακάκι στην αρχή, κόσμιος. Από το "Τhe Letter" (Box Tops) και μετά άρχισε να παίρνει μπρος και ανέβασε τα μανίκια. Το κλασικό του βραχνό ουρλιαχτό κυριαρχούσε και έγινε ακόμα περισσότερο αισθητό στο παλιό και αγαπημένο "When The Night Comes". Δυναμικός, γέμιζε το κέντρο της σκηνής και δεν ξεχνούσε να χοροπηδήσει στο κλείσιμο κάθε τραγουδιού.

Μαζί με διάφορες προσθήκες από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, ο Cocker κινήθηκε στα γνωστά μονοπάτια των επιτυχιών του, με τις διάσημες διασκευές που έχει εκτελέσει.  Από το "Summer In The City" (Lovin' Spoonful) έως το κομμάτι - σφραγίδα για την καριέρα του, "With A Little Help Of My Friends" (Beatles), αποδείχτηκε άξιος επιζώντας της δεκαετίας του '60. Όντας φειδωλός στα λόγια του προς το κοινό και ίσως λίγο πιο απόμακρος ορισμένες στιγμές, κατάφερε να ζωγραφίσει ολοκληρωμένα την καριέρα του σε αυτό το δίωρο set.

Η Piazza Napoleone γέμισε για ένα ακόμα βράδυ με νοσταλγία από προηγούμενες δεκαετίες. Εμείς την αποχαιρετήσαμε με ποικίλα συναισθήματα και σκέψεις, μαζί με την ελπίδα να επισκεφτούμε ξανά το καλοκαιρινό της φεστιβάλ. Στο ταξίδι στη Lucca περίμενα να με ξαφνιάσει ευχάριστα ο βασιλιάς των blues, αλλά μου άφησε μια πικρή γεύση. O Joe Cocker, όμως, κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες και ολοκλήρωσε με εντυπωσιακή ζωντάνια μια καλοκαιρινή βραδιά πολλά υποσχόμενη.

Setlist:

Hitchcock Railway
Feelin' Alright
The Letter
When The Night Comes
Unforgiven
Summer In The City
Up Where We Belong
You Are So Beautiful
Hard Knocks
N'oubliez Jamais
Come Together
You Can Leave Your Hat On
Unchain My Heart
With a Little Help From My Friends
------------------------
She Came In Through The Bathroom Window
Cry Me a River
High Time We Went

Ξενοφών Καράμπαλης
  • SHARE
  • TWEET