Crown Lands

Context: Fearless Pt. 1

Universal Music Canada (2021)
Από την Ελένη Λιβεράκου Eriksson, 19/03/2021
The most spiritual experience in my life
Πώς βαθμολογείτε το τραγούδι;

Αυτό δήλωσε ο Cody Bowles, τραγουδιστής και ντράμερ τού καναδικού duo Crown Lands, όταν προφανώς άφησε από τα χέρια του τις μπαγκέτες που χτυπούσαν τα τύμπανα, του ενός και μοναδικού Neil Peart (Rush). Αυτό από μόνο του -και ιδίως όταν συγκαταλέγεσαι στους πιο φανατικούς οπαδούς τής μπάντας- είναι εμπειρία μοναδική σε βαθμό σοκαριστικό. Ο συγκεκριμένος νεαρός μπορεί να ονομαστεί και λάτρης τους. Οι Crown Lands δεν έχουν προλάβει να γίνουν γνωστοί γιατί ο κόσμος απλά δεν πρόλαβε να τους γνωρίσει λόγω "παγκόσμιου εγκλεισμού" κι έτσι όλα τους τα μουσικά σχέδια έμειναν κάπου στα καναδικά εδάφη. Με το ξεκίνημα τους να κολυμπάει σε rock, hard rock ή -όπως είπαν και κάποιοι άλλοι- Καναδικό rock 'n' roll, κέρδισαν τις εντυπώσεις από την αρχή. Το δεύτερο μέλος είναι ο Kevin Comeau (guitar, bass, keys). Οι δυο τους τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο εκπληκτικά δεμένοι. Όσο να πεις δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να βγάζεις δίσκους σαν ντουέτο και να ακούγεσαι σαν ολοκληρωμένη μπάντα ε; Άρα κάτι σίγουρα μοναδικό συμβαίνει εδώ.

Τι έγινε όμως τώρα ξαφνικά στην πορεία τους, και όλα μοιάζουν σαν να πλησιάζει μια μουσική έκρηξη; Υπάρχει μια όμορφη ιστορία από πίσω. Ίσως και μια διαβολική σύμπτωση ή ένα συμπαντικό προδιαγεγραμμένο μήνυμα.

Το κομμάτι "Context: Fearless Pt. 1" αν και είναι ότι πιο πρόσφατο κυκλοφόρησαν, τους έχει πάρει ήδη μια τριετία μέχρι να φτάσουν στο τέλος του. Κατά τα λεγόμενα τού Cody, είναι ότι καλύτερο έχουν γράψει μέχρι στιγμής. Έχοντας ήδη ηχογραφήσει κάποια demos με τον Terry Brown, (παραγωγό των Rush από το 1974 ως και το 1982), και αφού το τραγούδι τελειοποιήθηκε σε κάποιο βαθμό πήραν τον δρόμο για το Nashville για να συναντήσουν τον άλλον παραγωγό των Rush, Nick Raskulinecz (2007 "Snakes & Arrows" και 2012 "Clockwork Angels"). Μια μέρα πριν τη συνάντηση τους, φτάνει η τραγική είδηση για το φευγιό τού μεγάλου Neil Peart, κι εκεί οι Crown Lands λένε αμέσως πως πρέπει να ακυρώσουν τα πάντα. Ο Raskulinecz όμως, τους γράφει το εξής μήνυμα: «Εσείς παιδιά πρέπει να μεταφέρετε τη δάδα. Πρέπει να κατεβείτε εδώ». Όταν έφτασε η στιγμή, και αφού στήθηκαν όλα, τότε, ο Raskulinecz δίνει στον Cody το drum kit τού Peart που είχε χρησιμοποιήσει στο άλμπουμ "Snakes & Arrows". Στη συνέχεια εμπλέκεται και ο τρίτος παραγωγός David Bottrill, που αναλαμβάνει τον προγραμματισμό των φωνητικών.

Με το αποτέλεσμα τού "Context: Fearless Pt. 1", μόλις μια μεγάλη σουρεαλιστική ιστορία άρχισε. Ο σύνδεσμος με τους Rush έσφιξε για τα καλά. Το κομμάτι είναι επικής διάστασης. Πολλαπλά διαφορετικά επίπεδα που διαμορφώνουν με τέτοιο τρόπο το ταξίδι τους, που μόνο συναρπαστικό είναι. Οι αναφορές στο Red Barchetta είναι εμφανείς. Μπάσο - κιθάρα διπλή και βέβαια Rickenbacker. Ακόμα και ο Prince By-Tor είναι εκεί. Διαστημικοί ταξιδιώτες σε έναν μακρινό πλανήτη βρέθηκαν, και η αποστολή τους είναι να μεταλαμπαδεύσουν εκεί τη μουσική σε καινούργιους κόσμους.

Μου πήρε πάνω από δέκα επαναλήψεις στη σειρά για να συνειδητοποιήσω τι ακριβώς βλέπω αλλά ακόμα περισσότερο τι ακούω! Έχοντας ακούσει Rush για πάνω από 35 χρόνια φτάνω στο σημείο να σοκάρομαι (θετικά) από το αποτέλεσμα που είχε οπτικοακουστικά το "Context: Fearless Pt. 1". Με μουσικά θηρία σαν και τους Rush δεν τολμά εύκολα κάποιος να τα βάλει. Πως να πλησιάσεις και να παίξεις έτσι, χωρίς να φας τα μούτρα σου ή αν μην γίνεις ρεζίλι, το λιγότερο. Θέλει τόλμη, κότσια που λέμε. Μήπως όμως πάνω από όλα θέλει γνώσεις και ταλέντο; Γιατί όλα καλά, οκ. Μπορεί να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι από πίσω για να δημιουργήσουν ένα καινούργιο μεγάλο αστέρι αλλά τι συμβαίνει όταν δεν μπορούν να το υποστηρίξουν; Θα γίνει διάττοντας αστέρας και θα εξαφανιστεί. Εδώ τα πράγματα είναι αλλιώς.

Οι Cody Bowles και Kevin Comeau σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητοι. Τόσο με τον τρόπο που παίζουν και εκδηλώνουν κάθε τους συναίσθημα όσο και με την ενδυματολογική τους εμφάνιση (Alon Freeman). O ψιλόλιγνος Cody, διαθέτει όλα τα προσόντα -τι εκπληκτική φωνή- για να υποστηρίξει τη μοντερνο-ρετρό ενδυμασία (έως και εκκεντρική) όπως άλλωστε και είθισται και ο αγαπημένος του Geddy back to the past. Στο οκτάλεπτο "Context: Fearless Pt. 1" από απλοί ταξιδιώτες μεταμορφώνονται στη μελλοντική μουσική ελπίδα, και αυτό ακούγεται στο κομμάτι. Στον ρυθμό, στην ελπίδα που διοχετεύεται από τη νεανική φωνή τού Cody και στα ταχυδακτυλουργικά τού Kevin Comeau.

Μόνο θετικά μου βγάζει το όλο αποτέλεσμα. Και είναι όχι μόνο άξιο προσοχής αλλά βλέπω πως κάτι μεγαλύτερο έρχεται. Εδώ πίστεψαν στα παιδιά αυτά τρείς παραγωγοί των Rush, εμείς θα κάνουμε κόλπα τώρα και διαφωνίες; Μεγάλη προσοχή όμως τράβηξε και το δεύτερο κομμάτι τους αμέσως μετά με τίτλο "Right Way Back" που είναι ξεκάθαρα φόρος τιμής στον Neil Peart.

Ειλικρινά δεν ξέρω (και ούτε με ενδιαφέρει) αν υπάρχουν πλάνα και σχέδια από αυτούς που τους ανέλαβαν και προς ποια κατεύθυνση θα τους οδηγήσουν. Εγώ κρατάω τον εντυπωσιασμό, την έκπληξη και τη χαρά που έλαβα από τους Καναδούς Crown Lands, το υπέροχο "Context: Fearless Pt. 1", και τραγουδώ δυνατά το ρεφρέν του. "If life is a wheel, please let it spin".

Facebook
YouTube

  • SHARE
  • TWEET