Hail Spirit Noir: «Μια καλή εμφάνιση είναι πιο πειστική από μια διαφήμιση»

Μιλήσαμε με τους Hail Spirit Noir για τα όσα μεσολάβησαν από την τελευταία μας κουβέντα, αλλά και όσα έπονται, και η αλήθεια είναι ότι είχαν πολλά να μας πουν

Από τον Άλκη Κοροβέση, 17/04/2018 @ 12:02

Ερχόμενοι από τη Θεσσαλονίκη, οι Hail Spirit Noir έχουν κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια στο χώρο του progressive ήχου, αλλά και του ακραίου χώρου, κυρίως στην εγχώρια σκηνή. Με τρεις δίσκους ήδη στο ενεργητικό τους, τον έναν καλύτερο από τον προηγούμενο, βρήκαμε την αφορμή να επικοινωνήσουμε μαζί τους ακόμα μια φορά, λίγο πριν την πρώτη headline εμφάνισή τους στην Αθήνα και λίγο πριν την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία. Δείτε παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα είχαν να μας πουν ο Χάρης και ο Θεοχάρης.

Hail Spirit Noir

Καλώς ορίσατε και πάλι. Πάνε τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που μιλήσαμε. Τι έχει μεσολαβήσει από τότε;

Χάρης: Ήταν μόλις είχαν κυκλοφορήσει "Oi Magoi", ε; Πολλά μπορώ να πω και αρκετά σημαντικά για την μπάντα. Από τότε προσπαθούσαμε να κάνουμε κάποια live αλλά χρειάστηκαν δυο ακόμα χρόνια κι ο τρίτος δίσκος, το "Mayhem Ιn Blue" του 2016 για να το πετύχουμε. Βοήθησαν φυσικά και ο Σάκης Μπαντής, ο Φοίβος και ο Cons Marg  που ασχολούνται με τα πλήκτρα, τύμπανα και φωνή αντίστοιχα στα live. Αλλάξαμε εταιρεία το οποίο ήταν μια απαραίτητη αλλαγή στις συνεργασίες μας και από την Code666 υπογράψαμε με την νορβηγική Dark Essence. Αισίως φτάνουμε τώρα να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την πρώτη ευρωπαϊκή μας περιοδεία και είμαστε από ενθουσιασμένοι έως αγχωμένοι.

Καλό είναι να ξέρουμε ότι πέρα από εμάς και άλλοι περιμένουν αξιόλογες δουλειές για να μην εφησυχάζουμε!

Ο προπέρσινος δίσκος σας ήταν εξαιρετικός. Υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή που θα θέλατε να είναι διαφορετικό; Ίσως να μην βάζατε τον πήχη τόσο ψηλά για τον επόμενο δίσκο;

Θεοχάρης: Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν κατάλαβα τί εννοείς «να μην βάζαμε τον πήχη τόσο ψηλά». Σε κανέναν από τους δίσκους μας δεν θα άλλαζα κάτι γιατί πιστεύω ότι αντιπροσωπεύουν το ποιοι είμασταν τότε και το τι θέλαμε να κάνουμε. Τεχνικά ίσως να αλλάζαμε κάποια πράγματα αλλά ακόμα και σήμερα η πνιχτή παραγωγή του "Πνεύματος" και ο σχεδόν πεντακάθαρος ήχος των "Μάγων" νομίζω δίνουν τμήμα του χαρακτήρα τους. Αλλά ο πήχης, αν υπάρχει τέτοιος, είναι πάντα ψηλά γιατί όσο αλλάζουμε κι εμείς αλλάζουν και οι απαιτήσεις από τους εαυτούς μας. Δεδομένου ότι είμαστε πολύ σκληροί με τους εαυτούς μας μάλλον ότι και να κάνουμε θα είναι υψηλές οι απαιτήσεις κατ’ αρχάς από εμάς τους ίδιους.

Χ: Θα το πάρουμε ως κομπλιμέντο αυτό με τον πήχη, χεχ. Αν εννοείς να έχουμε καλλιεργήσει προσδοκίες στο κοινό, δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι κάτι το αγχωτικό αλλά από την άλλη μάλλον είναι και δημιουργικό. Καλό είναι να ξέρουμε ότι πέρα από εμάς και άλλοι περιμένουν αξιόλογες δουλειές για να μην εφησυχάζουμε!

Πώς προέκυψε το "Mayhem In Blue"; Τι διαφορετικό κάνατε σε σχέση με το "Oi Magoi" και το "Pneuma";

Χ: Το "Mayhem In Blue" μας πήρε αρκετό καιρό να ολοκληρωθεί, η αλήθεια είναι. Ιδέες υπήρχαν αρκετά κοντά με την ολοκλήρωση των "Μάγων", όμως απαιτούσαν παραπάνω δουλειά καθώς είχαμε διάφορα όργανα πάλι, όπως η λατέρνα και το didgeridoo, ενώ όλα αυτά έπρεπε να τα φέρουμε και σε μια ισορροπία. Το "Mayhem..." είναι ένας πιο σκληρός δίσκος. Δεν ξεκίνησα με αυτό στο μυαλό μου, όντας ο βασικός συνθέτης, αλλά όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τα κομμάτια με τον Θεοχάρη και τον J. Demian παρατηρήσαμε ότι ήταν πιο επιθετικά από τα δύο προηγούμενα άλμπουμ.

Θ: Ναι, ακόμα και η ψυχεδέλεια που είναι πάλι διάχυτη στο δίσκο είναι πολύ πιο έντονη απ’ ότι πχ στους "Μάγους". Και γενικά νομίζω ακόμα και σε επίπεδο στίχων είναι ένας πιο σκληρός δίσκος. Επίσης όταν ο Χάρης έστηνε τα κομμάτια υπήρξε λίγο πιο στοχευμένο το songwriting σε σχέση με τους δύο πρώτους δίσκους. 

Το γαλάζιο της θάλασσας είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την ηρεμία, ας πούμε είναι ένα χρώμα που σε ξεκουράζει. Ακόμα όμως και μέσα σ’ αυτό ή απ’ αυτό μπορούν να προκύψουν τα χειρότερα

Ποιος επιμελήθηκε το εξαιρετικό εξώφυλλο και τι συμβολίζει;

Θ: Το εξώφυλλο είναι ένα από τα κομμάτια που ολοκληρώνουν την εικόνα του άλμπουμ. Το επιμελήθηκε η Olia Pishchanska. Όταν πέσαμε πάνω του πάθαμε σοκ γιατί ήταν πολύ κοντά στην εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας. Με λίγη καθοδήγηση και μικρές τροποποιήσεις φτάσαμε σ’ αυτό που βλέπετε, που νομίζουμε ότι είναι πολύ δυνατό. Ο συμβολισμός εδώ δένει γενικότερα με τον τίτλο και με την αντίφαση. Το γαλάζιο της θάλασσας είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την ηρεμία, ας πούμε είναι ένα χρώμα που σε ξεκουράζει. Ακόμα όμως και μέσα σ’ αυτό ή απ’ αυτό μπορούν να προκύψουν τα χειρότερα. Ακόμα και εμείς αποτελούμαστε κατά κύριο λόγο από νερό, όπως άλλωστε και ο πλανήτης. Εδώ όμως οι φιγούρες που βγαίνουν από την θάλασσα και το όλο κλίμα, ακόμα και τα χρώματα, δίνουν έναν απόκοσμο και απειλητικό τόνο. Έχει να κάνει λίγο με το χαοτικό που σήμερα είναι ακόμα πιο έντονο από ότι πριν σχεδόν δύο χρόνια. Αυτό είναι η πιο απλή εκδοχή του εξωφύλλου. Υπάρχει στοιχείο από κάθε κομμάτι του δίσκου στο εξώφυλλο που τα ενώνει όλα μαζί.

Φταίμε κι εμείς που δεν κάναμε live τότε και γενικά δεν αυτoπροωθούμασταν και πολύ

Έχετε έδρα τη Θεσσαλονίκη αν δεν κάνω λάθος. Πόσο δελεαστικό είναι να μεταφέρετε την μπάντα στην Αθήνα ή ακόμα καλύτερα στο εξωτερικό για να ανοίξουν οι προοπτικές σας; Αρκεί το internet για να γίνει γνωστή μια μπάντα στις μέρες μας;

Θ: Ναι, η έδρα της μπάντας είναι στην Θεσσαλονίκη με μια μικρή παράκαμψη το Ηράκλειο Κρήτης που κατοικώ εγώ. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ να μεταφέρουμε την μπάντα κάπου. Η αλήθεια είναι η μεταφορά στο εξωτερικό θα είχε όφελος για τους Noir αν κι εφόσον η μπάντα γινόταν το μέσο βιοπορισμού μας. Η Αθήνα δεν θα προσέφερε κάτι παραπάνω, ίσως επαφή με ένα πιο μεγάλο κοινό αλλά και πάλι, θα έπρεπε να γινόταν η μπάντα το εισόδημά μας. 

Χ: Δεν το σκεφτήκαμε, δηλαδή, τώρα που το λες εσύ είναι η πρώτη φορά που καν το λέμε. Το internet, είναι η αλήθεια, μας βοήθησε πάρα πολύ. Ιδιαίτερα στην αρχή, χάρη στην ιταλική Code666, που μας είχε υπογράψει στο εξωτερικό, μας έμαθαν πιο μπροστά. Φταίμε κι εμείς που δεν κάναμε live τότε και γενικά δεν αυτoπροωθούμασταν και πολύ. Το internet σίγουρα είναι χρήσιμο και πλέον αναπόσπαστο εργαλείο για το promotion ενός group όμως αυτό που παρατηρήσαμε ξεκινώντας τα live είναι ότι αυτά είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσεις τη μπάντα. Μια καλή εμφάνιση είναι πιο πειστική από μια διαφήμιση σε ένα περιοδικό ή το συνεχές spamming.

Προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε αλλά στην Ελλάδα δε θέλουμε να γίνουμε και μαϊντανοί, δεν έχει και πολύ νόημα. Η καλή live εμφάνιση πείθει

Παλιότερα δεν κάνατε live. Τελευταία έχετε αλλάξει τακτική και έχετε αρχίσει να εμφανίζεστε συχνά. Είναι - μετά το internet - ο άλλος παράγοντας επιτυχίας μια μπάντας, οι όσο το δυνατόν περισσότερες live εμφανίσεις; 

Θ: Όπως είπε και ο Χάρης, ναι. Ίσως και περισσότερο από το διαδίκτυο. Το internet θα βοηθήσει στην αρχή αλλά μετά εξαρτάται από την ίδια την μπάντα αν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί το όποιο hype έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα της και αυτό γίνεται κυρίως μέσω live. To συχνά είναι σχετικό πάντως. Προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε αλλά στην Ελλάδα δε θέλουμε να γίνουμε και μαϊντανοί, δεν έχει και πολύ νόημα. Η καλή live εμφάνιση πείθει. Από ένα σημείο και μετά όσο και να πείθει το ίντερνετ, αν η ίδια η δουλειά σου τόσο στουντιακά όσο και επί σκηνής δεν είναι αντάξια, θα φανεί και θα εκτιμηθεί ανάλογα. Φυσικά το internet μπορεί να σε διατηρεί στο προσκήνιο, αλλά και αυτό ακόμη θέλει το μέτρο του. Το καλύτερο που έχει κάνει το internet είναι ότι έχει απλοποιήσει τα πράγματα για να βρεις καινούριους ήχους και group αν θέλεις να ψάξεις. Αυτό, βέβαια, είναι μια άλλη συζήτηση γιατί ξέρω αρκετούς που θα διαφωνήσουν στο κατά πόσο επηρέασε θετικά, χε.

Hail Spirit Noir

Μετά το tour θα επικεντρωθείτε στον τέταρτο δίσκο σας; Κάποιες ιδέες επ’ αυτού ή ξεκινάτε από το μηδέν;

Χ: Μετά το tour θα παίξουμε σε αρκετές χώρες για πρώτη φορά και αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση. Με το πέρας της περιοδείας έχουμε κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις στα Τρίκαλα στο Horns Up Festival και μια στην Τσεχία στο MetalGate Czech Death Fest τον Ιούνιο και κάποια αλλά σε διαφορετικά μέρη ώστε να μπορέσουμε να «απλωθούμε». Αλλά ο τέταρτος δίσκος θα γίνει η προτεραιότητά μας. Υπάρχουν ιδέες αλλά δε τις θεωρούμε δεδομένες γιατί απλά δεν ξέρουμε πως θα καταλήξουν. Είναι νωρίς ακόμα να πούμε το οτιδήποτε.

Η καμπάνια για το βινύλιο του "Pneuma" πήγε καλά; Έχετε σκεφτεί να το κάνετε και για το "Mayhem In Blue";

Χ: Ήταν μια κίνηση που έκανε τότε η εταιρεία μας. Η καμπάνια πήγε μια χαρά και γι’ αυτό μετά από λίγο η Code666 έκανε και για τους "Μάγους". Για το "Mayhem..." η Dark Essence δεν πραγματοποίησε κάποια καμπάνια ή κάτι τέτοιο. Το κυκλοφόρησε κανονικά και νομίζω ότι τώρα είμαστε στην τρίτη κοπή του.

Είχατε βγάλει ένα videoclip για το "Oi Magoi", το οποίο δυστυχώς δεν μπορώ να βρω κάπου αυτήν τη στιγμή. Σκοπεύετε να βγάλετε κάτι και από το "Mayhem In Blue" ή θα γίνει στον επόμενο δίσκο;

Θ: Τα videoclips είναι μια δύσκολη υπόθεση. Δυστυχώς με των "Μάγων" είχαμε κάποια θεματάκια copyright και με την εταιρεία και είπαμε να μην το ρισκάρουμε, όχι κάτι ιδιαίτερο. Για το "Mayhem..." νομίζω πέρασε ο κύκλος του, εκτός κι αν έχει κάποιος κάποια φοβερή ιδέα, αλλά δεν νομίζω σε αυτήν τη φάση. Τώρα για το επόμενο, είναι νωρίς ακόμα για να ξέρουμε. 

Είναι το λιγότερο ευχάριστο, πάντως, να ακούς ότι υπάρχουν ακόμα οπαδοί της μπάντας (των Transcending Bizarre?), μετά από τόσο καιρό ανενεργή

Είχατε δηλώσει πως οι Transcending Bizarre? ανήκουν στο παρελθόν. Καμία ελπίδα σε εμάς τους φίλους της μπάντας για το - έστω μακρινό - μέλλον;

Χ: Ποτέ δε λέμε ποτέ, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή, ακόμα και να το φανταστούμε. Αλλά και πάλι δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Είναι το λιγότερο ευχάριστο, πάντως, να ακούς ότι υπάρχουν ακόμα οπαδοί της μπάντας, μετά από τόσο καιρό ανενεργή.

Hail Spirit Noir

"Red" από King Crimson ή "Reflections" από Χατζηδάκι. Ποιο θα παίζατε ολόκληρο live αν είχατε την δυνατότητα; 

Χ: Με διαφορά το "Reflections".

Θ: Αντίθετα από τον Χάρη, το "Red".

Θέλω καινούργια μουσική από τους Sanctuary αλλά δεν έχω καταλήξει αν την θέλω χωρίς τον Dane. Καθαρά οπαδικά το λέω αυτό

Επειδή γνωρίζω την εκτίμηση στους Nevermore και στον Dane, πες μου πόσο σε σόκαρε ο θάνατός του; Θεωρείς σωστή κίνηση τη συνέχισή των Sanctuary; Λίγο πολύ όλοι ελπίζαμε σε μια επανασύνδεση των Nevermore.

Θ: Ας πούμε απλώς ότι ήταν μια μέρα που δεν πέρασα καλά. Δεν περίμενα ότι θα εγκατέλειπε το ματς τόσο σύντομα. Αν έβλεπες βέβαια την εικόνα του, απείχε χιλιόμετρα από αυτήν ενός υγιούς ανθρώπου, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το έμφραγμα ήταν στην γωνία. Συνέχιση των Sanctuary, τί να σου πω. Θέλω και δε θέλω. Ο τραγουδιστής των Witherfall, από τα βίντεο που έχω δει, σε κάθε live είναι και καλύτερος, γιατί εξοικειώνεται με έναν ομολογουμένως πολύ ιδιαίτερο τραγουδιστή, ανεξάρτητα από τις τεχνικές του ικανότητες. Θέλω καινούρια μουσική από τους Sanctuary αλλά δεν έχω καταλήξει αν την θέλω χωρίς τον Dane. Καθαρά οπαδικά το λέω αυτό. Θα κάνουν ότι θεωρούν σωστό, πάντων ο Joseph νομίζω αποτελεί καλή περίπτωση.

Αυτός είναι και ο σκοπός του tour, όχι να κάνουμε χαβαλέ αλλά να πάμε τους Noir ένα βήμα παραπάνω

Έχετε στα σκαριά μια ευρωπαϊκή περιοδεία, την πρώτη σας. Σας φοβίζει αυτό; Τι περιμένετε και τι ελπίζετε;

Θ: Είναι κάτι που κάθε μπάντα θέλει να κάνει, απλά τώρα που έφτασε η ώρα, πέρα από τον άκρατο ενθουσιασμό μας, έχουν αρχίσει και τα άγχη. Δημιουργικά βέβαια, αλλά και πάλι.

Χ: Τόσα χρόνια πολεμάμε να κάνουμε live και πάντα λέγαμε κι ακούγαμε από άλλες μπάντες ιστορίες. Είναι κι ένα στοιχείο που με τράβηξε στο metal στην αρχή. Όχι η κραιπάλη, αλλά το συνεχές ταξίδι και το σχεδόν καθημερινό παίξιμο.

Θ: Περιμένουμε..., δεν ξέρουμε βασικά. Παρ’ ότι έχουμε εμφανιστεί στο εξωτερικό, δεν είναι το ίδιο γιατί αυτά ήταν μεμονωμένα show. Σίγουρα θα έχει κούραση, κουβάλημα αλλά και πάρα πολύ ικανοποίηση που επιτέλους είμαστε στη θέση να μπορούμε να το κάνουμε. Όσο για το τι ελπίζουμε, μάλλον να κάνουμε την μπάντα όσο πιο γνωστή γίνεται, αλλά και να παίξουμε τόσο καλά ώστε να αφήσουμε ανάλογες εντυπώσεις και να μπορέσουμε να το ξανακάνουμε. Αυτός είναι και ο σκοπός του tour, όχι να κάνουμε χαβαλέ αλλά να πάμε τους Noir ένα βήμα παραπάνω.

Hail Spirit Noir

Στα πλαίσια αυτής θα παίξετε και για πρώτη φορά ως headliners στην Αθήνα, παρέα με τους Spineless και τους Mock The Mankind. Τι θα έχει το συγκεκριμένο live που δεν μπορούσατε να έχετε ως support πχ όταν ανοίγατε τους Rotting Christ το 2017;

Χ: Πάντα τα support είναι λίγο ιδιόμορφα όταν αφορούν μπάντες τέτοιου βεληνεκούς και λογικό γιατί όλοι περίμεναν τους Rotting Christ. Όχι ότι οι RC μας περιόρισαν κάπως, το ανάποδο θα έλεγα.  Σίγουρα θα έχουμε παραπάνω χρόνο στην διάθεσή μας και θα παίξουμε κάποια κομμάτια παραπάνω με αποτέλεσμα το show μας να έχει την ροή που θέλουμε.  Συν το ότι τόσο οι Mock The Mankind αλλά και οι Spineless θα βοηθήσουν στο να είναι τόσο πολύπλευρο το live όπως είπαμε και πιο πάνω.  

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Κλείστε με τον δικό σας τρόπο τη συνέντευξη.

Σ' ευχαριστούμε πολύ που μας φιλοξενήσατε και πάλι. Ελπίζουμε να σας δούμε στο live την Παρασκευή και μέχρι τότε Let Your Devil Come Inside.

  • SHARE
  • TWEET