Help! A Beatles Tribute @ Κύτταρο, 30/09/17

Τελικά, τα καταφέραμε!

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 02/10/2017 @ 13:54

Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα του δελτίου τύπου, ότι δηλαδή οι Beatles είναι ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής - αν όχι το επιδραστικότερο όλων - ή ότι κατέχουν την πρωτιά πωλήσεων και είναι πολυβραβευμένοι.

Τα «Σκαθάρια» διαθέτουν ένα ειδικό χαρακτηριστικό που θεωρώ ακόμη σημαντικότερο όλων των παραπάνω μαζί: Τα τραγούδια τους σε αφορούν ακόμη! Μισόν αιώνα μετά το "Sgt. Pepper's", αυτό αποδείχθηκε περίτρανα το Σαββατόβραδο που μας πέρασε στο Κύτταρο.

Οι μουσικές είναι ακόμη γεμάτες ζωή και οι στίχοι - όσων τραγουδιών δεν μιλάνε για έρωτες, που έτσι κι αλλιώς μένουν πάντα επίκαιροι - έχουν μια μοντέρνα αμεσότητα που σχεδόν σοκάρει, αν αναλογιστείς την τρέχουσα χρονολογία.

Help! A Beatles Tribute

Δεν θεωρώ εαυτό φανατική οπαδό του θρυλικού κουαρτέτου από το Λίβερπουλ, αλλά ούτε και δεν είμαι σε καμία περίπτωση πολέμια του τρόπου που είδαν την μουσική. Τουναντίον! Οπότε τα καλά λόγια που άκουσα για αυτή την tribute μπάντα, τους Help! A Beatles Tribute, ήταν πολλά για να μην μπω στην περιέργεια να την δω από κοντά.

Και όταν οι τέσσερις ανέβηκαν στην σκηνή, λίγο πριν τις 22:00, με τα χαρακτηριστικά κουρέματα και την σκούρα ομοιομορφία των κουστουμιών α λα '60s, δεν το κρύβω, δεν εντυπωσιάστηκα. Θα μου πεις, τί περίμενες ακριβώς να πάθεις; Την φρενίτιδα που βίωναν οι κορασίδες της εποχής; Μπορεί ναι, μπορεί όχι...

Help! A Beatles Tribute

Με τα μάτια μισόκλειστα, κατάφερνα ίσα-ίσα να διακρίνω τις γνώριμες σιλουέτες του Lennon, του McCartney και του Harrison μπροστά, ενώ λίγο πίσω έβλεπα καθιστό τον Ringo Starr να χτυπιέται στον ρυθμό του "A Hard Day’s Night". Και φαίνεται πως δεν ήμουν η μόνη...

Αυτό μάλλον θα έπαθαν κι όσοι στέκονταν μαζί μου κάτω από τη σκηνή, γιατί μετά τα πρώτα δύο-τρία τραγούδια οι αντιδράσεις του κόσμου υπήρξαν χλιαρές, σχεδόν υπνωτισμένες. Ο ήχος όμως ήταν στεντόρειος και οι τέσσερις μουσικοί γεμάτοι ενέργεια και όρεξη, έτσι το πρώτο μέρος της βραδιάς κύλησε με εμφανή την απόσταση μεταξύ πλατείας και πάλκου, όχι όμως μουδιασμένα.

Help! A Beatles Tribute

Μετά το δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα στη μέση του σετ, περάσαμε στο δεύτερο, πιο ψυχεδελικό μέρος και τότε αντιλήφθηκα τι είχε συμβεί προηγουμένως. Τόση ώρα βρισκόμουν μπροστά σε αυτό που πολλοί λέμε «δύσκολο κοινό» και λίγοι τό’χουμε όντως συναντήσει. Δεν το αναγνώρισα εξ αρχής γιατί μπέρδεψα την δικαίως επιφυλακτική του στάση (λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος ή, αλλιώς, της ευκολίας με την οποία θα μπορούσε η όλη φάση να τείνει προς το γελοίο) με την συνήθη μπλαζέ ψυχρότητα της Αθηναϊκής νύχτας.

Η πολυσυλλεκτικότητα της πλατείας, ως ένα σημείο, η αναμενόμενη. Στον χώρο υπήρχαν από οικογένειες με πεντάχρονα παιδάκια μέχρι παλιοροκάδες άνω των -ήντα, έφηβοι και νεαρά ζευγαράκια που έμοιαζαν να ήρθαν για το ρετρό του πράγματος. Καμία σχέση! Όλοι είχαν έρθει για την μουσική. Για τα σόλα, τα shake, για τον χορό και την αθωότητα, for peace 'n' love...

Help! A Beatles Tribute

Από το όργιο του ντεφιού στο "Help!" μέχρι την προσευχή του "Let It Be", συντελέστηκε το θαύμα και ο κόσμος εν τέλει αποθέωσε τους πολύ καλούς μουσικούς φίλους που μας χάρισαν την σπάνια ευκαιρία να ακούσουμε πάνω από σαράντα τραγούδια ζωντανά και, πρωτίστως, την δική τους, ολόψυχα ειλικρινή, ερμηνεία του έργου των σπουδαίων Βρετανών.

Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές έδειξαν να εκπλήσσονται κι αυτοί ευχάριστα με την έκβαση της βραδιάς και να απολαμβάνουν την σταδιακή αποδοχή, με αποκορύφωμα την ολόθερμη συμμετοχή του κοινού στα "Come Together" και "Hey Jude" που τους άφησε άφωνους. Ο κόσμος ξεκίνησε τις επευφημίες και απαίτησε το ένα encore μετά το άλλο, μέχρι που δεν άντεξαν και μας υποσχέθηκαν την γρήγορη επιστροφή τους στην χώρα. Τελικά, τα καταφέραμε, όλοι μαζί, να τιμήσουμε την σπουδαιότερη παρακαταθήκη του έργου των Beatles: Καταφέραμε να αγαπηθούμε!

Help! A Beatles Tribute

Κλείνω, λοιπόν, κι εγώ την ανταπόκριση, μέχρι νεοτέρας,  κάνοντας την απαραίτητη αναφορά στην εξαιρετική απόδοση του "Yesterday", η συγκινητική ακουστική εκτέλεση του οποίου έγινε η αγαπημένη μου στιγμή αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας -μουσικά και συναισθηματικά- βραδιάς. Ίσως και η λεπτή ειρωνεία στην επιλογή των δύο τελευταίων τραγουδιών του encore...

Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης / pavlosmavridis.com

SETLIST

A Hard Day’s Night
I Feel Fine
Ticket To Ride
Boys
Love Me Do
I Should Have Known Better
Eight Days A Week
Please Please Me
Rock And Roll Music
All My Loving
I Saw Her Standing There
We Can Work It Out
The Night Before
From Me To You
Mr. Postman
Roll Over Beethoven
Yellow Submarine
Can't Buy Me Love
I Want To Hold Your Hand
Long Tall Sally

Διάλειμμα

Help!
Day Tripper
Drive My Car
With A Little Help From My Friends
Get Back
Paperback Writer
Here Comes The Sun
Come Together
Revolution
Back In The U.S.S.R.
Ob-La-Di, Ob-La-Da
I Wanna Be Your Man
She Loves You
Let It Be
All You Need Is Love
Hey Jude

Encore:

Twist And Shout
Yesterday
Don’t Let Me Down
I’m Down

  • SHARE
  • TWEET